CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Comentarii internationale dupa eliminarea liderului Al Qaeda,Osama ben Laden, de catre serviciile speciale americane


Odata cu uciderea la începutul acestei săptămâni a liderului Al-Qaida Osama Bin Laden, de către forţele speciale americane, speculaţiile potrivit cărora  înlocuitorul său va fi Ayman al-Zawahiri au devenit foarte actuale.

Zawahiri, in varsta de 59 de ani, a fost mana dreapta a lui Bin Laden şi este cautat pentru atacurile din 1998 asupra ambasadelor americane din Africa. El este pe lista FBI unul dintre cele mai cautati terorişti , şi există o recompensă de 25 milioane dolari pentru prinderea lui.

Cu toate acestea, conform unui raportaj publicat marti al Agentiei Associated Press , unii experti cred că Zawahiri nu are abilităţile necesare pentru a se ridica la nivelul lui Bin Laden.

Zawahir nu are carisma, nu are farmec si  nu este  tipul  de conducator spiritual , a declarat fostul director al CIA Charles Allen.

Anthony Cordesman de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, a adăugat că Zawahiri nu a fost niciodată un luptator. El nu a fost niciodată un simbol carismatic si nu a vorbit niciodată în termeni  de religie sau ideologie luptătorilor asa cum a facut  Bin Laden.

Se speculeaza ca la Casa Albă este pus sub semnul întrebării faptul dacă Zawahiri va lua într-adevăr locul lui  Bin Laden şi de fapt se crede că ar putea  avea loc în  interiorul Al-Qaida lupte pentru conducerea acestei organizatii .

AP  a remarcat că SUA il vaneaza in continuare pe  Zawahiri şi ca s-au cules câteva informaţii cu privire la ascunzatorile sale, din  documente capturate în timpul actiunii de  la locuinta lui Bin Laden.

Între timp, Casa Albă a lansat marti noi informaţii privitoare la circumstanţele in care a fost omorat Ben Laden.

Osama Bin Laden

Carney a corectat o declaraţie facuta  luni, potrivit careia ar fi fost ucisa soţia lui Ben Laden,spunând că femeia care a fost cu acesta in camera a fost împuşcata în picior in timpul asaltului fortelor americane, dar nu a fost ucisa.

Operaţiunea de a ucidere a lui  Ben Laden a pus in lumina reflectoarelor Pakistanul . Deşi iniţial se credea că Bin Laden se ascundea in zona tribala afgana, în fapt el s-a  ascuns într-un conac situat la numai o ora de  capitala pakistaneză, Islamabad.

Pakistanul este in lume al doilea mare beneficiar ale ajutorului  aprobat de Congresul american in 2009 si care se ridica la 1.5 miliarde dolari ,acest ajutor  fiind destinat unor  scopuri economice şi de dezvoltare, si are scopul de a obţine sprijinul acestei ţari  in  războiul din Afganistanul vecin,  împotriva Al-Qaida şi al talibanilor.

Acum se speculeaza că ar putea fi redus ajutorul pentru Pakistan, în special în cazul în care se va dovedi  că liderii aceastei tari aveau cunostinta de  faptul ca  Bin Laden se ascundea  pe teritoriul tarii lor.

Presedintele pakistanez Asif Ali Zardari a negat acest lucru.

(IsraelNationalNews.com)

04/05/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: