CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ISTORICII DE ARTA VOR SA O EXHUMEZE PE FAIMOASA MONA LISA, PENTRU A-I REFACE TRASATURILE FEŢEI


Mona Lisa va fi dezgropata. Expertii ii refac fata ca sa afle enigma lui Da Vinci

 

 Istoricii de arta vor sa exhumeze ramasitele femeii care l-a inspirat pe Leonardo da Vinci atunci cand a pictat „Mona Lisa”. Mai precis, vor sa-i extraga o proba de ADN din oase si sa-i refaca in acest fel fata.

Acestia doresc sa determine care a fost modelul celebrului pictor.

Echipa, condusa de profesorul Silvano Vinceti, un adevarat Indiana Jones modern, se va deplasa la Florenta, unde se crede ca este inmormantata Lisa Gherardini Del Giocondo, adica Mona Lisa.
Lisa este in viziunea multora cea care l-a cucerit pe Leonardo da Vinci, care a pictat-o in Gioconda,  una dintre cele mai cunoscute opere din intreaga lume.

Cercetari arheologice preliminare arata ca trupul Lisei Gherardini se afla in cripta veche de 500 de ani. „Vom compara ADN-ul Lisei Gherardini cu ramasitele a doi dintre copiii ei, inmormantati in doua biserici din Florenta”, arata Vinceti. Lisa Gheradini, care a murit in 1542, a fost sotia comerciantului de matase Francesco del Giocondo. In Italia, Mona Lisa este cunoscuta drept „La Gioconda”.

Controversele de sute de ani cu privire originea Monei Lisa continua sa suscite interes. Istoricul Carla Glori sustine ca femeia din tabloul Mona Lisei se numeste Bianca Giovanna Sforza si a fost fiica unui nobil florentin. Anterior inceperii acestei investigatii, Vinceti a sustinut ca Leonardo Da Vinci a avut ca sursa de inspiratie, atunci cand a realizat pictura, pe ucenicul sau, Gian Giacomo Caprotti. Acesta a inceput sa lucreze pentru artistul renascentist inca de pe vremea cand avea numai 10 ani, fiind unul dintre cei mai de incredere oameni ai lui Da Vinci. Au mai fost si istorici care au sustinut ca Mona Lisa este in realitate un autoportret al lui Da Vinci sau ca zambetul enigmatic al Giocondei ar fi al mamei acestuia.

Sursa:agentia org.

Publicitate

07/04/2011 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: