CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO:”OPINCA ROMANEASCA” PE CENTRUL CULTURAL MAGHIAR DIN BUCURESTI. REACTIA DEMNITATII ROMANESTI LA PROVOCARILE DIN SECUIME.


Un grup de tineri naţionalişti din Bucureşti, conduşi de avocatul Mihai Rapcea, a dat replica provocatorului Csibi Barna, prin “punerea opincii” pe Centrul Cultural Maghiar din Capitală.

 Miercuri, de la ora 18, cu ocazia lansării cărţii “Europe în Budapest – a Guide to it’s many cultures”, care a avut lor în incinta centrului, avocatul Mihai Rapcea a înmânat unui funcţionar un memoriu şi un “cadou”, reprezentat de o opincă şi un drapel tricolor.

Tinerii naţionalişti şi-au motivat gestul ironic printr-o filmare postată pe Youtube, unde afirmă că au dorit să dea o replică provocatorului Csibi Barna, autoproclamatul lider al Legiunii Secuieşti, care l-a spânzurat pe Avram Iancu în efigie la Miercurea Ciuc în 15 martie 2011.

Opinca românească a intrat în istoria europeană în 1919, după eliberarea Budapestei de sub regimul comunist al lui Bela Kuhn, care transformase Ungaria în prima ţară comunistă din Europa. Armata română, forţată de rezistenţa trupelor comuniste ale lui Kuhn, care se împotriveau actului Marii Uniri din 1 decembrie 1918, au ocupat Budapesta fără să tragă un foc de armă, punând capăt regimului lui Bela Kuhn. Ca un simbol al victoriei şi al intrării trupelor româneşti în Budapesta pentru prima oară, sergentul Iordan, un “oltean potrivit de stat, negru, uscat şi foarte vioi” a pus o opincă românească pe portdrapelul Parlamentului Ungar.

Autor : George Bara

Sursa: napocanews.ro 

17/03/2011 - Posted by | PRESA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: