CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 4 MAI


1008: S-a nascut  regele Henric I al Frantei  (d.1060 )

1471: Razboiul celor doua roze: Batalia de la Tewkesbury: Eduard al IV-lea invinge armata familiei Lancaster și il ucide pe Eduard, Prinț de Wales.

1493 – Papa Alexandru al VI-lea imparte Lumea Noua intre Spania si Portugalia de-a lungul unei  Linii de Demarcatie

1646: Apare, la Iași , Cartea romaneasca de invațatura de la pravilele imparatești și de la alte giudețe, primul cod de legi tiparit in limba romana.

1675: Regele Charles al II-lea al Angliei ordona construirea Observatorului Regal Greenwich.

1738: Papa Clement al XII-lea a publicat constituția „In Eminenti” prin care condamna Francmasoneria.

1814: Napoleon I este exilat  pe insula Elba.

Napoleon Bonaparte

1848: Are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana

La 4 mai / 16 mai – 5 / 17 mai 1848 are loc Adunarea românilor din comitatul Caraş, cu participarea unor moldoveni şi munteni, la Lugoj, unde se revendică drepturi naţionale şi autonomia bisericii ortodoxe române din Banat şi Crişana.

1886:  În timpul unui miting al muncitorilor din Chicago, un necunoscut aruncă o grenadă într-un grup de poliţişti, transformând demonstraţia paşnică în ceea ce a rămas cunoscut drept, masacrul de la Haymarket  soldat cu moartea a şapte poliţişti şi a numeroşi demonstranţi şi trecători.

1856 – S-a nascut Theodor Sperantia, scriitor si folclorist, membru corespondent al Academiei Romane. (d. 9 martie 1929)

1891 : S-a stins din viaţă Ion C. Brătianu (n. 1821, Piteşti, România), om politic român, unul dintre întemeietorii României moderne.

http://viitorulliberal.files.wordpress.com/2010/11/ion_i_c_bratianu_-_foto01.jpg

Ion C. Brătianu a fost prim-ministru al României în perioada 24 iulie 1876 – iulie 1881.

1899 – S-a nascut Fritz von Opel, fondator al uzinelor de automobile Opel. (d. 8 aprilie 1971)

1904: Incepe construcția Canalului Panama.

https://i0.wp.com/www.knightsbridgeinvest.com/realestateblog/wp-content/uploads/2008/10/panama_canal_04.jpg

1904: Inginerul James Royce și Sir Charles Stewart Rolls au pus bazele companiei Rolls-Royce , producatoare de mașini de excelența . Din 1998 numele de marca Rolls -Royce a fost achiziționat de catre BMW.

1904: S-a inființat echipa germana de fotbal Schalke 04

1919: In China s -a declanșat Mișcarea antifeudala și antiimperialista 4 Mai. Este Ziua Tineretului Chinez.

1922 – S-a nascut Vlad Musatescu, scriitor si umorist roman (d. 4 martie1999); „De-a v-ati ascunselea”, „De-a baba oarba”

1928:   S-a nascut Muhammad Hosni Mubarak, cel de-al patrulea presedinte al  Republicii arabe Egipt de la data de  14 octombrie 1981, după ce predecesorul sau,  preşedintele  Anwar Sadat, a fost  asasinat la data de 6  octombrie.

Hosni Mubarak

A demisionat in ziua de   11 februarie 2011, în urma unor îndelungate  proteste populare. Hosni Mubarak  a stat 30 ani în fruntea guvernului egipten şi a fost şef al partidului de guvernamant PND.

1929 – S-a nascut actrita de origine belgiana Audrey Hepburn, laureata a  Premiului  Oscar pentru cel mai bun rol  in filmul „Vacanta la Roma” (d. 20 ianuarie 1993).

1930: Poliția britanica il aresteaza pe Mahatma Gandhi, initiatorul miscarii de rezistenta nonviolente  antibritanice .

https://i0.wp.com/www.peoplequiz.com/images/bios/mahatma-gandhi.jpg-3998.jpg

1931: Se constituie la Bucuresti sub conducerea lui Theodor Fisher  si avandu-l ca presedinte de onoare pe  Adolf Stern, Partidul Evreiesc din Romania,avand drept scop promovarea intereselor populatiei evreiesti si implicarea ei activa in viata politica a tarii. Partidul se pronunta pentru ramanerea in tara a populatiei evreiesti.In 1938 acest partid si-a  incetat activitatea.

1933:  apare la Cluj, lunar, revista de cultură Gand Romanesc editata de Astra.Revista Gand Românesc va apărea pînă în aprilie 1940, fiind condusă de Ion Chinezu.

1942:  Pe teatrul  de lupta din Pacific in timpul celui de-al doilea razboi mondial, începe batalia din Marea Coralilor, prima bătălie din istorie purtata între portavioane .

1945: Trupele SUA elibereaza Gunskirchen, ultimul lagar de concentrare nazist.

1949: S-a semnat acordul americano–sovietic (acordul Jessup–Malik), care a pus capăt blocadei Berlinului  de catre sovietici.

1953: Ernest Hemingway caștiga premiul Pulitzer pentru „Batranul și marea”.

1955 – S-a nascut Mihaela Runceanu, solista de muzica usoara (d. 1 noiembrie 1989); „De-ar fi sa vii”, „Fericirea are chipul tau”

https://i0.wp.com/www.spiritus.ro/imagini/runceanu/mihaela_runceanu11.JPG

1959 – Are loc prima ceremonie a premiilor Grammy.

1979: Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord

Margaret Hilda Thatcher, Baroneasă Thatcher (n.13 octombrie 1925 ) a fost prim-ministru al Marii Britanii  din 1979 până în 1990.

Margaret Thatcher in  1975

Mandatul ei de prim-ministru britanic a fost cel mai lung mandat al secolului 20. Baroneasa Thatcher este singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Marea Britanie. Fără îndoială, ea este una dintre cele mai importante personalităţi politice britanice, mandatul său fiind cel mai lung mandat continuu din istoria politică britanică. Ea este de asemenea una dintre cele mai controverate figuri politice, fiind iubită şi contestată în egală măsură.

1965: A fost fondat Teatrul „Ion Creanga” din București.1980: A murit Iosip Broz Tito, om politic iugoslav,presedinte al Iugoslaviei intre 1953-1980,unul dintre eroii celui de-al doilea razboi mondial.


1990 – Letonia isi proclama independenta.

Drapelul Letoniei Stema Letoniei

1992: La Strasbourg s-au  deschis lucrarile celei de-a 44-a sesiuni a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, la care Romania participa ca invitata speciala.

1994: A fost semnat, de catre Israel și OEP (Cairo), acordul privind autonomia palestiniana in Gaza și Ierihon.

1997: Este  beatificat  Cefelino Jimenez Malla, cunoscut sub numele de El Pele, primul țigan martir din istoria BisericiiCatolice.

Fericitul Cefelino Jimenez Malla, zis El Pele, unul din martirii care au aparat Biserica si slujitorii acesteia, s-a nascut ca majoritatea tiganilor, intr-o  familie necajita din Spania, dar credincioasa.

Acest lucru l-a adus in apropierea slujitorilor Bisericii catolice in anii 30, cind republicanii vroiau sa instaureze Republica Spaniola.

A fost ucis, ca mii de credinciosi si preoti catolici, de trupele de stanga republicane . Desi mii de tigani si-au dat viata in numele lui Hristos, din Evul Mediu si pina astazi, abia acum 14 ani cardinalii au recunoscut ca un tigan a putut sa-L marturiseasca pe Hristos si merita sa fie martir.

Decizia a fost una fundamentala, pentru ca a fost prima recunoastere a tiganilor ca marturisitori ai lui Hristos, dupa ce mai bine de sapte secole tiganii au fost sclavii nerecunoscuti ai popoarelor europene si in primul rind ai Bisericii.

Beatificarea sa, facuta la initiativa fostului papa Ioan Paul al II-lea, a fost considerata de unii drept o revolutie daca ne gindim la conservatoarea si aristocrata conducere a Bisericii catolice, in care chiar si sfintii au singe albastru, calendarul catolic fiind plin de regi, regine, printi si printese.

1999: Parlamentul bulgar aproba solicitarea NATO privind survolarea teritoriului țarii de catre avioane ale Alianței, in cursul operațiunilor impotriva Iugoslaviei.

2003: A fost dezvelit, la Targu Mureș, primul monument din Romania ridicat in memoria victimelor Holocaustului.

2008: Peste 134.000 de persoane sunt ucise sau date disparute dupa  ciclonul  devastator Nargis in Myanmar, cel mai mare dezastru natural de la Cutremurul din Oceanul Indian din 2004.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfanta Mucenita Pelaghia

Sfanta Mucenita Pelaghia

Sfanta Pelaghia s-a nascut in cetatea Tars, din parinti pagani. Auzind despre Hristos, alege sa paraseasca credinta in idoli. In acea vreme soseste in Tars imparatul Diocletian (284-305). In timpul sederii imparatului aici, fiul acestuia s-a indragostit de Pelaghia. Cand mostenitorul imperial afla ca Pelaghia a primit botezul crestin, s-a sinucis.

Mama sa a denuntat-o imparatului pentru judecata. Imparatul a fost captivat de frumusetea Sfintei Pelaghia si a incercat sa o convinga sa renunte la religia ei, promitandu-i toate bunurile de pe pamant daca ii va fi sotie.

Sfanta Pelaghia a refuzat oferta imparatului cu dispret, spunandu-i: „Esti nebun, imparate, sa-mi spui mie acestea. Nu-ti fac voia si urasc casatoria murdara pe care mi-o propui pentru ca eu il am pe Hristos Mire, Imparatul Cerurilor”.

In urma acestor cuvinte, imparatul a poruncit sa fie arsa de vie in vapaia focului aprins intr-un vitel de metal. Pelaghia s-a insemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugaciuni de slava lui Dumnezeu si intrand in foc, s-a topit precum ceara. Asa a luat cu cinste mucenicia Sfanta Pelaghia.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfantului Cuvios Ilarion, facatorul de minuni;
– Sfantului Cuvios Nichifor, egumenul Manastirii Midichia;
– Sfantului Cuvios Nichifor Isihastul;
– Sfantului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;
– Sfintilor Cuviosi Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian si Macrovie, si a celor ce impreuna cu ei au marturisit in Schitopoli (Palestina).

Maine, facem pomenirea Sfintei Mucenite Irina.

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008.
  2. Crestin Ortodox.ro
  3. e.maramures
  4. Istoria md.
  5. Wikipedia.ro

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Publicitate

04/05/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: