CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Portalul israelian ava.md continuă să promoveze insistent proiectul „naţiunii civice moldoveneşti”


AVA.MD continuă războiul ideologic împotriva Republicii Moldova… in limba rusa.

 

Богдан Цырдя: Карфаген должен быть разрушен!

Foto: Ava.md

Portalul israelian ava.md  continuă să promoveze insistent proiectul „naţiunii civice moldoveneşti”. De această dată, în postura de ideolog este plasat  un oarecare Serghei Erlih, care jonglând cu un limbaj de lemn, încearcă să arunce noroi şi înjurii peste conceptul de „etnocraţie”, etichetând pe toţi cei care se declară patrioţi drept “fascişti”.

În opinia lui, etnocraţia nu este compatibilă cu noile schimbări globale, deoarece împiedică circulaţia capitalului, ideilor şi oamenilor. Eşecul Republicii Moldova ca stat, se datorează anume „etnocraţiei”, care a dominat ţara în ultimii ani, consideră Serghei Erlih.

Nu ne rămâne decât să ghicim, unde a sesizat domnul Erlih elemente de „etnocraţie” în Republica Moldova, care de două decenii se află într-o profundă criză identitară.

În realitate, Erlih evită să spună că, de fapt, în întreaga lume nu există nici un stat care nu ar avea caracter etnocratic. Franţa, Germania, Olanda, Suedia, Finlanda, Belgia şi chiar SUA, sunt state profund etnocratice, iar reprezentanţii minorităţilor etnice şi rasiale continuă să aibă un statut de minorităţi. Etnocraţia reprezintă sistemul de valori, sistemul cultural şi ideologia care definesc sistemul politic a unui stat naţional. Odată ce un stat încetează a mai fi etnocratic, cum ar fi cazul Republicii Moldova, sistemul său politic devine unul nefuncţional, intra în stare de degradare şi dispare.

Uniunea Sovietică, din care a făcut parte şi Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM), a fost şi ea un stat etnocratic, în care elementul dominant l-a constituit etnosul rusesc. După destrămarea URSS, ca rezultat al slăbirii etnocraţiei ruseşti, etnosul românesc a fost cel care şi-a asumat rolul de constructor al noului stat independent Republica Moldova. Însă, eşecul acestui proiect nu rezidă în caracterul său etnocratic, aşa cum pretinde Erlih, ci în criza identitară a populaţiei etnice româneşti, pe care o cultivă insistent anumite cercuri politice de la Chişinău şi din afara ţării, inclusiv şi  prin propaganda „moldovenistă”, care, în cele din urmă, nu este decât una anti-moldovenească.

În cadrul aceluiaşi articol, pentru a demonstra existenţa „tradiţiei multietnice” în  Moldovei, Erlih redă un fragment din „Descrierea Moldovei”, unde Dimitrie Cantemir vorbeşte despre „diversitatea etnică” Moldova medievală. O astfel de manipulare a documentelor nu face decât să demonstreze lipsa unui fundament ştiinţific al afirmaţiilor sale. Erlih utilizează fragmentul fără a specifica publicului rusolingv că în realitate în „Descrierea Moldovei” este vorba despre Ţara Moldovei şi nu despre Basarabia (actuala Republica Moldova), că domnitorul Moldovei se referă la populaţia târgurilor şi nu la totalul populaţiei ţării, care era una omogenă din punct de vedere etnic.

Gânditorului rus Alexandr Dughin, descrie specificul istoriei poporului rus prin existenţa unor elemente constante şi variabile. În cazul nostru, elementul constant al Ţării Moldovei, ulterior al Basarabiei, a fost caracterul etnic românesc şi credinţa ortodoxă. Elementele variabile, au fost minorităţile etnice, regimurile politice şi frontierele de stat.

Din aceste considerente, putem afirma că tradiţia şi identitatea unei etnitaţi statale poate fi definită decât prin elementele constante, care au un caracter centripet, nicidecum prin elemente variabile, care au un efect centrifug. Etnosul este nucleul care defineşte rostul unui stat, iar minorităţile etnice nu au decât să benificieze deplin de drepturile sale în calitate de minorităţi culturale şi regionale. Însăşi faptul că în ţara noastră nu au existat şi nu există conflicte interetnice, dovedeşte faptul că în Republica Moldova minorităţile au toate condiţiile necesare pentru conservarea şi promovarea identităţii sale etnice.

Nu ne rămâne decât să constatăm că proiectul „naţiunii civice moldoveneşti” nu este decât o strategie subversivă, îndreptată împotriva Republicii Moldova ca stat, împotriva fundamentelor sale valorile, ideologice şi identitare.

Erlih mărturiseşte că este în egală măsură atât împotriva Republica Moldova ca stat “românesc”, cât şi împotriva Republicii Moldova ca stat “moldovenesc”.  Oare nu este această afirmaţie deja o incitare la ură interetnică? Modernizarea Moldovei, după Erlih, are nevoie de un intens proces de etnocid a populaţiei băştinaşe.  Respectiv, dacă i-am urma logica, Republica Moldova trebuie să devină “o ţară a nimănui”, fără  o cultură naţională, fără o identitate naţională.

PS: Lipsa de moralitate şi bun simţ al domnului Serghei Erlih iese la iveală, odată în plus, când acesta face afirmaţii sfidătoare, ruşinoase, false şi denigratorii în legătură cu activitatea Frontului Popular din Moldova. Potrivit lui, această mişcare s-ar fi condus de lozinca: „să înecăm jidanii în sângele rusesc”, fără a fi trasă la răspundere de autorităţile statului.

Indiscutabil, pentru astfel de afirmaţiii, pentru lezarea onoarei şi demnităţii unui şir de personalităţi notorii, care activează şi astăzi în societatea civilă şi viaţa politică din Republica Moldova autorul merită să fie atacat în instanţa de judecată.

de Octavian RACU

or2 AVA.MD continuă războiul ideologic împotriva Republicii Moldova opinii si analize

Publicat de antimedia

16/05/2011 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: