CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: Se pare că Moscova și Chișinăul s-au înțeles la capitolul reglementarea conflictului transnistrean. Igor Smirnov joaca in continuare rolul de Gică -contra…


(video) Chișinăul și Moscova s-au înțeles. Smirnov se împotrivește: „ Nu vă dăm munițiile. Tot ce e pe pământul nostru, ne aparține!”.

(video) Chișinăul și Moscova s-au înțeles. Smirnov se împotrivește: „ Nu vă dăm munițiile. Tot ce e pe pământul nostru, ne aparține!”

Foto: ruscesar.livejournal.com

Se pare că Moscova și Chișinăul s-au înțeles la capitolul reglementarea conflictului transnistrean. Rusia este cointeresată în eliminarea rapidă a muniţiilor din Transnistria și se pronunță pentru un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova. De asemenea, Rusia pledează pentru reformatarea misiunii de menținere a păcii din zona de securitate. Declarațiile în acest sens au fost lansate de ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul întrevederii de ieri cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.Însă nu totul este așa de simplu cum se pare. Liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, vine cu replica. Acesta a declarat în cadrul unui interviu pentru „Nezavisimaia Gazeta” că nu va accepta alți pacificatori, înafară de cei ruși, iar munițiile de război rusești din regiune sunt proprietatea Transnistriei.

„Pacificatorii se vor afla în zona de securitate până când nu va fi exclus orice pericol de escaladare a conflictului și până când nu vor fi înregistrate unele succese în reglementarea diferendului. Noi nu putem fi siguri că Republica Moldova nu va utiliza iar forța armată împotriva noastră”, a declarat Smirnov, menționând că deocamdată progrese în acest sens nu se atestă. Totodată, șeful administrației de la Tiraspol nu acceptă evacuarea munițiilor. „Tot ce se află pe teritoriul Transnistriei este proprietatea poporului nostru, și munițiile tot”, a conchis Smirnov.
Inițiativa de reformatare a misiunii pacificatoare a fost propusă de Chișinău. Leancă a declarat că aceasta și-a exercitat pe deplin rolul – e timpul de a o substitui cu una civilă. De asemenea, el a reiterat că e timpul ca munițiile de la Colbasna să fie evacuate, fapt ce ar însemna licihidarea prezenței armatei ruse în regiune.

„Chiar dacă Moscova va accepta poziția Chișinăului, cum va fi impus Tiraspolul să accepte aceat lucru? Cu forța? Atunci cum rămâne cu reluarea negocierilor în formatul 5+2, stopate din 2006?”, se întreabă autorii articolului. Întrebarea este justificată, în contextul în care Lavrov a declarat că partea transnistreană este gată să evacueze o parte a munițiilor de război doar în cadrul negocierilor 5+2. „Noi nu putem aplica forța pentru a impune Tiraspolul și astfel, să creăm piedici în procesul de negocieri”, a subliniat oficialul rus.Și la capitolul „negocieri”, Smirnov are un răspuns. „Am să mă așez la masa de discuții doar cu cel, cu care voi putea vorbi. Deocamdată, nu văd astfel de candidaturi la Chișinău – ei nici nu pot alege președintele”. Între timp, experții sunt de părerea că recentele declarații ale lui Lavrov nu sunt altceva decât rezultatul întrevederii între președintele rus, Dmitri Medvedev și cancelarul german, Angela Merkel. Aceștia presupun că eforturile pe care le depune Europa s-ar putea încununa cu succes – adică integrarea Republicii Moldova în UE, inclusiv și a regiunii transnistrene.„Poate Moldova cu ajutorul României și va intra în UE, noi vom rămâne însă pe poziții – poporul transnistrean are viitor doar alături de Rusia”, concluzionează Smirnov.UNIMEDIA precizează că în timpul negocierilor din 2003, din Transnistria au fost evacuate mai mult de 50 de eșaloane de muniţii – au rămas mai puţin de jumătate din ceea ce a fost. Evacuarea munițiilor însă poate avea loc doar prin metode pașnice, adică în rezultatul unor negocieri, fapt sugerat și salutat de structurile europene.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la ng.ru

 

30/03/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: