CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MIRCEA ELIADE: TEROAREA ISTORIEI SI DESTINUL ROMANIEI


Prof. Univ. Dr. Mircea Eliade

 

 

 

„Istoria Neamului Românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan şi am crescut în vifor. Popor de frontieră, luptam şi muream pentru toţi. Muream, mai ales, plătind miopia şi neghiobia altora.”

(Mircea Eliade – „Teroarea istoriei” şi destinul României)

„Printre neamurile fără noroc, ne numărăm în frunte noi, Românii. Ca să supravieţuim în Istorie, ne-am istovit mai mult decât s-au cheltuit alte neamuri ca să cucereasca pământul.

Nicolae Iorga spunea ca nenorocul ni se trage de la Alexandru Machedon: în loc să-şi ridice privirile spre Miază-noapte şi să unească toate neamurile thracice într-un mare imperiu, Alexandru s-a lăsat atras în orbita civilizaţiei mediteraneene şi, ajuns în culmea puterii, s-a îndreptat spre Asia.

Thracii care, după spusa lui Herodot, erau «cel mai numeros popor după Indieni» au pierdut, prin Alexandru, singura lor şansa de a intra în istoria universală ca factor autonom; ei au contribuit la facerea Istoriei, dar în numele altora: în numele Imperiului Roman sau al Bizanţului, prin împăraţii pe care i-au dat cu prisosinţă atât Răsăritului cât şi Apusului.

Dar Nicolae Iorga a înţeles admirabil consecinţele îndepărtate ale gestului lui Alexandru Machedon: uriaşul rezervor de oameni, energii şi mituri pe care îl constituia spaţiul balcano-carpatic, nu şi-a mai putut găsi de atunci prilej de a intra masiv şi de-sine-stătător în Istorie. Politiceşte Thracii au pierit fără urmaşi…

O mie de ani în urmă, a avut loc ceea ce putem numi pe drept cuvânt o catastrofă de incalculabile consecinţe pentru istoria Românilor: Slavii au ocupat Peninsula Balcanică şi s-au întins până la Adriatica.

Marea unitate etnică, lingvistică şi culturală pe care, în pofida tuturor năvălirilor barbare, o alcătuia romanitatea orientală (care se numea, chiar din secolul IV după Christos, România), a fost definitiv sfărâmată.

Neamul Romanesc se va forma pe o întindere imensă – din Balcani şi până în muntii Tatrei – dar destinul lor politic va fi limitat la Dacia.

Politiceşte, romanitatea sud-dunăreana va fi condamnată; ca şi Thracia, după Alexandru Machedon, Romania orientală va servi destinele altora.

Posibilitatile unui organism politic unitar, zămislindu-se în spaţiul întregii Românii, au fost definitiv anulate prin aşezarea masivă a slavilor în Peninsula Balcanică.

De ce am idolatriza, noi, Românii, Istoria ? Descindem dintr-unul din «neamurile cele mai numeroase din lume» şi praful s-a ales de el, nici măcar limba nu i se mai cunoaşte. Am făcut parte dintr-o Românie de trei ori mai mare decât Dacia, şi «vicisitudinile istoriei» au sfărâmat-o definitiv; o mâna de Macedoneni trebuie să plătească şi astăzi, cu lacrimi şi sânge, nenorocul de a se fi născut Români.

Toata lumea e de acord că Dacii se aflau asezaţi pe pământul nostru cu cel puţin o mie de ani înainte de Christos, şi cu toate acestea am fost singurul popor european căruia i s-a contestat dreptul de a stăpani ţara pe care au locuit-o moşii şi strămoşii lui.

„Timpul n-a avut puterea să ştirbeasca forţa, nici să slăbească speranţa daco-romanilor. Rămăsese aceeaşi rasă, rezistentă, răbdătoare, întrucât se considera nemuritoare: Românul nu piere, sună un dicton popular în toate regiunile României.

Mai e şi-un altul, aproape la fel de răspândit: « Apa trece, pietrele rămân ». Apa era năvălirea barbară, românii erau pietrele.”

10/06/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , ,

11 comentarii »

  1. Inca nu s-a desavirsit sfarimarea,distrugerea Romaniei.Asta e durerea cea neincetata si mare,pe care o simt,o simtim,cei ce iubim Romania!

    Apreciază

    Comentariu de petru duman | 10/11/2011 | Răspunde

  2. Ba da – au disparut – sa nu ne amagim. Ultimii au fost comunistii. Cei de dupa razboi. Au tinut conducerea unei tari exploatate de ocupantul sovietic, navigand pe cat se putea intre interesul national si internationalismul imperialist, exploatand cu o abilitate de care nimeni nu mai pomeneste astazi fiecare slabiciune a colosului din coasta noastra, s-au descotorisit de el si au plecat pe o cale proprie mai mult decat benefica pentru natiunea noastra. A necesitat efort si au existat pierderi. Cinicii le-ar numi colaterale. Ce au insemnat cei 20 de ani (44-64) cand ei au pus o tara pe propriile ei picioare si ce inseamna cei 22 trecuti de la asa zisa revolutie cand cei de azi vor s-a sparga? Si a nu se uita ca in acei ani orice miscare gresita putea insemna – mai ales la nivel inalt, condamnarea la moarte. Ocupantul era fara mila. DAR AM AVUT CONDUCATORI. Asa cum am avut si in prima parte a razboiului – Antonescu, cum am avut in interbelic cand a fost limitata aventura carlista – Codreanu, cum am avut in valtoarea nasterii Romaniei Mari – Bratianu. Acum nu avem. Turma nu are pastor

    Apreciază

    Comentariu de Eugen Nicolae | 21/12/2011 | Răspunde

  3. Ba da – au disparut – sa nu ne amagim. Ultimii au fost comunistii. Cei de dupa razboi. Au tinut conducerea unei tari exploatate de ocupantul sovietic, navigand pe cat se putea intre interesul national si internationalismul imperialist, exploatand cu o abilitate de care nimeni nu mai pomeneste astazi fiecare slabiciune a colosului din coasta noastra, s-au descotorisit de el si au plecat pe o cale proprie mai mult decat benefica pentru natiunea noastra. A necesitat efort si au existat pierderi. Cinicii le-ar numi colaterale. Ce au insemnat cei 20 de ani (44-64) cand ei au pus o tara pe propriile ei picioare si ce inseamna cei 22 trecuti de la asa zisa revolutie cand cei de azi vor s-a sparga? Si a nu se uita ca in acei ani orice miscare gresita putea insemna – mai ales la nivel inalt, condamnarea la moarte. Ocupantul era fara mila. DAR AM AVUT CONDUCATORI. Asa cum am avut si in prima parte a razboiului – Antonescu, cum am avut in interbelic cand a fost limitata aventura carlista – Codreanu, cum am avut in valtoarea nasterii Romaniei Mari – Bratianu. Acum nu avem. Turma nu are pastor

    Apreciază

    Comentariu de nisico | 21/12/2011 | Răspunde

  4. Sfasietor adevar pana in zilele noastre!

    Apreciază

    Comentariu de Stefana Bianu | 20/01/2012 | Răspunde

  5. „Vom fi iarasi ce am fost si mai mult decat atat”.Acei oameni minunati care cu inteligenta si sacrificiu,parca indeplinind o porunca straveche,au facut ca Romanii si Romania sa nu dispara,asa cum multi au dorit si au planuit,acei oameni au existat,exista si vor exista,transmitand din generatie in generatie stafeta sfanta, a luptei pentru existenta,independenta si asezarea neamului Romanesc,pe locul ce il merita in lumea aceasta.

    Apreciază

    Comentariu de andrusco gh marian | 20/01/2012 | Răspunde

  6. Pentru autor: puneţi, vă rog, diacritice; altminteri, creaţi mari confuzii între romani şi români. Mulţumesc.

    Apreciază

    Comentariu de Psihedelicul | 13/03/2012 | Răspunde

  7. NU.Sa nu indraznesti sa mori cu astfel de idei in cap!

    Apreciază

    Comentariu de Ungureanu Mihai | 14/11/2012 | Răspunde

  8. […] pentru toți. Muream, mai ales, plătind miopia și neghiobia altora.” ( Mircea Eliade – „Teroarea istoriei” și destinul României). Românul Serghei Guvir, în vârstă de 24 de ani, care servea ca grănicer în Armata […]

    Apreciază

    Pingback de Mircea Eliade avea dreptate: Murim plătind neghiobia altora! Încă un român din Ucraina a murit apărând statul ucrainean, ce tocmai i-a deznaționalizat școala din satul natal | Buciumul – Publicaţie de informaţie şi atitudine naţionalist | 04/10/2017 | Răspunde

  9. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 20/04/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.