CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Prim-ministrul Moldovei si lungul braț al K.G.B-ului


Vlad Filat a slujit în trupele KGB (FOTO)

VREDNICUL GRANICER SOVIETIC  VLAD FILAT


Biografia oficială a premierului Vladimir Filat ne anunţă că dumnealui şi-a satisfăcut, în anii 1987-1989, serviciul militar în termen. Aceeaşi informaţie este preluată de enciclopedia electronică Wikipedia. În nici una dintre biografiile primului ministru nu apare precizarea în ce trupe anume, adică în care gen de armă şi-a satisfăcut premierul nostru serviciul militar. 


Ei bine, o fotografie mai veche, obţinută pe surse, postată recent pe reţeaua de socializare pe internet Facebook şi preluată de ziarul nostru, ni-l înfăţişează pe Vladimir Filat soldat în Armata Sovietică. Această fotografie spune mult şi multe de la sine.
Întâi, văzând acronimul rusesc „ПВ” („PV”) de pe epoleţi, înţelegem că genul de armă în care a servit domnul Filat patria sovietică a fost unul mai aparte. „PV” înseamnă „Pogranicinâie voiska”, adică „Trupele de grăniceri”.
Este vorba, evident, despre Unităţile speciale ale Trupelor de grăniceri ale Comitetului Securităţii Statului (KGB) ale URSS, ca să redăm denumirea completă a genului de trupe în care premierul nostru a servit Uniunea Sovietică.
Faptul că a făcut parte, doi ani de zile, din trupele speciale ale KGB este ascuns cu multă grijă de premier şi de biografii săi bine plătiţi.
Nimeni nu cunoaşte exact pe care anume segment al frontierei sovietice, în care anume unitate şi la care anume pichet de grăniceri s-a aflat în perioada respectivă bravul nostru soldat.
Există însă voci care susţin că prima jumătate de an de serviciu în trupele KGB Vladimir Filat a petrecut-o în Crimeea, la Sevastopol, în ceea ce se numea pe timpuri „Simferopolski otread”, după care actualul nostru premier a fost repartizat în altă unitate.
Uniforma sa din 1989 ne spune clar că nu este vorba de trupele maritime, ci de cele de infanterie ale KGB (în rusă – „suhoputnâie pogranvoiska KGB”).
În al doilea rând, Vladimir Filat nu numai că a slujit în trupele KGB, dar a şi fost un grănicer sovietic de valoare, remarcat de conducerea militară. Imediat după postarea fotografiei cu pricina pe internet, lumea s-a apucat să desluşească ce insigne şi distincţii sovietice strălucesc în pieptul bombat al falnicului grănicer KGB.
Dat fiind că fotografia este alb-negru, la o rezoluţie proastă, de acum 21 de ani, această sarcină este mai complicată, dar nu imposibilă.
De aceea, am încercat să clarificăm şi noi care au fost distincţiile grănicerului KGB, Filat, căci pentru care merite i-au fost acordate este, deocamdată, mai greu de aflat sau de precizat.
Aşadar, să le luăm pe rând.
Distincţia de sus, în formă de medalie, este cea mai importantă dintre toate cele 5 decoraţii militare sovietice ale grănicerului nostru. Este vorba despre o distincţie a KGB, şi anume, distincţia „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri).
Această distincţie, având gradele I şi II, a fost instituită la 8 aprilie 1969 de către Iuri Vladimirovici Andropov, prin Ordinul nr. 53 al KGB de pe lângă Sovietul de Miniştri al URSS. Regulamentul distincţiei şi descrierea acesteia au fost semnate de către general-colonelul Pavel Ivanovici Zârianov, şeful trupelor de grăniceri ale KGB.
Având dimensiunile de 4 x 5 centimetri, distincţia pectorală „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) reprezenta o stea cu cinci colţuri (pentagramă) pe fundalul unui nimb de raze. În centrul pentagramei este situat un scut cu imaginea profilului unui grănicer sovietic.
Facem o paranteză aici pentru a arăta că scutul reprezintă o constantă în heraldica organelor NKVD, KGB, iar, mai nou, şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS).
De ambele laturi ale scutului apare inscripţionarea „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri), redată cu litere aurii. În spatele figurii grănicerului, în partea superioară a nimbului de raze este reprezentată imaginea unei borne de frontieră cu stema URSS.
În partea inferioară a nimbului de raze este situat un scut mic pe care este redat gradul distincţiei.
În conformitate cu punctul 2 al Regulamentului distincţiei, aceasta se acorda soldaţilor, matrozilor, sergenţilor şi subofiţerilor din trupele de grăniceri ale KGB „pentru serviciu militar exemplar în apărarea frontierelor de stat ale URSS, pentru abilităţi în reţinerea infractorilor la frontiera sovietică şi pentru manifestarea în aceste cazuri a curajului, perseverenţei, rezistenţei, a rezultatelor excelente în pregătirea politică şi militară şi pentru disciplină militară exemplară”.
Distincţia este suspendată de o bandă verde, culoarea trupelor KGB, de altfel ca şi culoarea epoleţilor şi petliţelor purtate de militarii din aceste trupe. Şi aici nu facem nici un fel de aluzie la faptul că premierul Filat a insistat ca partidul său să-şi ia drept culoare distinctivă culoarea verde. Este, desigur, vorba de o simplă coincidenţă, nimic mai mult.
Trebuie să mai precizăm că distincţia „Otlicinik pogranvoisk” (Eminent al trupelor de grăniceri) de gradul I se acorda personal de către şeful trupelor de grăniceri ale KGB.
Cum a ajuns premierul nostru să primească în 1989 această distincţie din partea KGB şi pentru care merite concrete? Nu putem şti.
Dar timpul va vărsa lumină, cu siguranţă, asupra acestei chestiuni şi atunci orice semn de întrebare se va spulbera.
Celelalte decoraţii din pieptul soldatului din trupele de grăniceri ale KGB sunt, evident, mai mici ca valoare, dar totuşi, de neneglijat. Bunăoară, „Starşii pogranicinik” v-ar spune ceva? Nu ne vom opri însă astăzi asupra lor. Vom reveni, poate, cu o altă ocazie la acest subiect.
Este bine să le lăsăm şi cititorilor noştri libertatea să se pronunţe. Vom spune doar că cele trei distincţii, din rândul al doilea, sunt legate, de asemenea, de trupele KGB. Numai ultima insignă, din cel de-al treilea rând, este una sportivă.
Ei, iată că povestea premierului de culoarea epoleţilor trupelor KGB începe să devină mai interesantă. Şi mai desluşită.
Nu de alta, dar multă lume nu înţelegea ce o fi avut oare în vedere, la 7 aprilie 2009, ziaristul Victor Roncea din Bucureşti când a spus verde, pe şleau, româneşte că nimic esenţial nu se schimbă la Chişinău, atâta doar că o mână de kaghebişti mai tineri îi înlocuieşte pe alţi kaghebişti mai bătrâni!
Ce trist adevăr, nu-i aşa?
Emil CONSTANTINIU, FLUX
 
 
Acum sa vedem cum comenteaza  cititorii basarabeni aceasta stire :
 
 
Anonim spunea…
 
de aici se intelege si inversunarea asta a lui impotriva unirii RO cu RM…e clar!!!
27 ianuarie 2011, 18:27
 
Igor Caraman spunea…
 
Agentul patogen

 

27 ianuarie 2011, 18:27
 
 
Anonim spunea…
Fotka lu Filea rupe topurile ! L-a devansat chiar si pe Lupu in baie
 
 
 
27 ianuarie 2011, 18:28
 
Ciobanu Tatiana spunea…
Nimic nou de fapt, 80% din demnitari au avut sau au legături cu KGB-ul rusesc. Așa a fost mereu, din 90 încoace.
27 ianuarie 2011, 18:30
Anonim spunea…
oameni de genu Filat, geoana, misin, Stepaniuc, Viorel Furtuna, Vorona, Patriciu, voiculescu trebuie starpiti …
27 ianuarie 2011, 18:34
Sergiu Cazacu spunea…
opa na foarte interesant lucru, insa asta nu inseamna nimic din pacat
27 ianuarie 2011, 20:50
Anonim spunea…
Nu sint un aparator al lui Filat, dar pot sa spun ca eu cunosc personal citeva persoane care si-a facut serviciul militar in trupele de graniceri a URSS si nu seamana a KGB-isti deloc!
28 ianuarie 2011, 12:44
Anonim spunea…
Uite TAVARISCI Filatov,invatza de la Traian BASESCU O LECTZIE despre cum trebuie sa-i raspunda UN PRESEDINTE ROMAN ocupantului rus: OCUPANTUL RUS Iuri Solonin:

„Inteleg ca viata politica romaneasca intentioneaza anexarea (Moldovei – n.red.) pentru ca Romania sa devina mai mare”

Traian BASESCU:

„Va rog sa notati ca Romania nu are niciun fel de experienta in anexarea altor state!”

Si a plecat rusnacul cu coada intre picioare.
VA MULTZUMESC domnule Presedinte BASESCU! Ne faceti si pe NOI,ROMANII basarabeni si pe totzi romanii adevaratzi SA FIM MANDRI CA SUNTEM ROMANI! Am spus-o si o voi spune mereu:
Veti intra in istorie drept „BASESCU din Basarabi REINTREGITORUL”

28 ianuarie 2011, 19:47
Anonim spunea…
Dragos,de ce nu ai postat nimic despre replica pe care i-a dat-o Basescu rusului la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei?
Deputatzii nostri l-au aplaudat imediat dar pe JUrnalTV stirea ESTE CENZURATA.
DE CE?
In schimb vin cu laude si minciuni despre sluga Rusiei Mircea Geoana,un dusman al nostru al romanilor basarabeni,un dusman al re-unificarii Basarabiei cu Tara NOASTRA Mama ROMANIA.
Dar repet,reactia celor din sala m-a bucurat,au simtzit cu totzii ca RUISNACUL SI-A LUAT LECTZIA de la BASESCU.
Inseamna ca NOI,ROMANII basarabeni STIM CINE SUNTEM!
28 ianuarie 2011, 19:52
Anonim spunea…
Asa a fost pe atunci.Si eu sunt fost granicer ПВ КГБ СССР. 1980-1982. Ei si? Apoi participant la conflictul militar din Transnistria (Platoul Cosnita).Asa a fost.Pe timpul sovietic nu puteai spune nu vreau acolo sau dincolo. Dupa razboi sunt multi „eroi”
29 ianuarie 2011, 09:25
Dragoș Galbur spunea…
Pentru ultimul anonim:
Tot respectul pentru Coșnița !
Însă vedeți d-stră nu ascundeți acest fapt, c-ați fost în ПВ КГБ СССР, pe când Filat o ascunde cu tot dinadinsul. Nu c-ar fi mare crimă dar ar fi mai admirabil dacă ar recunoaște-o, în contextul în care e prim ministru.
29 ianuarie 2011, 10:06
Anonim spunea…
Pe vremea ce Filat a facut serviciul militar obligatoriu era inposibil sa nu accepti inrolare in Armata Sovetica.Daca aveti probleme doar grave cu sanatatea si atunci foarte putine sanse sa primesti „un bilet alb”. Alta alternativa era sa faci puscariea.Сe are Filat comun cu КГБ? De dinsul nu a depins in ce structura a armatei sovetice sasi faca datoria.Filat nu ascunde ca a facut serviciul militar.Pe net este multa informatie despre aceasta.Pe vremea cea era o rusine sa nu faci armata.
29 ianuarie 2011, 15:19
Alex spunea…
Un articol de kkt ,dupa astia de la Flux rezulta ca toti tinerii din Moldova (dar de astia sunt mii) care si-au facut pe timpul acela serviciul militar in randurile trupelor de graniceri sunt KGB-isti ? )) Credeam ca aveti dovezi concrete,acte,dar astea sunt povesti de adormit copiii
PS.Si Rosca e comunist,am dovezi ca a fost octombrel,pioner si komsomolist
29 ianuarie 2011, 16:49
Dragoș Galbur spunea…
un articol de câcat ca și portalul liberal de știri arena.md
Voi nu uitați deștepților că toți în copilărie/tinerețe ați citit fluxul că alte ziare n-am avut, iar acum nu contează că-i a lui Roșca sau a altcuiva, orice punct de vedere trebuie citit, analizat și de tras concluziile de rigoare. Mari jurnaliști și apărători ai liberalismului și democrației v-ați găsit.

Sursa: http://www.basarabia91.net/2011/01/vlad-filat-slujit-in-trupele-kgb-foto.html

Publicitate

11/08/2011 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: