CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Dinamitarea preţurilor n-are cum să fie întâmplătoare. Un scenariu tunisian pentru R.Moldova


Scenariul tunisian pentru Republica Moldova

Acum o săptămână, în articolul „Răzbunându-l pe Narîşkin”, arătam că scumpirile în lanţ din ultimele zile sunt provocate nu doar de starea pieţei. Căutam să demonstrez că la mijloc e o bombă economică detonată din afară.

Se apropie ziua mâniei

Spuneam că dinamitarea preţurilor n-are cum să fie întâmplătoare. Îndărătul ei se ascunde mâna diversionistă a Moscovei. S-au găsit destule voci care, în replică, m-au acuzat de incitarea rusofobiei. De neglijarea conjuncturii economice nefavorabile. De exagerări şi câte şi mai câte.

Există, desigur, cauze naturale. Dar nu pot fi trecute cu vederea nici cele artificiale. Preşedintelui Ianukovici, bunăoară, după alegerile prezidenţiale din anul trecut, i-a fost frică de ruşi. S-a temut că, în cazul în care nu cedează presiunilor şi nu acceptă prelungirea cu 25 de ani a termenului de arendă a bazei militare ruse din Crimeea, Moscova, prin explozia de preţuri la carburanţi, ar putea prăbuşi economia ucraineană.

Pentru ruşi exporturile de petrol şi gaze naturale sunt arme de război economic pe care ei astăzi îl poartă mai întâi de toate împotriva fostelor republici sovietice. Numai orbii sau naivii nu văd asta. Şi cum Chişinăul nu i-a făcut pe plac Kremlinului şi a refuzat o coaliţie de stânga, nu avem acum niciun motiv să fim menajaţi. Şi nici nu suntem.

Nu degeaba fostul premier şi cunoscutul om de afaceri Ion Sturza a rămas de-a dreptul stupefiat când s-a întors acasă şi a constatat că Republica Moldova se duce rapid pe copcă. „Când am văzut birul meu de la Chişinău pe gaze am rămas absolut şocat, spune el, deoarece pentru aceeaşi unitate de măsură, un metru pătrat de locuinţă, eu plătesc la Chişinău practic dublu faţă de Bucureşti şi triplu faţă de Viena”. Şi asta în condiţiile în care preţurile la gaze au scăzut pe piaţa liberă.

Se pare că cineva în mod deliberat întinde arcul tensiunilor sociale ca acesta până la urmă să se rupă. Tot mai mulţi oameni ajung la limita disperării. Se apropie „ziua mâniei” în care tunisienii, precum se ştie, au măturat pe jos cu familia preşedintelui ţării lor, forţându-l pe acesta să-şi ia tălpăşiţa. Şi cum nici moldovenii n-au de ce să fie cuminţi, insatisfacţia lor ar putea să fie manipulată pentru a tulbura puternic apele în ţară.

Revolta săracilor

Sminteala preţurilor lezează la ora actuală păturile cele mai de jos şi mai puţin mobile ale societăţii care nu au posibilitatea să-şi ia lumea în cap şi să plece peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Pensionari şi şomerii necalificaţi de la oraşe sunt persoanele cele mai afectate în actuala situaţie. Şi ele nu sunt deloc puţine.

De aceea astăzi, după cum se exprima deunăzi Mohamed ElBaradei, fost director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ne „paşte o revoltă a săracilor şi a frustraţilor”. El vorbea despre Egipt. Dar acest lucru este valabil şi pentru Republica Moldova.

La noi lipseşte practic clasa de mijloc care ar putea dezamorsa şocul scumpirilor bruşte. În aceste condiţii, nemulţumirile oamenilor riscă să se reverse din bucătăriile sărăcăcioase în stradă şi să degenereze într-o adevărată revoltă populară.

Soluţii de criză

Unde mai pui că la noi terenul este extrem de propice pentru aplicarea scenariului tunisian. În Republica Moldova există o opoziţie anti-sistem, reprezentată de Partidul Comuniştilor care nu va ezita să capitalizeze nemulţumirea socială.

În situaţia în care disputele dintre guvern şi protestatari vor lua accente dramatice, PCRM va incita lumea, dar mai cu seamă straturile de lumpeni, la acţiuni distructive, urmărind cu bună ştiinţă declanşarea unei violente lovituri de stat. Totul ar putea să pornească după ce comuniştii, într-un climat de mare tensiune, vor pune ordine în haosul unor proteste răzleţe şi accidentale şi vor îndemna oamenii să ceară demisia guvernului.

Am certitudinea că PCRM, încurajat de nemulţumirile provocate de scumpiri, va obstrucţiona de acum încolo alegerea preşedintelui şi va perpetua criza constituţională. Neputinţa AIE de a-şi asigura un mandat de patru ani îl va întări pe Voronin, dând apă la moară forţelor antioccidentale care îşi propun să destabilizeze Republica Moldova.

Pentru a nu-i scăpa situaţia de sub control, Alianţa trebuie să se mişte repede. Şi cum lucrurile, pe plan economic, stau cum nu se poate mai prost, se impun de urgenţă soluţii de criză.

Mai întâi, urmează să fie strunite preţurile speculative prin intervenţii directe pe piaţă, să se urgenteze reformele economice. Mai apoi, să se întreprindă acţiuni concrete de combatere a mafiei şi corupţiei. Şi în fine, dar nu şi în ultimul rând, să se reducă dependenţa de Moscova prin conectarea la sistemul economic românesc şi investirea în conexiunile unor noi surse de gaze naturale, altele decât cele ruseşti.

Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net

Publicitate

28/01/2011 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: