CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO:R.MOLDOVA SI IDENTITATEA NATIONALA


Maria Bulat-Saharneanu: Dar cu identitatea ce facem?

Ieri la Chişinău, chiar sub nasul autorităţilor, cu tedeum la Catedrala Naşterii Domnului, cu defilări în armură, steaguri şi arme medievale, închiriate din străinătate, cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt – manifestări organizate de Asociaţia „Scutul Moldovenesc” şi Federaţia de lupte sportive „Voievod” cu prilejul împlinirii a 536 de ani de la bătălia de la Vaslui, când oastea condusă de Ştefan cel Mare a învins oastea otomană.

Sigur, victoria de atunci a lui Ştefan cel Mare este un bun prilej de comemorare pentru întreaga societate, dar cine a făcut-o şi ce mesaj a fost transmis prin această festivitate, iată aici apare întrebarea.

Cunoaştem cu toţii istoria acestor organizaţii. Ultima lor ispravă a fost ameniţarea cu răfuială a tinerilor care au dorit să defileze la 1 decembrie, Ziua Naţională a României, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Probabil, din cauza gerului şi ninsorii din acea zi nu au făcut acest lucru împotriva tinerilor, care învingând ameninţările, au defilat totuşi pe strada centrală din Chişinău, amintind conaţionalilor prin sloganele lor că sunt parte din naţiunea română.

Dar nu acesta este pericolul major pe care l-au enunţat organizaţiile respective. Altul este pericolul promovat de către ele. Urmăriţi relatările de la eveniment, mai cu seamă a mediilor proruseşti şi veţi descoperi scopul şi obiectivele lor.

Una dintre medii zice şi arată: „istoricii susţin că acest eveniment este un eveniment important în consolidarea statalităţii moldoveneşti”, am încheiat citatul.

Vedeţi exprimarea – istoricii susţin. Şi continuă această media: ” Ziua de astăzi este de asemenea importantă. Societatea civilă a demonstrat că există oameni care doresc ca ţara lor să fie independentă, înfloritoare, să fie o ţară de succes”, iarăşi am încheiat citatul.

Şi totul ca la o paradă sovietică, unde fastul deşert ţinea de paravan minciunii şi falsului cras. „Vievozii” care au defilat ieri la Chişinău nu aveau elementare cunoştinţe despre Ştefan cel Mare, când a domnit, spre exemplu, iar alţii deşi au mărşăluit sub steagul moldoveanul român Ştefan cel Mare, au răspuns în ruseşte la întrebări, adică nu au răspuns că nu ştiau ce să răspundă.

Ce a vrut să ne spună acest eveniment, organizat, în mod evident de forţe politice apropiate conceptului ideologic comunist, în care a fi moldovean este neapărat antagonist etnonimului de român.

Sau au vrut să demonstreze cum va arăta pe viitor conform acestui concept aşa numita naţiune moldovenească, pe care forţe din coloana a cincea ar vrea să o plămădească în perimetrul statului Republica Moldova: scofâlcind o limbă fără de noimă, ruptă, zdrenţuită din graiul moldovenesc, care urmează să fie înlociută şi aceasta de vorba rusească, limba natală a celor care s-au ascuns ieri în spatele „scutului moldovenesc”, elogiindu-l pe Ştefan cel Mare, dar purtând în sân piatra despărţirii de neamul românesc.

Parcă privind la această realitate, analistul american George Friedman menţiona cu puţin timp în urmă: „Moldova este prinsă între rădăcinile sale româneşti şi trecutul său sovietic. Nu a dezvoltat o identitate naţională proprie, independentă de aceşti poli”.

 Şi încă un citat din George Friedman: „Moldova are sens atunci când face parte din ceva. Uniunea Sovietică a dispărut. Europa are mai multe probleme decât poate rezolva şi nu caută altele noi. România este încă acolo. Nu este o soluţie perfectă şi cu siguranţă nu foarte mulţi moldoveni ar fi mulţumiţi, însă este o soluţie, oricât de imperfectă ar fi”.

Şi mai spune George Friedman că Moldova e „o ţară exportatoare de femei”, „un semn al unei ţări disperate”. Iar, eu ca femeie zic, că aşa păţesc nu femeile, că din foamea copiilor pornesc pe drumuri, ci bărbaţii, îndeosebi politicienii, care nu au toţi gărgăunii acasă, iar de asupra la toate nu ştiu sau nu vor să ştie cine sunt.

De atâta şi construiesc surogate. De ţară, de stat, de naţiune. Cu toate derivatele lor – sărăcie, trafic de persoane, şomaj, instabilitate, corupţie, incoerenţă, etc.

De la ei curge aceeaşi apă, gen evenimentul de ieri. Nu de comemorare a victoriei de la Vaslui, ci de demonstrare de forţă, de rămânere în minciună şi fals, păcat neiertat până şi de Dumnezeu, fiindcă, aşa spune Biblia, doar cu neamul ne vom mântui.

11.01.2011

 Sursa: Vocea Basarabiei

  foto: patriotism md.

 

VIDEO: AICI

http://www.youtube.com/watch?v=oYADdzwTYc4&feature=player_embedded#!

Publicitate

12/01/2011 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

10 comentarii »

 1. Nice. Degraba va fi si un video frumos. Cele la care dai referire sint niste frinturi culese de la diferite canale TV. Doar ca nu am inteles la care drapel rumunesc face referire pitsipoanca

  Apreciază

  Comentariu de moldovan | 12/01/2011 | Răspunde

  • Nu stiu ce spui despre drapel si pitipoance…
   Stiu doar ca se confirma ce am observat si eu la voi.I-auzi aici:
   „Şi totul ca la o paradă sovietică, unde fastul deşert ţinea de paravan minciunii şi falsului cras. „Vievozii” care au defilat ieri la Chişinău nu aveau elementare cunoştinţe despre Ştefan cel Mare, când a domnit, spre exemplu, iar alţii deşi au mărşăluit sub steagul moldoveanul român Ştefan cel Mare, au răspuns în ruseşte la întrebări, adică nu au răspuns că nu ştiau ce să răspundă.
   Ce a vrut să ne spună acest eveniment, organizat, în mod evident de forţe politice apropiate conceptului ideologic comunist, în care a fi moldovean este neapărat antagonist etnonimului de român.”

   Asta ati vrut,chiar daca nu ati spus pe fata,ati vrut sa spuneti ca sarbatoarea victoriei de la Podul inalt e doar a voastra, a basarabenilor si ca Stefan cel mare e doar al vostru,nu si al nostru
   .Parca nu ati sti ca si noi sarbatorim aceasta victorie si ca in scoli copii invata despre ea.
   Ce credeti voi ca ati reusit altceva, decat sa fiti penibili in incercarea ridicola de a demonstra in limba rusa ,ca voi sunteti doar „maldavani”,nu si romani ?
   Abia astept sa vad degraba acel video frumos.Se vorbeste si acolo in limba rusa,nu-i asa?
   Asa credeti voi ca puteti dovedi ca nu sunteti romani,vorbind ruseste ?.
   Daca vorbiti ruseste chiar ca sunteti crezuti ca nu sunteti romani.Dar nici moldoveni nu mai sunteti !
   Unde e Stefan sa va vada!

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 12/01/2011 | Răspunde

 2. Asta zici tu si inca 2-3 kakaciosi din presa de bulevard :))) Restul canalelor TV zic altceva, si anume despre renasterea moldovei si traditiilor moldovenesti.
  Asa ca …. Cinii latra, caravana merge. :)))

  Apreciază

  Comentariu de moldovan | 13/01/2011 | Răspunde

  • Faimoasele „traditii moldovenesti”de care vorbesti tu,sunt aceleasi cu ale noastre ,a celor de aicdin Romaniai.
   Noi cei din Romania si conationalii din R.Moldova avem aceleasi legende,basme,acelasi folclor,port popular,aceeasi limba si cultura.Marii nostri poeti sunt si ai vostri,marii domnitori moldoveni sunt ai tuturor romanilor.
   Cacacios esti tu si gasca aia a voastra de basinosi platiti , care incercati sa duceti mai departe diversiunea ruseasca a „narodului maldavan”.
   Ce faceti voi e schizofrenie curata atunci cand spuneti ca vorbiti o alta limba numita „moldoveneasca”,dar care e la fel cu limba noastra.
   Tot asa, va rad si curcile cand il slaviti pe ruseste pe marele Stefan si nici macar nu stiti cand s-a nascut Stefan,cate batalii a purtat ,ce limba vorbea ,cati ani a domnit si ca era de un sange cu domnitorii din Muntenia,adica era roman.Voi ati serbat UN ROMAN acum 2 zile ,fraiere !
   Nu va mira nici ca Biserica Moldovei ,care e subordonata Patriarhiei Ruse, nu a fost in stare sa sanctifice nici un sfant moldovean,i atatea decenii de existenta, si nici ca Stefan cel Mare a fost sanctificat de Biserica Ortodoxa Romana?
   Ce fel de biserica „moldoveneasca” aveti voi ?

   Te-ai gandit vreodata cat esti de prost si de nestiutor,”moldovane”?
   Cred ca nu te superi ca te-am facut prost pe „moldoveneste”,valahule mic …Ai avut dreptate ,cainii (adica voi) latra si caravana romanismului merge inainte.

   Am observat cu o nespusa bucurie, ca pana si crainicii de la televiziunile procomuniste si prorusesti, vorbesc fara pic de accent ,romaneste.Fata aia de la NIT care vorbea despre marsul vostru diversionist ,vorbeste o romaneasca de invidiat .Macar de ai vorbi si tu romaneste ca ea,si atunci sigur ai merita sa te numesti moldovean.

   Pana atunci ,nu esti nici moldovean si nici roman, esti…nimeni.
   Vai de capul vostru ! …

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/01/2011 | Răspunde

 3. :))) Asta zici doar tu. :)) Ceilalti in Moldova spun altceva. Noi sintem moldoveni, vorbim moldoveneste si tara e Moldova :)))

  Apreciază

  Comentariu de moldovan | 13/01/2011 | Răspunde

  • Adica sunteti altceva decat romanii din Ucraina ,Rusia,Serbia,Ungaria,Bulgaria si Romania?
   Inca nu ai aflat ca numele tarii nu e obligatoriu sa dea si numele poporulului ,pasarelule !
   Cipriotii au tara Cipru, dar sunt greci,nu „ciprioti”si nu vorbesc „limba cipriota”,iar kosovarii sunt albanezi,nu „kosovari” si nu vorbesc „limba kosovara”ci albaneza,chiar daca tara se chiama Kosovo.
   De ce va incapatanati voi sa mergeti impotriva savantilor lingvisti de la Academia de Stiinte a Moldovei si impotriva a ceea ce spune Asociatia Istoricilor din R.Moldova?
   Adica savantii nu stiu ce spun si stiti voi ,care abia legati trei cuvinte ?Ce scoala ai invatat tu si cate clase ?
   Chiar va place sa va lasati prostiti de propaganda ruseasca si comunista?
   Vrei sa-ti fac un desen ca sa pricepi ca esti mintit ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/01/2011 | Răspunde

 4. Stii ceva, daca savantilor la care te referi era sa le plateasca turcii ca exemplu, apoi ei era sa afirme ca sintem turci. Si da mergem contra asa numitilor savanti. Noi credem parintii nostri care ne-au spus ca sintem moldoveni si nu pe niste tirie oghiala

  Apreciază

  Comentariu de moldovan | 14/01/2011 | Răspunde

  • Asadar pe Cantemir,Miron Costin,Grigore Ureche,Nicolae Iorga,Ion Neculce si pe numerosi alti savanti chiar si rusi,i-au platit…turcii ca sa spuna ca suntem cu totii romani ?

   Tu nu te-ai plictisit sa spui atatea prostii ?

   Parintii tai nu au nimtit cand au spus ca sunteti moldoveni,asa cum eu nu mint daca spun ca esti chisinauan sau lapusnean,daca esti din Lapusna,sau daca spun ca esti basarabean.

   Grecii din Cipru sunt si ciprioti si greci,adica greci ciproti,dupa cum voi sunteti romani moldoveni.
   Ce e asa de greu de priceput?
   Eu sunt un roman a carui familie provine din Transilvania.Asadar sunt roman ardelean,iar romanii din Timocul sarbesc sunt romani timoceni.
   De ce va tot incapatanati sa spuneti nazdravaniile pe care le spuneti,numai Marx poate sa-ti explice,daca citesti ce a spus el despre romani si despre Basarabia.
   Daca nu stii,iti pot spune eu. …
   Sau nici pe marele Marx nu il crezi?
   Poate vrei sa-ti vorbesc despre parerea unor savanti rusi care nu erau …turci !

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 14/01/2011 | Răspunde

 5. NOI SINTEM MOLDOVENI SI PUNCTUM.
  valahii sint asa un fel de verisori tiganizati

  Apreciază

  Comentariu de moldovan | 15/01/2011 | Răspunde

  • Iar esti prost si asta se pare ca a devenit la tine, o stare permanenta !

   De cate ori sa iti spun ma analfabetule,ca moldovenii sunt si ei valahi,si ca asa eram numiti de catre slavi si noi si voi .

   Fata lui Stefan cel Mare care s-a maritat cu fiul Ivan al III lea al Moscovei ,era numita de rusi „Elena VOLOSINA”,fraiere.Era „voloha”nu-i asa?O fi fost „tiganizata”?

   Asadar ,tu esti volh,moldovean,roman.

   Nu-mi face nici o placere sa intalnesc ciocoflenderi ca tine, care ne fac neamul de rusine si nu mai stiu ce neam sunt,dar
   daca NU esti de familie voloh si moldovean,NU esti nici roman,esti un dobitoc de neam strain ,caruia ii place sa se maimutareasca de-a moldoveanul ,nereusind decat sa se faca de fiecare data cand deschide gurita, de rahat …

   Daca esti moldovean,esti ROMAN si punctum.

   Roman te-ai nascut,roman ai sa mori,chiar daca mananci rahat ca nu esti roman !

   Uite ca tocmai astazi,15 ianuarie , aniversam ziua de nastere a marelui Moldovean ROMAN ,care este poetul nostru national – MIHAI EMINESCU.

   EMINESCU A SPUS :”SUNTEM ROMANI SI PUNCTUM”,TOCMAI CA UN RASPUNS DAT PROSTOVANILOR DE FELUL TAU , CARE INCEARCA SA IMPARTA ROMANITATEA,visand Valahi,Moldoveni,Valhi,Vlaski,Volohi si Dumnezeu mai stie ce.

   VII TU ACUM, DE ZIUA MARELUI EMINESCU ,SA SPUI IMBECILITATILE PE CARE LE SPUI ?

   Esti varza „moldovane”!
   Ai incercat sa te tratezi la un psihiatru ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 15/01/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: