CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Experţii germani susţin că Moldova nu are nevoie de o nouă constituţie, ci doar de modificarea articolului care vizează alegerea preşedintelui.


EXPERŢII EUROPENI: Constituţia Moldovei este bună, trebuie modificat doar articolul PRIVIND ALEGEREA PREŞEDINTELUI!
 
Experţii germani susţin că Moldova nu are nevoie de o nouă constituţie, ci doar de modificarea articolului care vizează alegerea preşedintelui.
 
Declaraţia aparţine deputatului PD Igor Corman, şef al comisiei parlamentare pentru politică externă şi a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul TV7.
 
 
 
 
 
 “Am solicitat opinia experţilor germane care cunosc foarte bineprevederile Constituţiei noastre. Aceştia consideră că Legea Supremă a Republicii Moldova este bună, pur şi simplu este nevoie de modificarea articolului privind alegerea preşedintelui. Pentru adoptarea unei noi constituţii este nevoie de mult timp, iar noi avem problem chiar şi cu cea prezentă”, a declarat Igor Corman.

Comisia de la Veneţia a răspuns recent interpelării Curţii Constituţionale a Republicii Moldova în problema alegerii şefului statului. În opinia instituţiei citate, cea mai bună soluţie pentru depăşirea crizei politice ar fi modificarea Legii Supreme.

„La prima întrebare adresată, privind posibilitatea dizolvării repetate a Parlamentului din cauza nealegerii preşedintelui, Comisia de la Venetia susţine că Legea Supremă, teoretic, prevede dizolvarea Parlamentului de un număr infinit de ori”, susţine Comisia de la Veneţia.

„Cea de-a doua şi a treia întrebare privind necesitatea realegerii preşedintelui după alegerile parlamentare anticipate şi posibilitatea adoptării unei lei organice de către Parlament, Comisia de la Veneţia considera că o lege organică ar putea face claritate privind termenele relevante sau posibilitatea desfăşurării a mai mult de două tururi de scrutin sau mai multor alegeri repetate, dar şi altele. Însă majoritatea necesară alegerii preşedintelui este un pricipiu constituţional de bază pentru validitatea alegerilor”, se mai conţine în răspunsul Comisiei de la Veneţia.

„Comisia de la Veneţia consideră că Grecia ar avea o Constituţie din care s-ar putea inspira politicienii moldoveni pentru depăşirea crizei, pentru ca în cazul Greciei, atunci cand nu este posibilă alegerea preşedintelui cu o majoritate, numărul de voturi cu care poate fi ales şeful statului este redus progresiv, până la o majoritate simplă a candidaţilor înscrişi în ziua votării”, notează sursa citată.

 
 
Sursa: 24h.md/ro/news 

31/07/2011 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. „numărul de voturi cu care poate fi ales şeful statului este redus progresiv, până la o majoritate simplă a candidaţilor înscrişi în ziua votării” – inseamna ca presedintele poate fi ales insa riscurile raman inca destul de mari. La ce bun a venit Corman cu asa un rezultat daca acesta nu se poate valorifica din cauza instabilitatii politice? Intre societatea civila si mediul politic este o prapastie mare. Daca se va realiza o punte intre aceste doua maluri se va alege presedintele mult mai usor si posibil, spiritele se vor calma.

    Apreciază

    Comentariu de Codrin Mihaescu | 01/08/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: