CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VA INCETA RAZBOIUL DECLARATIILOR INTRE PUTEREA DE LA CHISINAU SI AUTORITATILE AUTONOMIEI GAGAUZE ?


Găgăuzia și Chișinăul  vor îngropa „securea războiului”? Formuzal și Filat se întâlnesc la începutul săptămânii viitoare.

 

Găgăuzia și Chișinău vor îngropa „securea războiului”? Formuzal și Filat se întâlnesc de la o luni

Colaj: UNIMEDIA

7.o7.2011

Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal și primul ministru Vlad Filat se vor așeza la masa de discuții la începutul săptămânii viitoare. O declarație în acest sens a fost făcută de către liderul autonomiei. El a subliniat că, luni sau marţi, intenţionează să discute cu Filat despre conlucrarea dintre Comrat şi Chişinău, relatează publika.md.

„Sunt absolut sigur că vom găsi un compromis rezonabil. Cei doi ani de colaborare cu premierul au demonstrat că el este o persoană foarte comunicativă şi cu care te poţi înţelege, persoană care ştie să găsească ieşire din orice situaţie. Prin urmare, soluţia va fi identificată”, a spus Formuzal.

Amintim că scandalul dintre Chișinău și UTA Găgăuzia a izbucnit pe fundalul necunoașterii limbii de stat atât de către oficialii din autonomie, cât și de către locuitorii acesteia. După ce câteva zeci de elevi găgăuzi nu au susținut BAC-ul la limba și literatura română, Ministerul Educației a decis să le dea absolvenților de liceu din Găgăuzia, care au luat calificativul „insuficient” la examenul de Limba şi literatura română, un certificate de confirmare a finalităţii studiilor liceale, care le vor oferi posibilitatea să acceadă la studii în învăţământul profesional şi mediu de specialitate.

Bașkanul Găgăziei Mihail Formuzal, însă, a anunțat că regiunea va elibera propriile dipliome de BAC, unde nu se va reflecta și nota de la acest obiect. Ulterior, Comitetul Executiv al Găgăuziei a aprobat modelul diplomei de BAC de tip propriu care va fi decernat absolvenţilor autonomiei care au primit note negative la disciplina limba şi literatura română.

Declarațiile lui Formuzal au fost criticate de unii politicieni, el fiind acuzat de separatism. În replică, Bașkanul Găgăuziei a declarat că „cei care ne atârnă etichete separatiste, pot fi numiți ped*****i politici”.

Ulterior, bașcanul a afirmat că nu va mai comenta declarațiile din presă care vizează conflictul dintre conducerea Găgăuziei și autoritățile centrale, până când nu va discuta cu premierul moldovean Vlad Filat.

Totuși, vineri, pe 5 august, autoritățile din UTAG au întors corespondența de la Chișinău, fără a o revizui, pe motiv că documentele au fost prezentate doar în limba română, nu și în limba rusă.

Sursa: UNIMEDIA

07/08/2011 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: