CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Pagini Romanesti, Canada: Prinţul Charles, o soluţie regală pentru România?


 

Prince Charles
Printul  Charles
Prima dată când am realizat că prinţul Charles al Marii Britanii ar putea fi o soluţie monarhică pentru România s-a întâmplat în primele zile ale vizitei făcute în Canada de prinţul William şi de soţia sa, Katherine. De atunci, am avut ocazia să vorbesc despre această idee în câteva cercuri de prieteni şi cunoştinţe, de toate vârstele. Am rămas surprins să constat că ideea mea e primită cu mult entuziasm, dar, în acelaşi timp, şi cu multă neîncredere. Cum s-ar putea ca prinţul Charles să renunţe la succesiunea tronului Marii Britanii şi să accepte să conducă, în calitate de monarh, România? Şi, mai ales, cum s-ar putea pune în practică această idee?

Chiar dacă nu am răspuns la toate întrebările şi oricât ar părea de iluzoriu acest demers, cred totuşi că aşa ceva e posibil. România a ajuns într-un punct în care, pentru multă lume, soluţia monarhică pare singura şansă de a ieşi din impas. Şi cum familia regală română nu poate să ofere, în acest moment, o soluţie viabilă pentru tronul ţării, decizia care se impune este aducerea unui rege străin.

Pe fondul unei adânci crize politice interne şi a unei societăţi civile lipsite de repere morale sănătoase, pe fondul absenţei unor lideri naţionali veritabili şi a unor modele sociale demne de urmat, tot mai mulţi români caută o soluţie… externă. Şi, în timp ce unii aleg să-şi părăsească ţara, alţii devin tot mai convinşi că o idee bună pentru România ar fi reinstaurarea monarhiei.

Într-adevăr, în acest moment, cred că aceasta este soluţia ideală pentru ţara noastră.

De ce ar fi reinstaurată monarhia în România?

Fiindcă aceasta este singura formă de guvernare pe care România a cunoscut-o până la dictatura comunistă – când monarhia a fost abrogată cu forţa, sub ameninţarea armatei sovietice – şi pentru că experienţele republicane ale ţării au fost, toate, catastrofale. Sub monarhie, România şi-a câştigat independenţa, şi-a unit teritoriile, iar ţara a cunoscut o dezvoltare economico-culturală care nu s-a repetat vreodată în cei 70 de ani de republică.

De ce ar apela românii la un monarh străin?

Întrucât, din păcate, familia Regelui Mihai nu poate oferi în acest moment – şi nici în viitorul foarte apropiat – o soluţie viabilă pentru tronul ţării. Regele este prea în vârstă, iar urmaşii săi direcţi nu pot reprezenta o soluţie pentru România. Pe de altă parte, prezenţa în sânul familiei regale a lui Radu Duda complică şi mai mult lucrurile.

Care ar fi monarhul cel mai potrivit pentru ţara noastră?

Sunt câteva argumente care mă fac să afirm că prinţul Charles al Marii Britanii este cea mai potrivită persoană pentru a urca pe tronul României şi a reda încrederea românilor într-un viitor mai bun.

Principalul argument ar fi acela că prinţul Charles este în deplinătatea capacităţilor sale fizice şi intelectuale iar energiile sale se irosesc în aşteptarea succesiunii la tronul Angliei. Regina Elisabeta a II-a este în deplină putere şi nu sunt semne că va renunţa la tron prea curând.

Un al doilea argument ar fi acela că între prinţul Charles şi România există deja legături de sânge şi de ataşament dezinteresat. Stră-străbunica prinţului s-a născut în Transilvania, iar Charles a arătat deja, în ultimii aproape 15 ani, o dragoste necondiţionată faţă de ţara noastră şi faţă de locuitorii ei.

Al treilea argument este acela că renunţarea de către prinţul Charles la tronul Marii Britanii fera l’affaire de tout le monde. Urmaşul în linie la tronul Marii Britanii, după Charles, este prinţul William, iar acesta se bucură de o imensă popularitate în rândul supuşilor coroanei. Pe fondul unei scăderi de popularitate a casei regale britanice, ipoteza venirii pe tron a prinţului William mai devreme decât se prevedea ar putea să constituie o neaşteptată gură de oxigen pentru imaginea monarhiei.

Ce ar însemna pentru România venirea pe tron a prinţului Charles?

În primul rând, personalitatea prinţului Charles ar face ca lupta pe viaţă şi pe moarte dintre partidele din ţară să înceteze, iar dezbaterea politică să intre pe un făgaş civilizat, arbitrată de viitorul rege. Prezenţa în fruntea statului a prinţului Charles ar fi o garanţie pentru respectarea legilor şi a Constituţiei, iar prinţul şi familia lui ar deveni adevărate repere morale pentru români.

Nu în ultimul rând, prestigiul internaţional al României ar creşte extraordinar de mult, iar legăturile regelui cu familia regală britanică ar fi un avantaj enorm pentru ţara noastră. Din punct de vedere economic, România nu ar avea decât de câştigat, întrucât investiţiile britanice, canadiene (şi nu numai) în ţara noastră sunt sigur că nu se vor lăsa prea mult aşteptate.

Şi, pentru ca acest lucru să fie mai uşor de acceptat de familia regală română, o idee ar fi ca urmaşul la tron după „Carol al III-lea” să se aleagă, prin referendum naţional, între urmaşii prinţului Charles şi cei ai Regelui Mihai.

„Interesul meu special pentru România, pentru Transilvania, cred că este în sângele meu.” (Prinţul Charles)

Prima vizită în România a prinţului Charles a avut loc în 1997. De atunci, „fascinat de această parte a lumii”, după cum singur mărturiseşte, şi probabil răspunzând chemării sângelui stră-străbunicii sale, contesa Claudine Rhedey, prinţul s-a întors de nenumărate ori în România. Ultima vizită a avut loc la doar două săptămâni după ce şi-a căsătorit fiul cel mare, William.

Deşi nu a vorbit niciodată, în public, explicit despre asta, prin venele albastre ale prinţului curge şi sânge transilvănean. Legăturile prinţului Charles cu Transilvania urcă până în anul 1812, când, într-o localitate care astăzi poartă numele de Sângeorgiu de Pădure, se năştea contesa Claudine, care avea să-i devină, peste generaţii, stră-străbunică.

Vom parcurge drumul de la contesa Claudine la prinţul Charles în sens invers, pentru a-l face mai uşor de urmărit. Prinţul Charles este fiul actualei regine a Angliei, Elisabeta a II-a, care, la rândul ei, este fiica Elisabetei (cunoscută ca Elisabeta, Regina-mamă) şi a Regelui George VI, căruia i-a succedat la tron. Regele George VI a fost fiul Reginei Maria şi al Regelui George V. Regina Maria a fost fiica ducelui Francis, iar acesta din urmă a fost fiul contesei Claudine Rhedey, care devine astfel stră-străbunica prinţului Charles.

Actuala regină a Marii Britanii este pe tron din anul 1952. Conform tradiţiei monarhice, fiul ei, prinţul Charles, ar urma să devină rege la moartea acesteia sau în cazul în care regina ar renunţa la tron. Dar, cum starea de sănătate a Reginei e foarte bună, este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple foarte curând.

O analiza de George Sava, Pagini Romanesti, Canada

Luni, 22 August 2011 Toronto, Canada/Romanian Global News
 

22/08/2011 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

6 comentarii »

  1. Sunt etape obligatorii.Intai modificarea Constitutiei pentru a permite revizuirea formei de guvernamant si apoi a doua modificare cu privire la forma de guvernamant.pentru a avea succes si a nu bate apa in piua sa iasa unt.

    Apreciază

    Comentariu de Vasile ANDRIES | 22/08/2011 | Răspunde

  2. va rog sa va abtineti de la astfel de ‘recomandari’ !
    ne-au ‘mancat’ destul strainii (intre care v-ati gasit adapost) in decursul istoriei !
    NU DE MONARHIE avem nevoie !
    NU DE STRAINI avem nevoie ca sa ne conduca !
    STRAINII NU POT SIMTI ROMANESTE asa cum nici romanii care recomanda asta NU mai simt romaneste !
    Suntem perfect capabili sa ne conducem si sa-i conducem si pe altii – NUMAI SA NE TREZIM !
    Iar pentru trezire NU e nevoie sa sune goarna germana,englezeasca sau frantuzeasca (dar la fel de masonica si ANTIromaneasca) !
    E nevoie sa ne trezim si sa ne aducem aminte cine suntem.
    SA DEPUNEM EFORTURILE specifice si necesare ca sa devenim Rapid ceea ce ne este dat sa devenim pe plan local si in peisajul mondial !
    Cu ajutorul lui Dumnezeu ! Nu al Satanei care ne dezbina inclusiv prin ‘incurajari’ de acest fel !
    Auzi,sa ne pierdem cu totul,ca romani,repetand greseli ale trecutului ! Cam cat de prosti ne credeti ?
    Vedeti-va de treburile care,in mod sigur,nu includ si nu implica Romania !!!!!

    Apreciază

    Comentariu de MIHAI | 23/08/2011 | Răspunde

    • Eu nu fac nici un fel de „recomandare”Am reprodus pur si simplu un articol dintr-un ziar al romanilor din Canada care contine dupa cum vedeti o idee nevehiculata pana acum.Asta nu inseamna ca aceasta se va si materializa…Temerile dv. sunt dupa parerea mea fara obiect si pe alocuri bizare…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 23/08/2011 | Răspunde

  3. de ce trebuie sa aducem in Romania ceea ce englezii nu vor pe tronul lor?!
    nu mi se pare foarte capabil!
    eu cred ca am avea nevoie de un presedinte german, sa ne dea o „miscare”, dupa care, poate ne decidem sa plecam si noi…. dupa loc.
    daca nu, avem sansa sa pierim prin noi insine.

    Apreciază

    Comentariu de oltenia | 23/08/2011 | Răspunde

    • Am reprodus un articol dintr-o revista a romanilor din Canada.Autorul a expus o parere si atat.
      Nu ne obliga nimeni sa fim de acord cu acea parere si in plus,nu-l vede nimeni pe Charles sa renunte la Anglia si sa vina aici.Stati linistit !

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 23/08/2011 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.