CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: WIKILEAKS NOMINALIZAT LA PREMIUL NOBEL PENTRU PACE


Wikileaks founder Julian Assange speaks a news conference at the Frontline Club in central London, July 26, 2010. REUTERS/Andrew Winning

Julian Assange fondatorul Wikileaks/ Reuters / Andrew Victorie

LONDRA(Reuters) – Site-ul Wikileaks a fost nominalizat pentru anul 2011 la Premiul Nobel pentru Pace.Propunerea a fost facuta de un  politician norvegian si a fost comunicata oficial presei  la o zi după expirarea termenului limită pentru nominalizări.

Comitetul Nobel norvegian acceptă nominalizari până la 1 februarie.Parlamentarul norvegiană Snorre Valen a spus ca Wikileaks a adus „una dintre cele mai importante contributii pentru  libertatea de exprimare şi transparenţa”, din secolul 21.

WikiLeaks a contribuit la promovarea drepturilor omului, democraţiei şi libertăţii de exprimare, la nivel mondial, dezvăluind, între multe alte lucruri, corupţia, crimele de război şi aplicarea torturii, uneori chiar sub bagheta aliaţilor Norvegiei, a explicat deputatul Snorre Valen pe blogul său.

Dezvăluind afaceri financiare ale familiei prezidenţiale din Tunisia, WikiLeaks a avut o contribuţie  la căderea unei dictaturi de 24 de ani, a apreciat el.

Site-ul a mai dezvăluit documente confidenţiale despre războaiele din Irak şi Afganistan.

Anterior, mai mulţi experţi au vorbit despre o posibilă propunere a WikiLeaks şi a lui Julian Assange la Premiul Nobel pentru Pace.

„Prin divulgarea informaţiilor despre corupţie, abuzuri impotriva drepturilor omului şi a crimelor de război, Wikileaks este un pretendent natural la  Premiul Nobel pentru Pace”, a spus Valen.

Membrii  tuturor  parlamentelor naţionale, profesori de drept sau ştiinţe politice şi câştigătorii anteriori ai Premiului Nobel se numără printre cei carora le este  permis sa faca propuneri pentru  nominalizare. Comisia a refuzat sa comenteze pe marginea propunerii Wikileaks, sau a oricaror  alte nominalizări.

Washingtonul este furios pe Wikileaks şi pe  fondatorul acestuia Julian Assange, pentru ca a publicat  zeci de mii de documente secrete şi telegrame  diplomatice despre care spune că au cauzat un prejudiciu imens intereselor americane în străinătate, inclusiv eforturilor de pace.

Australianul Assange, se confruntă cu o cerere de extrădare din Marea Britanie în Suedia,  pentru a fi interogat într-un caz de abuz sexual, despre care el şi suporterii săi spun ca face parte dintr- o campanie de defăimare, care are scopul să închidă Wikileaks, o organizaţie non-profit finanţata de grupari civice .

Decernarea Premiului Nobel pentru Wikileaks ar fi de natură să provoace critici la adresa  Comitetului Nobel, care a starnit  controverse si cu China atunci cand acest premiu a fost decernat activistului pro-democraţie  Liu Xiaobo şi de asemenea atunci cand a fost decernat preşedintelui Barack Obama, la doar câteva luni după alegerea sa.

OSLO |  februarie 2, 2011

Sursa: reuters.com

Publicitate

03/02/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: