Integrarea României şi Moldovei este inevitabila,dar sub ce semn? Un fragment din cartea lui Alexandr Dughin,ideologul lui Putin – “Bazele geopoliticii”
Alexandr Dughin, ideologul lui Putin, spune ca Moscova trebuie sa faca unirea Moldovei cu România în interesul Noii Rusii, sub flamurile ortodoxiei.
Fragment din cartea “Bazele geopoliticii” lui Alexandr Dughin, semnalat de blogul “Biblioteca lui Monia Gugu”
Partea a V-a – “Geopolitica internă a Rusiei”Capitolul 5.7“România şi Moldova – integrare – sub ce semn?”România şi Moldova reprezintă două părţi ale unei singuri regiuni geopolitice, populate de un singur etnos ortodox – urmaşi ai dacilor, care vorbesc o limbă din grupul latin şi care în mare parte au acumulat elemente slave care le-au înconjurat – culturale, lingvistice şi rasiale.
Din punctul de vedere geopolitic integrarea României şi a Moldovei este inevitabilă, însă cu toate acestea Moscova trebuie să tindă să efectueze această unire în scopurile sale, pentru a include acest spaţiu în zona controlului său strategic direct.
Cultura României reprezintă în totalitatea sa un model ortodox tipic, care leagă direct aceste pământuri cu Eurasia. Unicul obstacol pentru efectuarea integrării acestor pământuri în Rusia reprezintă factorul lingvistic şi apropierea geopolitică de regiunile catolice. În afară de aceasta, în vestul României în Banat există un procent important al ungurilor-catolici şi ai românilor uniaţi.
Prin România şi Ucraina Centrală trece fâşia neîntreruptă, populată de popoare ortodoxe, care leagă pământurile Rusiei cu Serbia, avanpostul Eurasiei în Balcani.
În interesele Eurasiei este să transforme această regiune într-o regiune strategică unită – de facto într-o singură ţară. Acest lucru se cere de la Moscova, anume ca ea să devină iniţiatorul integrării moldo-române, semnul căreia trebuie să fie de la bun început ca ortodox şi eurasiatic.
Totodată în cadrul acesteia este important ca enclava ortodoxă română să fie înconjutară dinspre est şi vest de popoare slave ortodoxe – ucraineni şi sârbi – asigurând în acest mod integrarea teritorială neîntreruptă, întemeiată nu atât pe caracter etnic, cât pe cel confesional şi de înrudire culturală.
Totodată un astfel de “bloc ortodox” de la Nistru până la Muntenegru, în centrul căruia trebuie să se afle România, trebuie să se formeze în colaborare cu Berlinul, căruia i se oferă partea mai vestică a Europei Centrale din Prusia, prin Cehia şi Slovacia, către Ungaria şi Austria, iar mai departe spre Horvatia, adică spre Adriatica.
Dacă adăugăm la aceasta şi proeminenţa estică a Poloniei şi a Prusiei Orientale, care rămâne la Germania mai la nord, atunci evident că, continuarea Rusiei în vest în regiunea balcanică va fi una logică şi acceptabilă, fără a încălca echilibrul geopolitic al Europei de Mijloc, care din punct de vedere geopolitic aparţine sferei de influenţă a Germaniei.”
Cine este Alexandr Dughin ?
Un extremist rus este pe cale de a fi descoperit în spaţiul lingvistic românesc. Este vorba despre ultranaţionalistul, Alexander Dughin.
Dughin este un produs cultural tipic postcomunist. Încercînd să înlocuiască vechea ideologie bolşevic-leninistă cu ceva nou, Dughin a început să fie cunoscut pe la mijlocul deceniului trecut ca un propagator al naţional-bolşevismului. Împreună cu un alt exaltat naţionalist, Eduard Limonov, fusese dealtfel şi unul dintre fondatorii Partidului Naţional-Bolşevic.
Ulterior Dughin s-a certat cu Limonov şi a început să-şi creeze propria organizaţie antiliberală şi antioccidentală, concepută în spiritul Noii Drepte din apusul european. Teoria eclectică a lui Dughin este un amestec de naţionalism slavofil cu religia ortodoxă, de exaltare a ţarismului şi stalinismului imperialist, ambalat în straiele unor concepte preluate din scrierile lui René Guénon, Julius Evola, Mircea Eliade, Corneliu Zelea Codreanu, Alain de Benoist sau Carl Schmitt.
Interesant este că Dughin îşi revendică gîndirea ideologică şi din scrierile unui filozof-aventurier român, Jean Pârvulescu. Într-un eseu publicat în revista sa „Arktogaia“, intitulat „Steaua imperiului invizibil” (titlul fiind omonim cu un roman al lui Pârvulescu), Dughin expune indirect şi viziunea sa geopolitică asupra unui vast imperiu totalitar.
În anul 2002 a înfiinţat Partidul Eur-Asia (transformat mai tîrziu în Mişcarea pentru Eurasia). Ideologia acestei formaţiuni are la bază scrierile de inspiraţie metafizic-ezoterică ale lui Dughin.
Sursa: europalibera.org
Autor: William Totok
Articol : „Descoperirea” lui Alexandr Dughin, extremist-naţionalist rus în spaţiul românesc
Ar fi interesant sa auzim si ce a spus patriarhul rus Kirill la Canberra, la Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor,despre menirea Ortodoxiei.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns