CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Iurie Leancă, ministrul moldovean de externe, spune că eroarea ambasadorului rus la Chisinau este regretabila si inadmisibilă.


Poziția oficială a MAEIE: Gestul lui Kuzmin – eroare regretabilă și inadmisibilă.

Poziția oficială a MAEIE: Gestul lui Kuzmin - eroare regretabilă și inadmisibilă

Foto:  Ministrul de externe al R.Moldova,Iurie Leanca (UNIMEDIA)

După 3 zile Ministerul de Externe moldovean a reacționat la incidentul produs vineri seara la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău. Într-o declarație oferită pentru PublikaTV, Iurie Leancă, ministrul moldovean spune că eroarea ambasadorului rus este inadmisibilă. 

„Este o eroare regretabilă și inadmisibilă. Am vorbit cu ambasadorul rus și i-am atras atenția. Am vorbit și cu diplomații moldoveni de la Moscova, pentru ca aceștia să informeze oficialii ruși. Ministrul de Externe al țării noastre este doar unul, iar R. Moldova include și regiunea transnistreană. Gestul viceministrului Popov de a pleca de la recepție este și poziția oficială a Ministerului de Externe”, a precizat acesta.

UNIMEDIA amintește că vineri seara, 10 iunie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a organizat o recepție cu ocazia Zilei Naționale a Rusiei. La eveniment au fost invitați reprezentanții diplomației moldovenești, dar și ambasadorii UE. La un moment dat, ambasadorul rus, Valeri Kuzmin, i-a oferit cuvântul lui Vladimir Iastrebciak, prezentându-l oficial drept șef al diplomației autoproclamatei republici nistrene.

În acel moment, reprezentanții corpului diplomatic moldovenesc, diplomații americani și europeni, au părăsit recepția în semn de protest.

Premierul Vlad Filat a reacționat la incidentul care a avut loc vineri seara la Ambasada Federației Ruse. Sâmbătă dimineață șeful Cabinetului de miniștri a declarat că acțiunea Ambasadorului rus Valeri Kuzmin este o jignire a cetățenilor moldoveni. „Calific această acțiune ca o jignire a cetățenilor R. Moldova. Sper foarte mult că este vorba despre o gafă diplomatică. Nu vreau să cred că este o acțiune premeditată a Federației Ruse și fac apel în acest sens la calm, mai cu seamă că avem în față o zi importantă, data de 21 iunie, zi în care urmează să începem negocierile în vederea reglementării conflictului transnistrean în formatul 5+2 la Moscova”, a menționat Filat.

Liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că Valeri Kuzmin trebuie să părăsească R. Moldova. De cealaltă parte, președintele interimar, Marian Lupu, a recomandat jurnaliștilor să nu isterizeze acest caz.

Sursa: UNIMEDIA

14/06/2011 - Posted by | POLITICA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: