CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Google ii dedica matematicianului Pierre de Fermat un desen cu ocazia celor 410 ani de la nasterea sa


 

Cel mai mare motor de cautare, Google, si-a schimbat logoul, asa cum ne-a obisnuit, pentru a marca nasterea lui Pierre de Fermat. Google a publicat o pictograma deosebita in care se observa o tabla pe care scrie: ‘’Am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata pentru aceasta teorema, insa acest doodle este prea mic sa o cuprinda’’. Este ingenios si totodata te face curios sa vezi despre ce este vorba.

În urmă cu 410 ani se năştea matematicianul Pierre de Fermat, precursor al calculului diferenţial, geometriei analitice şi calculului probabilităţilor.

Pierre de Fermat este recunoscut pentru descoperirea unei metode originale pentru găsirea celei mai mari şi celei mai mici ordonate pentru linii curbe, care este analog cu calculul diferenţial, precum şi pentru cercetările sale în teoria numerelor. El a adus contribuţii notabile la geometria analitică, probabilităţi şi optică.

 

 

Este cel mai bine cunoscut pentru Ultima teoremă a lui Fermat, pe care a descris-o într-o notă pe marginea unei copii a cărţii lui Diophantus Arithmetica. 

Pierre de Fermat (n. 17 august 1601, Montauban, Franța  – d. 12 ianuarie 1665, Castres, Franța) este cunoscut pentru contribuțiile sale vaste la diferite domenii matematice, precursor al calculului diferențial, geometriei analitice și calculului probabilităților.

Fermat este considerat câteodată „părinte” al calculului diferențial și al teoriei numerelor. A avut contribuții și în geometria analitică și probabilitate.

 Sursa: agentia org.

Publicitate

17/08/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: