CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cetatenii R.Moldova traiesc mai puţin decât cetatenii Romaniei şi mai mult decât ucrainenii.


 
 
TOPUL SPERANŢEI DE VIAŢĂ.
 
 
Moldova ocupă poziţia 134  în lume în topul speranţei de viaţă.  
 
Oamenii din ţările cu economii dezvoltate au mai multe şanse să ajungă până la adânci bătrâneţe. Asta rezultă dintr-un studiu publicat de CNN cu privire la speranţa de viaţă în 220 de ţări ale lumii.
 În timp ce primul loc este ocupat de rezidenţii principatului Monaco, pe ultimul loc al topului se regăseşte statul african Angola.
 Moldovenii, cu o speranţă de viaţă de 71 de ani, trăiesc mai puţin decât vecinii de peste Prut, dar mai mult decât ucrainenii.

Locuitorii principatului Monaco au o speranţă de viaţă de 89 de ani. Locul doi al clasamentului este ocupat de fosta colonie portugheză Macau, acum sub administrare chineză, unde oamenii trăiesc aproximativ 84 de ani.

În top urmează San Marino cu o speranţă de viaţă de 83 de ani. Locul patru este ocupat de Andora şi Japonia cu 82 de ani şi respectiv 81 de ani.

Pe ultima poziţia a topului se regăseşte Angola, acolo unde oamenii trăiesc 38 de ani. Cu o poziţie mai sus se situează locuitorii din Afganistan şi Nigeria cu 45 şi respectiv 47 de ani.

În acesta clasament al speranţei de viaţă, Moldova este depăşită de statele din Micronezia din Oceania, dar se află peste Indonezia. Moldovenii au o speranţă de viaţă de 71 de ani. În România, care ocupă locul 108 în acest top, oamenii trăiesc 73 de ani. Ucraina se situează pe locul 149, cu o speranţă de viaţă de 68 de ani.

 

Cu toate acestea, un studiu arata ca :

 Moldova ocupă locul 28 printre cele 34 de ţări în care cetăţenii sunt mulţumiţi de viaţă …

 

R. Moldova ocupă locul 28 printre cele 34 de ţări în care cetăţenii sunt mulţumiţi de viaţă. Clasamentul a fost făcut în Europa, dar şi în ţările CSI şi Mongolia, de către Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Potrivit clasamentului, cei mai mulţumiţi de viaţă sunt locuitorii Suediei. Aproximativ 90 la sută dintre intervievaţii de aici au declarat că sunt satisfăcuţi de nivelul de trai din ţara lor. Următoarele două locuri le revin nemţilor şi tadjicilor.

În aceste două ţări, numărul celor mulţumiţi de nivelul de trai depăşeşte 70 la sută.

Moldova se află printre ultimele ţări la acest capitol, între Bosnia şi Herţegovina şi Ucraina. În ţara noastră mai puţin de o treime dintre cetăţeni sunt satisfăcuţi de nivelul de trai. Pe ultimele poziţii se clasează vecinii noştri din Vest. Astfel, în România, doar 18 la sută dintre locuitori au declarat că sunt mulţumiţi de viaţă.

Studiul efectuat de Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a cuprins 39 de mii de gospodării. O analiză comparativă cu datele din 2006, când a fost făcut ultimul studiul la acest capitol, arată că, în general, situaţia nu s-a schimbat în ţările vizate.

 PUBLIKA.MD

07-08-2011

07/08/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Unde se traieste cel mai mult in Romania:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/07/20/judetele-azurii-ale-romaniei/

    Apreciază

    Comentariu de Cantemir | 08/08/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: