CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 15 IULIE


15 iulie, istoricul  zilei

1099: Ierusalimul este cucerit după lupte sângeroase, de  armata cruciaţilor  conduşi de  Godefroy de Bouillon.

La 15 iulie 1099 trupele aliate ale Primei Cruciade au cucerit Ierusalimul din mîinile califului Egiptului. Cruciaţii s-au apropiat de Ierusalim în număr de doar 20.000, şi aceştia istoviţi de doi ani de război, boli, foame etc. Comandanţii principali rămaşi au fost Raymond de Toulouse, Robert de Normandia şi Godfrey de Bouillon, la care s-a alăturat mai apoi Tancred.

Atunci a sosit ajutor de la genovezi şi pizani, care au adus produse şi unelte necesare pentru asediu. Cruciaţii au nimicit foarte mulţi musulmani şi au distrus în cetatea tot ce amintea de islam.

Toti aparatorii musulmani si evrei ai Ierusalimului au fost ucisi, unele cronicii vorbind de cca.100000 de morti intre locuitorii orasului.

S-au iscat neînţelegeri între cruciați pe seama organizării administrative a Ierusalimului, o partidă era pentru crearea unei republici bisericeşti cu patriarhul în frunte, cea din urmă, care a şi cîştigat, pleda pentru o administrare feudală obişnuită. Raymond şi Robert, din considerente moral-religioase au refuzat conducerea cetăţii. Aceasta i-a revenit lui Godfrey de Bouillon, fratele căruia stăpînea Edessa.

Bineînţeles două formaţiuni statale în frunte cu occidentali, dar mai ales din aceeaşi familie, era foarte nepotrivită pentru interesele Imperiului Bizantin, la care se adaugă şi stăpînirea lui Bohemond asupra Antiohiei (vrajba dintre bizantini şi normanzi, reprezentantul cărora era cel din urmă).

 

Pe harta: Drumul parcurs de  cruciatil pana la Ierusalim

Începutul primei cruciade este legat de cuvîntarea papei Urban II la sinodul de la Clermont (noiembrie 1095). Însă rolul papei pentru declanşarea cruciadei a fost destul de restrîns: el a promis că biserica va proteja proprietatea cruciaţilor, a cerut să fie încetate războaiele interne şi a poruncit episcopului Ademar (+1098, în timpul asediului Antiohiei) să fie legatul papal în cruciadă.

Ideea unei cruciade a devenit foarte populară, atît printre oamenii din clasele superioare, cît şi printre oamenii simpli – unii ademeniţi de bani şi putere, cei din urmă – de propovăduirile despre eliberarea locurilor sfinte de păgîni, sau pur şi simplu de dorinţa de război şi aventuri.

Detalii… Prima Cruciadă (1096-1099).

1149: Este  reconstruita  Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim .

1240 :  Victoria armatei Novgorodului  condusa de cneazul Aleksandr Nevski, asupra armatelor suedeze (Bătălia  de pe Neva).

1410:  Bătălia de la Grunwald: Înfrângerea cavalerilor teutoni de către forţele unite ale polonilor şi lituanieni sprijiniţi de ruşi, cehi, moldoveni, tătari.

1497:  A început construcţia bisericii Curţii domneşti de la Piatra Neamţ, ctitorie a lui Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504). Lucrările au fost finalizate la 11 noiembrie 1498.

1542: A murit  Mona Lisa, ( Gioconda Lisa Gherardini, sotia lui  Francesco del Giocondo), femeia al carei suras enigmatic a fost imortalizat  de pictorul Leonardo da Vinci ; ( n.15  iunie  1479).

Mona Lisa

1606: S-a nascut  genialul pictor olandez Rembrandt van Rijn  (”Lectia de anatomie”, “Rondul de noapte”, “Pelerinii din Emaus”); (d. 4.10.1669).

Rembrandt autoportret 

Rembrandt – Lectia de anatomie

1643 :  Capitanul olandez Martin Geritson Fritz, de pe vasul Castracum, a descoperit Insula Sahalin.

1653 : Se desfasoara  lupta de la Sirca, in urma careia  Gheorghe Stefan il infrange pe Vasile Lupu silindu-l sa se retraga peste Nistru si si sa ceara sprijinul  cazacilor lui Timus Hmelnitki  care intra in Moldova si ocupa Suceava.
1795 – Marseilleza devine imnul national al Frantei.

1799 :  Piatra din Rosetta  un artefact care a dus la descifrarea hieroglifelor, este descoperită în oraşul egiptean Rosetta, de căpitanul francez Pierre-François Bouchard.

1815 :  Imparatul  Napoleon este exilat pe insula Sfânta Elena.

1845 : In  Singapore apare primul numar al unuia dintre cele mai vechi ziare engleze care a supravietuit pana astazi: „The Straits Times”

1858 : Au fost tipărite în Moldova, primele mărci poştale . Acestea erau vestitele „Cap de bour” a căror primă emisiune cuprindea patru timbre.

1888: A aparut ziarul Adevărul.

1902 : S-a nascut chimistul si academicianul  Costin D. Neniţescu ; (d. 29.07.1970).

1904: A murit Anton Pavlovici Cehov, dramaturg şi prozator rus, autor al pieselor „Livada cu vişini”, „Trei surori” (n. 29.01.1860).

1913 :  Se desfasoara Conferinta de pace de la Bucuresti prin in urma careia Romania primeste „Cadrilaterul” (sudul Dobrogei), ocupat de Bulgaria.

 

1916 : A murit  microbiologul rus Ilia Mecinikov, cel care a descoperit fenomenul fagocitozei; în 1908 i s-a acordat Premiul Nobel pentru Medicină (n.15.05.1845).

 

1919 : A murit  Emil-Ilerman Fischer, biochimist german, laureat al  Premiului  Nobel pentru chimie pe 1902. Este savantul  care a sintetizat glucoza, fructoza, cofeina;  (n.09.10.1852).

1922:  A fost creat Partidul Comunist Japonez.

 

1933 : A fost semnat, la Roma, Pactul de înţelegere a celor patru puteri (Anglia, Franţa, Germania, Italia), prin care se urmărea instaurarea unui directorat al acestor tari  în problemele europene. În cele din urmă, pactul a eşuat.

1936 : A apărut, la Bucureşti, săptămânalul „Cuget clar”, revistă de direcţie literară, artistică şi culturală, sub conducerea lui Nicolae Iorga.

1940:  Hitler ii adreseaza regelui Carol al II-lea o scrisoare prin care ii cere, pe un ton ultimativ, sa faca unele concesii Ungariei horthyste.

1946: A murit doctorul Dumitru Bagdasar, fondatorul şcolii de neurochirurgie din România si  intemeietorul Institutului de Endocrinologie din Bucuresti ( n.17.12.1893, Rosiesti, Vaslui).

1946: In Romania se da un  Decretul-lege privind alegerile pentru Adunarea Deputatilor,  prin care se prevede ca dreptul de vot este universal, egal, direct si secret pentru toti cetatenii tarii de la varsta de 21 de ani in sus (se acorda pentru prima data in istoria Romaniei dreptul de a alege si a fi ales pentru femei si militari). S-a  desfiintat  Senatul si  a fost  infiintata  Adunarea Deputatilor, parlament unicameral, in care puteau fi alesi deputati, cetatenii cu varste de peste 25 de ani.

Se interzicea  dreptul de a alege si a fi alesi „dusmanilor poporului”, „elementelor fasciste, hitleriste, legionare”, celor care au ocupat „functii de raspundere in aparatul de stat al maresalului Ion Antonescu sau care au cerut sa lupte voluntar impotriva Natiunilor Unite” etc.

Prin introducerea sistemului unicameral si anularea prerogativei Regelui de a dizolva Parlamentul este incalcata Constitutia din 1923, repusa in vigoare in 1944.

1955: 18 laureați ai Premiului Nobel semnează o declarație împotriva armelor nucleare; mai târziu declarația a fost semnată de alți 34 laureați Nobel.

1958 : A apărut, la Bucureşti, sub conducerea lui Mihai Beniuc, revista „Luceafărul”, organ de presă al Uniunii Scriitorilor din România.

1962 :  Reprezentativa feminină de handbal în şapte a României a cucerit titlul suprem la cea de-a doua ediţie a Campionatului mondial, desfăşurat în ţara noastră, între 8 şi 15 iulie.

1964 :  S-a înfiinţat, la Bucureşti, studioul cinematografic „Animafilm”.

1973:   S-a nascut  in Bucuresti , Theodor Paleologu, eseist, diplomat şi om politic român (n.Bucuresti).

 1975 : A avut loc primul zbor cosmic  cu  echipaj  mixt sovieto-american, Soyuz-Apollo.

1992: A murit cantaretul roman de muzica populara Ion Luican ;(n. 1907).

Ion Luican

1996 :  Prinţul Charles al Marii Britanii şi Prinţesa Diana au  semnat  actele de divorţ.

1997 :   Creatorul  italian de moda, Gianni Versace, este asasinat cu doua focuri de arma in apropierea resedintei sale din South Beach din Miami Beach (n.02.2.1946).

Poliţia  l-a dat in urmarire  pe Andrew Cunanan de 27 de ani, un homosexual care  se prostitua cu „clienti  prosperi”.

El este deja pe lista FBI a celor mai căutaţi  criminali, în legătură cu alte patru crime – toate victimele  fiind ca si  Versace, homosexuali.Criminalul s-a sinucis,cadavrul sau  fiind  gasit  dupa opt zile.

1997: Slobodan Milošević este ales președinte al RF Iugoslavia. Este învestit în funcție la 25 iulie 1997.

1999 : Generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac au fost condamnaţi la câte 15 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, în procesul revoluţiei de la Timişoara, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) hotărând ca ei să plătească, împreună cu MApN, 33,264 miliarde de lei persoanelor rănite şi rudelor celor ucişi în decembrie 1989.

15 IULIE ESTE:

In România: Ziua mărcii poștale românești.

In Brunei : Ziua Nationala . Ziua de naştere a Sultanului.

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfintii Chiric si Iulita

Sfintii Chiric si Iulita

Sfanta Iulita  a trait in vremea imparatului Diocletian (284-305). A ramas vaduva la putin timp dupa nasterea fiului ei, Chiric. Cand Diocletian a declansat persecutiile impotriva crestinilor, Sfanta Iulita si-a luat fiul si a plecat din Iconia in Seleucia. Aici este arestata si dusa inaintea judecatorului sub acuzatia ca este crestina. Judecatorul, ca sa o faca sa-si lepede credinta in Hristos, l-a luat pe Chiric pe genunchi si i-a adresat cateva cuvinte.

Chiric, desi avea doar trei ani, a strigat: „Eu sunt crestin si vreau cu mama mea!”. In urma acestor cuvinte, judecatorul l-a lovit pe Chiric cu piciorul, iar copilul s-a rostogolit pe treptele de piatra si si-a dat duhul. Dupa chinuri cumplite, Iulitei i s-a taiat capul. Moastele sfintilor mucenici Chiric si Iulita sunt facatoare de minuni. O parte din sfintele lor moaste se afla la Ohrida, in Biserica Sfintei Nascatoare de Dumnezeu Vindecatoarea.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului;
– Sfantului Vladimir, luminatorul Rusiei;
– Sfantului Mucenic Lolian.

Maine, facem pomenirea Sfantului Ierarh si Mucenic Atinoghen.

VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=YPCFLVJ1Suw

Bibliografie (surse):

  1. F. I. Uspenskii, Istoria Cruciadelor (Успенский Ф. И. – История Крестовых Походов)., traducele Andrei Creacico;

  2. Istoria md.;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. lessignets.co;

  5. Mediafax.ro;

  6. Wikipedia.ro;

  7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

15/07/2011 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: