PRESEDINTELE BASESCU CERTAT DE MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE DE LA MOSCOVA.
Foto: chinadaily.com
Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova protestează dur faţă de declaraţiile preşedintelui României Traian Băsescu referitoare la evenimentele din 1941. Preşedintele român a provocat o furtună de indignare în cadrul Ministerului rus de Externe, după ce a declarat că, în 1941, ar fi trimis şi el soldaţi români să lupte împotriva Uniunii Sovietice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukashevich, Traian Băsescu a justificat agresiunea armatei germane împotriva Uniunii Sovietice.
„Rusia este revoltată că preşedintele român a declarat că şi el le-ar fi ordonat trupelor sale să treacă râul Prut pentru a ataca URSS în 1941”, se arată într-un mesaj publicat de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe Aleksandr Lukaşevici, pe contul de Twitter al instituţiei.
Diplomaţii ruşi au clasificat declaraţia liderului român drept o susţinere neruşinată a lui Hitler.
Oficialii ruşi consideră că declaraţiile preşedintelui Băsescu „profanează memoria milioanelor de victime ale fascismului” şi solicită ca afirmaţiile „să primească o evaluare adecvată” din partea Europei civilizate.( Jurnal md.)
In replica, preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi, ca urmare a reacţiilor venite dinspre Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, că Parlamentul României a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, că Uniunea Sovietică nu mai există şi că România are în prezent o relaţie cu Federaţia Rusă.
„Se pare că unii devin sensibili dacă discuţi despre istorie. Eu nu sunt istoric, dar cred că răspunsul meu a fost în deplin acord cu poziţia României, care, prin Parlamentul României, a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov.
Mai mult decât atât, Duma de stat a Rusiei a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov, deci nu văd unde este supărarea, iar Uniunea Sovietică nu există, nu mai există.
Noi avem o relaţie acum cu Federaţia Rusă, iar când discutăm despre Uniunea Sovietică, discutăm despre ceva ce a fost, iar despre istoria noastră nu avem cum să nu discutăm.
Aş mai spune un lucru.Am înţeles, chiar înainte să intru în întâlnirea cu doamna preşedintă (preşedintele Elveţiei, Micheline Camy-Rey – n.r.), că sunt deja mari analişti militari şi politici care s-au isterizat deja: Cum atacăm noi Federaţia Rusă?”, a declarat preşedintele, la Palatul Cotroceni, întrebat fiind de jurnalişti cum interpretează recenta reacţie a MAE rus.
Şeful statului a precizat că declaraţia sa făcea referire la „o realitate” din istoria ţării noastre şi a relaţiei cu Uniunea Sovietică, menţionând că nu este „nimic nou sub soare”, mai ales că ţara noastră a fost pe deplin de acord cu condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov.
„Dacă cineva are dureri pe la vreo Antenă 3, cu analişti mereu furioşi că a dispărut Uniunea Sovietică, o avea dureri, dar eu n-am. Dacă vouă vi s-a părut reacţie ţeapănă …” , a conchis Băsescu.
Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova şi-a exprimat indignarea faţă de afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora el ar fi putut în 1941 să trimită soldaţi pentru a participa la atacul împotriva Uniunii Sovietice, relatează joi agenţia oficială ITAR-TASS.
„Cuvintele lui Băsescu – despre faptul că, ‘în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut’ pentru a lua parte la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS – sunt revoltătoare”, consideră Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Instituţia diplomaţiei ruse a menţionat că o asemenea declaraţie, făcută chiar în ziua comemorării a 70 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în care poporul rus „a pierdut 27 de milioane de vieţi”, nu poate fi explicată „nici prin actualele circumstanţe din politica internă (a României – n.r.), nici făcând trimitere la întrebările provocatoare ale jurnaliştilor”.
„Este absolut evident că o asemenea sfidare obraznică, ce îndreptăţeşte agresiunea fascistă şi profanează memoria a milioane de victime ale fascismului, este inadmisibilă”, concluzionează MAE rus.( Soim press).
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns