CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO SI AUDIO: „PARINTEASCA DIMANDARI”- IMNUL DIN SUFLETUL AROMANILOR.


 

„Dimandarea parinteasca”, (mustrarea parinteasca) este imnul aromanilor, compus de Constantin Belemace, luptator pentru drepturile romanilor (aromanilor) din Balcani.

 Este un echivalent al imnului “Desteapta-te Romane” la romanii aromani, acolo, in sanul societatilor si fundatiilor aromanesti, unde este cantat la posturile radio si de telelviziune emise in dialect.

 Cantecul vorbeste de cumplitul blestem ce cade asupra parintilor care nu-si invata copiii limba stramoseasca, limba (graiul) aromanesc.

 

DIMANDAREA PARINTEASCA RECITATA DE REGRETATUL ACTOR AROMAN TOMA CARAGIU

Poetul Belimace s-a dovedit a fi un adevarat vizionar atunci cand a compus versurile, in 1888. Dupa mai bine de un secol, „Dimandarea parinteasca” rasuna mai actual ca oricand.

Dimandarea parinteasca
Parinteasca Dimandare                                 Parinteasca blestemare (mustrare)
Na sprigiura cu foc mare                               Porunceste cu foc mare
Frati di muma si di-un tata,                          Frati de-o muma si de-un tata
Noi, Armani di eta toata.                                Noi, Aromani din vremea toata

Di sum plocile di murminta                            De sub lespezi (placi) de morminte
Striga-a nostri buni parinta:                          Striga a nostri buni parinti
“Blastem mari s-aiba-n casa “                       Blastem mare sa aiba in casa
Cari di limba-a lui s-alasa.                              Care de limba lui se lasa.

Cari-si lasa limba-a lui                                    Care i-si lasa limba lui
S-lu-arda pira-a focului,                                Arza-l-ar para focului
Si s-dirina viu pri loc,                                     Chinuis-ar de viu pe locu (pamant)
Sa-li si friga limba-n foc.                                Frige-i-s-ar limba in focu’

El an vatra-li parinteasca                              El in vatra-i parinteasca
Fumealia s-nu-si hariseasca;                        De copii(familie) sa nu se fericeasca ;
Di fumeli curuni s-nu base                             De familie cununi sa nu pupe
Nic an leagan si nu-nfase.                              Prunc in leagan sa nu culce (infase)

Cari fudze di-a lui muma                                Care fuge de a lui muma
si di parintesca-li numa,                                 si de parintescul nume
Fuga-li doara-a Domnului                              Fugi- i-ar dorul Domnului
si dulteamea-a somnului!”                             si dulceata somnului!”

 

Drept scurta informatie voi spune ca neamul romanesc exista in doua variante- Dacoromani (Basarabia, Romania si romanii din jurul granitei Romaniei), si ramura Aromana (Croatia,Serbia,Bulgaria,Macedonia,Albania si Grecia), cu care Romania are sau nu a avut vreodata granite. Aceasta ramura, sange din sangele nostru a fost izolata de noi prin invazia bulgarilor si slavilor in Evul Mediu timpuriu.

Aromanii au avut de-a lungul veacurilor formatiuni statale proprii, cum ar fi Vlahia Mare, Vlahia Mica, imparatia lui Ionita si Asan (taratele romano-bulgare) si nu in ultimul rand Principatul de Pind, desfiintat de Grecia in 1948. Practic poti intalni aromani in toata peninsula, de la Constanta si Tulcea, pana la Salonic in Grecia si Corce in Albania, de la muntele Magiore in Croatia pana la Pestera si muntii Rodopi in Bulgaria. Ocupatia aromanilor iarasi o gasim diversa- pastori de turme de oi si capre, cu mentalitate nomada, vara se aflau la munte, iarna coborau la campie sau la malul marilor Marmara sau Adriatica etc.

Cu alte cuvinte faceau transhumanta ca si fratii lor, pastorii din tarile Romane, doar ca pe un areal mult mai larg, strabatand chiar tari intregi, caci pe atunci era un singur stapan- Imperiul Otoman. Castigau din oierit si cresterea altor animale.

Altii erau buni comercianti, postavari, pielari, bijutieri, caravanari (duceau marfuri cu caravanele cu catari), fabricanti de arme. Mai era inca o categorie, aromanii carturari- arhitecti, bancheri, ministri, poeti etc. Au avut si orase, de care putini dintre noi au auzit.

 Voi numi doar doua-Moscopole (Voscopoje) in Albania, si Gramosta in Grecia. Ambele au fost distruse brutal de Ali Pasa Tebelin de Albania. Distrugerea acestor orase este cantata cu multa durere in cantecele aromanesti pline de jale.

 O caracteristica importanta a istoriei romanilor din sudul peninsulei este trecutul lor furtunos, plin de migratie. Emigratia aromana a cuprins orase ca Venetia, Viena, Sofia, Bucuresti, Atena, SUA, Australia si Constantinopole. in majoritatea cazurilor au fugit din cauza dusmanilor, pericolului de asimilare, sau din sete de profit.

Drept dovada ca aromanii au fost si raman tributari istoriei mi-o demonstreaza mie personal faptul, ca multi dintre prietenii mei aromani au rude in diferite tari. Peste noapte, in urma unor tratate de pace si destramarii Imperiului Otoman, aromanii s-au trezit cu rude despartite de sarma ghimpata in diferite tari noi aparute, la care deasemenea putem adauga mai recent si destramarea regimului comunist iugoslav.

Au mai fost si tradati  pe vremea Anei Pauker in 1948,cand s-au inchis scolile romanesti din Balcani, deschise cu atata truda de Cuza Voda si Carol I,cu acordul regimului comunist inscaunat in Romania de tancurile sovietice.

Pricina era ca chipurile ei (aromanii), formati in aceste scoli ar atenta la securitatea asa zisului stat socialist roman.

 Urmarile catastrofale ce au urmat au fost ca nici pana acum Aromanii nu au scoli in Grecia, Bulgaria, Albania sau Serbia.

 Nici pana astazi ei nu sant recunoscuti drept minoritate nationala in aceste tari. Exceptie face doar Republica Macedonia. in constitutia Republicii Macedonia fiind inscrisa „Minoritatea Aromana”.

Romanii macedoneni au scoli si emisiuni radio, dar si aici cu taraita.

 In final as mentiona un lucru important, in fata pericolului asimilarii sau pierderii de avere, la aromani dintotdeauna exista si exista un obicei strict- ficiorul arman se insoara doar cu o fata de origine aromana.

Cateva personalitati marcante de origine Aromana (macedoromana):

 Nicolae Milescu-Spataru-carturar moldovean, se crede ca ar avea obarsie aromaneasca, Emanuil Gojdu-filantrop, a finantat invatamantul romanesc din Ungaria, Lucian Blaga-poet roman, este aroman dupa tata, actorul roman Toma Caragiu, ministrul culturii Ion Caramitru, lingvista Matilda Caragiu-Marioteanu, Ianis Coletis-general grec, impresarul clubului „Steaua”-Gigi Becali, si nu in ultimul rand marele fotbalist roman Gheorghe Hagi, supranumit „Maradona Carpatilor”.Lista e mult mai lunga…

 De origine aromana e si Maica Tereza din Albania, pe  numele ei adevarat Agnesa Gongea Boiangiu.

Costache Andrusceac
membru al Miscarii Unioniste din Republica Moldova.

Publicitate

01/09/2011 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. I am not new to blogging and really value your blog. There is much prime subject that peaks my interest. I am going to bookmark your blog and keep checking you out. Wish you good luck.

  Apreciază

  Comentariu de solid state drive | 02/09/2011 | Răspunde

 2. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

  Apreciază

  Comentariu de Desene pentru copii | 12/09/2011 | Răspunde

 3. Opiniile Dv in legatura cu Armanii (aromani, makidoni, macedo-romani, vlasi etc.) nu corespund realitatii. Armanii sau macedonenii, asa cum ii numesc pe aromani populatia romaneasca si nu propagandistii, ca Dv. de ex., s-au format ca popor in Macedonia istorica si se trag din populatia macedoneana antica, pe cand romanii se trag din geto-daci si s-au format ca popor in locurile Geto-Daciei.
  In ce priveste asemanarea dintre cele doua limbi: aromana si romana se datoreste faptului ca limba romana se trage din protoarmana sau makidonarmana. Aceasta limba (formata din limba macedoneana veche si limba romana) o vorbeau soldatii Legiunii a V Macedonica – cea care a ocupat mai intai Getia Minor in anul 42 d.Hr. si apoi in Dacia din anul 166 pana in anul 275 d.Hr.. Aceasta limba, protoarmana, a fost data de catre armata populatiei geto-dace supusa. Asa a luat nastere protoromana. Din protoromana apoi a luat nastere limba romana.
  D. Piceava

  Apreciază

  Comentariu de D. Piceava | 20/02/2015 | Răspunde

  • Cum definiti dv. notiunea de POPOR ?

   Populatia macedoneana antica era o populatie traca,a carei clasa conducatoare era grecizata.

   Nu ati aflat inca, faptul ca si geto dacii de la nord de Dunare erau TRACI ?

   Tracii de la Sud si de la Nord de Dunare (inclusiv)geto-dacii), au fost romanizati nu doar datorita ocupatiei militare romane, dar si in urma contactului cu marea civilizatie romana,procesul asimilarii lor lingvistice si culturale fiind asemanator cu acela prin care au trecut galii(celtii), stramosii francezilor de azi sau iberii, stramosii spaniolilor.

   „Neoarmanjii”din care se pare ca faci si d-ta parte, incearca sa separe aromanii de restul trunchiului romanitatii, uitand intentionat ca Tracia este denumirea data in antichitate teritoriului de la sud de Dunăre, între Pontul Euxin (Marea Neagră), Propontida (Marea Marmara), Marea Egee, râul Mesta (Nestus) și râul Morava (Margus),care se învecina în apus cu Iliria și ca acest teritoriu vast era locuit de neamurile tracice.

   După cucerirea romană, partea de la nord de Munții Haemus (Balcani) a fost organizată ca provincie romană, sub denumirea de „Moesia” (anul 12) în timp ce partea de sud a munților a fost organizată ca provincie romană pastrând numele de „Tracia” (anul 46).

   Tracii au locuit în provinciile antice Tracia, Moesia, Dacia, Sciția Minor, Sarmația, Bythinia, Mysia, Macedonia, Panonia și în alte regiuni din Balcani și din Anatolia.
   Aceste provincii ocupau cea mai mare parte a Balcanilor, iar geții se întindeau dincolo de Dunăre ajungând până la râul Bug.

   D-ta ar trebui sa retii urmatoarele elemente de baza de la care poate porni orice discutie;

   Macedonenii antici erau Traci și Iliri GRECIZATI;

   Aromânii care sunt Traci latinizați, sunt uneori denumiți „macedoni” sau „machedoni”, deși doar o parte dintre ei provin din regiunea istorico-geografică Macedonia;
   Macedonenii greci, este anumele dat locuitorii greci ai părții de sud din regiunea geografică Macedonia.
   Exista in actuala R.Macedonia si o populatie slava vorbitoare a unui dialect bulgar,care nu poate fi confundata cu aromanii.
   Cat despre populatiile vorbitoare de dialecte romanice,pe langa daco-romani,stim ca la sud de Dunare traiesc nu doar aromani,ci si megleno-romanii si istroromanii, ultimii aflati din pacate pe cale de disparitie,ca urmare a asimilarii lor complete de catre slavi.
   Daca doriti date suplimentare, va stau la dispozitie.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 20/02/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: