CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: O ISTORIE A ZILEI DE 18 IANUARIE.TODAY IN HISTORY


 

 

 

 

18 ianuarie, istoricul zilei

Anul 350 – A murit  imparatul roman Constant; (n. 320)

1535 –  Intemeierea orasului Lima.

     

Conchistadorul spaniol Francisco Pizarro fondeaza  oficial orasul Lima,pe caruia ii da numele „Ciudad de los reyes”,Orasul Regilor.Lima este o deformare a cuvantului indian  quechua „rimac” care a fost tradus prin „vorbitor”.Devenit capitala a vice-regelui de Peru in 1542,orasul  devine  centrul unor importante activitati commerciale si  et culturale pentru intreaga America spaniola.

 

http://www.linternaute.com/histoire/jour/18/1/a/1/1/index.shtml

1654 – A fost convocată, de catre hatmanul Bogdan Hmelnitki, Adunarea reprezentativă a ucrainenilor de la Pereslav; a fost adoptată hotărârea cu privire la unirea Ucrainei cu Rusia

1689 – Charles Louis de Secondat Montesquieu, scriitor şi filosof reprezentativ al iluminismului francez („Scrisori persane”) (d. 22.02.1775).

  

 1778 – Navigatorul englez James Cook(n.1728) descopera insulele Hawaii,cărora le da numele  “Insulele Sandwich”, în onoarea lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, prim lord al Amiralității britanice în acea vreme.

Fișier:Captainjamescookportrait.jpg

 

Un an mai târziu, pe 14 februarie 1779, Cook  moare ucis pe aceste insule intr-un conflict cu bastinasii.

 

1788 – In Australia s-a inființat prima colonie populată cu detinuți englezi.

1793-Regele Ludovic al XVI-lea al Frantei este condamnat la moarte.

1799 – Francezul Louis Robert primeşte brevetul pentru descoperirea sa din 1798, prima instalaţie de produs hârtie.

   

 

1821 – Moare Alexandru Şuţu, ultimul domn fanariot din Țara Românească (n. 29 martie 1790).

 

  

1821 –  Începutul Revoluţiei de la 1821 din Muntenia. Marii boieri: Grigore Brâncoveanu, Grigore Ghica şi Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar şi ai Eteriei, încheie o înţelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului, să–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă.

Tudor Vladimirescu părăseşte Bucureştii în fruntea unei cete de arnăuţi şi se îndreaptă spre Tîrgu Jiu, unde ajunge la 21 ianuarie.

În scurt timp avea să înceapă revoluţia  care avea ca obiectiv înlăturarea regimului fanariot din Muntenia.

 

 

 1825 – Este inaugurat teatrul Bolșoi din Moscova.

 

1848 – Se naște în localitatea Sira, langa Arad,  Ioan Slavici, nuvelist, romancier, memorialist, dramaturg şi gazetar român („Moara cu noroc”, „Popa Tanda”, „Mara”, „Fata de birău”) (d.17.08.1925, Panciu).

 

 

1871- PROCLAMAREA CELUI DE-AL II-LEA REICH GERMAN

 La 18 ianuarie 1871 Wilhelm I este proclamat imparat al Imperiului German ,in Marea sala a Oglinzilor de la Versailles,dupa infrangerea zdrobitoare a armatei franceze in razboiul franco-prusian.

Imperiul sfarseste in ziua de 9 noiembrie 1918 odata cu abdicarea imparatului Wilhelm al II-lea si capitularea Germaniei, la sfarsitul primului razboi mondial. 

 

 

 

– 1879 – La Bucureşti, România, are loc premiera piesei lui Ion Luca Caragiale “O noapte furtunoasă”

– 1919 – Intre  18-21 ianuarie au loc lucrările Conferinţei de pace de la Paris, la care a participat şi delegaţii din partea României (Ionel I.C.Brătianu, Alexandru Vaida-Voievod, Constantin Angelescu, Victor Antonescu, etc.) şi ai guberniei Basarabia (Ion Pelivan-preşedinte, Ion Codreanu, Sergiu V.Cujbă, Gheorghe Năstase).

Conferinţa de Pace de la Paris avea drept obiectiv dezbaterea noii configuraţii politico-teritoriale şi rezolvarea complicatelor probleme economico-financiare rezultate din Primul Război Mondial. Conferinţa a dus, în final, la semnarea tratatelor de pace.

Primul tratat a fost încheiat cu Germania, la Versailles (28 iunie 1919), urmat de tratatul cu Austria, la Saint-Germain en Laye (10 septembrie), pe care România, din cauză că se impuneau anumite clauze referitoare la minorităţi, clauze care au determinat demisiile succesive ale guvernelor Ion I. C. Brătianu şi general Artur Văitoianu, nu l-a semnat decît la 9 decembrie, prim-ministru fiind generalul Constantin Coandă.

Pacea cu Bulgaria s-a semnat la Neuilly pe 27 noiembrie. Prin acest tratat, Grecia căpăta Tracia iar Serbia unele rectificări de frontieră, cu România fiind menţinut hotarul din 1916. 

 

1936 -Moare la varsta de 71 de ani Rudyard Kipling,laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1907.  Lucrarea  sa „Cartile Junglei” a cunoscut o mare popularitate.

1941 – În teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanţă, ca în toate actele de stare civilă numele româneşti să fie scrise cu grafie maghiară.

1947 – Ziarul „Dreptatea” publica Apelul Partidului National-Taranesc, „Catre natiune”, in care se ia atitudine impotriva masurilor antidemocratice initiate si promovate de guvernul Groza.

1990 – Decret–Lege CFSN, nr. 30, privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului PCR.1999 – Peste 10 000 de mineri încep un marş spre Bucureşti.

2009 – A murit intr-un tragic accident rutier, poetul român basarabean Grigore Vieru,  fost parlamentar in Parlamentul Romaniei, membru de onoare al Academiei Române (n.14.02.1935 Basarabia).

 

ASTĂZI ÎN ISTORIE –  TODAY IN HISTORY

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  3. ro.wikipedia.org

  4. lessignets.com

  5. Istoria md.

  6. Crestin Ortodox.ro

  7. Istoriculzilei blogspot.com 

 

 

 

17/01/2011 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: