CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

EXISTA DICTATORI „BUNI” SI DICTATORI „RAI”?


 Tunisia map
Harta Tunisiei

Toţi dictatorii sunt la fel

Pe un site tunisian citeam ieri despre revoluţia din această ţară, unde, în ianuarie 2011, a fost dat jos preşedintele Zine al-Abidine Ben Ali.

Deşi Africa pare să fie departe de noi, mie mi s-a părut foarte aproape. Poate pentru că sloganul acestei ţări este „Libertate, ordine, justiţie”, asemănător, într-un fel, cu idealurile noastre. Dar poate şi de aceea că acum doi ani am trecut şi noi printr-o revoluţie şi am avut iluzia că ne despărţim de nişte dictatori… Despre preşedintele tunisian, care a condus ţara din 1987, revista „Forbes” spune că ar avea o avere personală de 5 miliarde de euro, distribuite în conturi elveţiene, proprietăţi în Argentina, Franţa şi Canada, la Dubai. Acum a fost silit să fugă în Arabia Saudită.

Asta e soarta dictatorilor – se îmbogăţesc prin sudoarea poporului, dar vine o zi, când de mânia acestuia nu-i pot salva nici lingourile de aur ascunse în străinătate, nici puterea nelimitată pe care o deţin în patria lor. Se ştie cum dispar dictatorii, dar întrebarea e: de ce apar şi cum se întâmplă că apar, în special, în ţările sărace, comuniste sau postcomuniste? Oare nu e şi din vina noastră, a cetăţenilor? Oare nu e şi din cauza că în asemenea societăţi controlul public lipseşte, spiritul civic doarme, iar puterea a patra… în cazul în care există, este un glas în pustiu?

Un articol de: Tatiana Corai
Sursa: ziarul Timpul md.

03/02/2011 - Posted by | PRESA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: