CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 3 IULIE


324: In batalia de la Adrianopol, in timpul război civil roman, imparatul  Constantin I  il infrange pe  Licinius, care se retrage in Bizant.

 

Constantin a urmarit armata lui Licinius si a  purtat  bătălia finală a războiului, la Chrysopolis  pe malul asiatic al Bosforului,  castigand  o victorie zdrobitoare. Iniţial, cedând rugamintilor surorii sale  , Constantin a cruţat viata lui Licinius , dar câteva luni mai târziu  a ordonat executarea acestuia. Bătălia de la Adrianopol a fost  una dintre cele mai mari confruntări  armate ale secolului al patrulea d.I.Hr.

Imparatul roman Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus (n. 272 – d.337), cunoscut sub numele de  Constantin I, Constantin cel Mare si  Sfantul Imparat  Constantin, a domnit intre anii  306 – 337.

987: Hugo Capet, fondeaza succedand  dinastiile Merovingiana si Carolingiana , a treia dinastie de regi ai Frantei, dinastie ce va conduce aceasta tara până in 1792 , cand este inlaturata de  Revoluția franceza .

Foto: Hugo Capet

993: Prima atestare documentară a orașului german Potsdam.

1608:  Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec ( in Canada de astazi). A fost numit “părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.

Samuel de Champlain

Fortul Quebec la 1608

 Harta Noii Frante  la 1719

1642 : A murit  Maria de Medici, regină a Franţei, a doua soţie a lui Henric al IV-lea; (n. 26.04.1575).

Maria de Medici Regină, portret de Francois Pourbus, 1610Maria de Medici Regină, portret de Francois Pourbus, 1610

Maria de Medici, de Peter Paul Rubens, 1621Maria Maria de Medici, de Peter Paul Rubens, 1621

Maria de Medici (Marie de Medicis), viitoarea regină a Franţei s-a născut la 26 aprilie 1575 la Florenţa, Italia, în famila lui Francesco I de Medici, Mare Duce de Toscana şi a Ioanei, arhiducesă de Austria.

Maria a fost unul din cei 7 copii, însă doar ea şi sora ei Eleonora de Medici au supravieţuit copilăriei.

În octombrie 1600 s-a căsătorit cu regele Henric IV al Franţei devenind cea de a doua soţie a acestuia după Margareta de Valois. Peste un an de la căsătorie se naşte primul fecior, viitorul rege al Franţei, Ludovic al XIII-lea. Maria era foarte geloasă pe Henric şi avea dese altercaţii cu metresele soţului.

La 1610, înainte de campania militară din Germania a regelui Henric IV-lea al Franţei, Maria de Medici îl convinge să o încoroneze regină a Franţei la biserica Saint-Denis la Paris. În ziua imediat următoare regele Henric IV e ucis, iar faptul că Maria a participat la un potenţial complot nu a fost dezminţit nici pînă azi.

Din 1610 pînă în 1617 a preluat regenţa asupra feciorului Ludovic, care după 1617 devine rege al Franţei, ucigînd pe consilierul mamei sale Concino Concini şi exilînd-o pe Maria la castelul “Blois“.

În 1619 regele Ludovic XIII-lea se împacă cu mama, care din 1621 revine la Paris. Pentru a-şi consolida influenţa la curtea regală, Maria de Medici, acordă lui Richelieu un loc de ministru. Acesta din urmă ulterior va facilita înlăturarea de la putere a Mariei de Medici, care în 1631 e nevoită să fugă la Bruxelles. Ulterior Maria e nevoită să plece şi de acolo la intervenţia aceluiaşi Richelieu în 1639 şi să se stabilească în Anglia, apoi în Germania în casa pictorului Peter Paul Rubens.

La 3 iulie 1642, Maria de Medici se stinge din viaţă în Germania, într-o singurătate şi sărăcie cumplită.

Parisul datorează Mariei de Medici frumosul “Palat de Luxemburg“, bulevardul “Cours la Reine“, apeductele calitative şi lucrările pictorului Rubens ce se află şi astăzi la Muzeul Luvru, Paris, Franţa.

 

1683 : S-a nascut poetul  si dramaturgul englez Edward Young; (d.05.04.1765).

1767: Englezul Robert Pitcairn descopera  Insula Pitcairn,  in timpul unei  expediţii  comandate de Philip Carteret .

1767: In  Norvegia este fondat si apare in prima editie   cel mai vechi ziar, Adresseavisen .

1771:  Are loc inaugurarea festiva a uzinelor siderurgice “Resita”.  

1819: Se deschide  Banca de Economii din New York City , prima banca de economii din Statele Unite.

1850:  Apare  la Iasi  publicatia “Zimbrul”, tribuna unionista, care va fuziona cu mai apoi cu “Steaua Dunarii”, publicatie a lui Kogalniceanu.

1863: A luat sfârșit bătălia de la Gettysburg, moment  de cotitură în  Războiul Civil American.

1863:  Dieta Transilvaniei si-a deschis lucrarile la Sibiu. Era pentru prima data cand romanii erau majoritari in forul legislativ al provinciei. Dieta a votat Legea privind “egala indreptatire a natiunii romane” cu celelalte natiuni transilvane si Legea privind intrebuintarea limbii romane, alaturi de maghiara si germana in viata publica;  (3/15 iul.ie 1863-17/29 oct. 1864).

1883: S-a nascut  Franz Kafka, prozator evreu ceh de limbă germană (Procesul,Metamorfoza,In colonia penitenciara); (d. 3.06.1924).

Kafka a  fost un reprezentant remarcabil al prozei moderne si  a exercitat o influenţă covârşitoare asupra literaturii postbelice.

1890:  Idaho  este admis ca al 43-lea  stat al SUA .

1898: In timpul razboiului hispano-american,  flota spaniolă, condusă de Pascual Cervera y Topete , este distrusa  de către marina S.U. A în Santiago  de  Cuba .

1898 : Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

1900 : A avut loc prima ascensiune a unui dirijabil (zepelin).

Ferdinand, conte von Zeppelin  (1838-1927), constructor german de dirijabile, primul care a folosit motorul cu combustie internă pentru propulsia dirijabilelor.

1904: A încetat din viaţă Theodor Herzl, reprezentant marcant al cauzei sioniste, militant pentru fondarea Statului Israel; (n. 2 mai 1860).

1906: S-a nascut  Horia Sima, conducător al Mişcării Legionare din Romania; (d. 25.05.1993).

1928:  S-a efectuat, la Londra, de catre John Lagie Baird, prima emisiune TV color din lume.

undefined

1932 : S-a nascut actrita  romanca de teatru si film Coca Andronescu (n.Patarlagele, jud.Buzau; (d. 05.08.1998) .

1935 : A murit André-Gustave Citroën , industrias si inginer francez, cunoscut constructor de masini; (n.05.02.1878).

1939: Se stabilesc relatii diplomatice intre Romania si China.

 1940: Flota franceză a Atlanticului cu  baza la Mers El Kebir  din nordul Africii , este atacata  de flota britanică  din Gibraltar .

 

 Atacul de  la Mers-el-Kebir , a avut loc  lângă coasta franceză a Algeriei cand fortele navale  britanice au  atacat  flota   franceza,  ucigand 1297 de militari francezi, scufundand un vas de război şi avariind  alte cinci  nave. Marea Britanie a atacat  Franţa dupa ce aceasta tara a semnat un armistiţiu cu Germania.

Marea Britanie se temea ca  flota franceză va fi preluata  de  marina  Germaniei invingatoare si de aceea ,cu toate ca  amiralul  francez François Darlan l- a asigurat pe primul ministru englez Winston Churchill  , ca nu va ceda flota franceza  germanilor, britanicii au acţionat  considerand ca promisiunile amiralului francez nu constituie o garantie  insuficienta.  

Atacul britanic  rămâne controversat si a creat multe tensiuni intre  Marea Britanie şi Franţa, dar, de asemenea, a demonstrat intregii lumi  şi  in special  Statelor  Unite ale Americii,  angajamentul Marii Britanii de a continua războiul cu Germania.

1941:  Stalin își anunță  hotararea  de a purta un razboi total  împotriva invadatorilor german ai  URSS.

1944: In timpul celui de-al  doilea  Război Mondial orasul  Minsk este eliberat de nazisti de către trupele sovietice în cadrul operaţiunii Bagration.

1951: S-a nascut actorul american de film  Tom Cruise.

1971: A murit  la 27 de ani  Jim Morrison, solistul trupei The Doors. Cauza mortii este si acum un mister, dar cea mai raspandita teorie este cea a supradozei de heroina; (n.8.12.1943).

1979 : Preşedintele american Jimmy Carter, semnează prima directivă privind ajutorul  secret acordat adversarilor  regimului pro-sovietic din Kabul.

1987:  Fostul sef al Gestapoului din Lyon(Franta), Klaus Barbie, este condamnat la inchisoare pe viata de un tribunal francez.

Barbie a fost cunoscut sub numele de “Macelarul din Lyon”.
 
 El fusese deja condamnat la moarte pentru crime de război de două ori , dar ambele sentinte expirasera,in rastimpul in care Barbie a  trait timp de decenii sub un nume fals în Bolivia.

1988: Nava  americana de lupta USS Vincennes aflata in Golful Persic ,trage din greseala o racheta asupra unui avion de pasageri iranian ucigand 290 de oameni.

1988: Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele  europa si Asia peste Bosfor.

 

1990 : Are loc  Adunarea generala a Academiei Romane. Sunt reprimiti  72 de membri corespondenti (literati, istorici, oameni de stiinta) carora li s-a retras aceasta calitate sau care au fost privati de ea, pe nedrept, intre 1948-1989. Sunt alesi postmortem membri ai Academiei: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Mircea Florian, Constantin Noica, Nichita Stanescu, Marin Preda, Ion Moraru.

2001:  Incepe procesul fostului presedinte al Iugoslaviei, Slobodan Milosevici, la Tribunalul Penal International de la Haga.

2003: Miss Republica Dominicana, Amélia Vega, in varsta de 18 ani, este aleasa Miss UInivers in cea de-a 52-a editie a acestui concurs.

Amelia Vega

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Mucenic Iachint

Sfantul Mucenic Iachint

Sfantul Mucenic Iachint  a fost slujitor al meselor imperiale, in timpul domniei imparatului Traian (98-117). Din cauza neparticiparii sale la o jertfa adusa de imparat idolilor si a aflarii ca este crestin, a fost batut, biciuit si aruncat in temnita.

Ca mancare nu i s-a dat decat carnea adusa ca jertfa idolilor. Sfantul Iachint a refuzat sa se hraneasca cu ea si a murit in temnita.Unul din strajeri intrand dupa obicei in temnita, ca sa-i ofere drept hrana cele jertfite idolilor, a vazut temnita luminata in chip minunat si doi ingeri stand langa Sfantul Iachint.

Unul acoperea trupul sfantului cu o haina prealuminoasa, iar altul ii punea pe cap o cununa preaminunata.Imparatul a poruncit ca trupul Sfantului Mucenic Iachint sa fie aruncat in loc pustiu ca mancare pentru animalele salbatice.Moastele Sfantului Iachint au fost luate din pustie de preotul Timotei, o ruda a mucenicului Iachint.Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfantului Anatolie, patriarhul Constantinopolului;

– Sfintilor Mucenici Teodot si Teodota, Diomid, Evlampie, Meliton, Petru, Asclipiodot si Golinduh;

– Sfintilor Mucenici Marcu si Mochian.

Maine, Biserica face pomenirea Sfantului Andrei, arhiepiscopul Cretei.

 

Bibliografie (surse):

  1. Crestin Ortodox.ro;
  2. Din pasiunile bibliografului blogspot.ro
  3. lessignets.com
  4. mediafax.ro;
  5. Istoria md.;
  6. Istoricul zilei blogspot.com;
  7. wikipedia.org;
 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=UkEMs28EpLI

Publicitate

03/07/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: