CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 9 IANUARIE. TODAY IN HISTORY


9 ianuarie, istoricul zilei

475- Basiliskos a devenit împărat al Bizanțului după ce Zenon a fost obligat să plece din Constantinopol

 1554-  Se naste Papa Grigore al XV-lea (d. 1623)

1780: Moare Chesarie de Ramnic, carturar, tipograf și traducator; provenit dintr-o familie de origine araba din Alep, se va calugari la București și va ajunge episcop de Ramnic (1773); filosof al istoriei, primul iluminist din Țara Romaneasca (n. 1720)

1788 – Connecticut devine cel de-al cincilea stat american

1839 — A fost prezentata pentru prima data la Academia Franceza de Stiinte tehnica fotografică a daghereotipiei, denumită astfel după inventatorul său, Louis Daguerre (în imagine).

Louis Daguerre

1844 – Apare, la Iaşi, periodicul „Propăşirea” sau „Foaie ştiinţifică literară”, care continua programul Daciei Literare. Aici publică Nicolae Bălcescu studiul „Puterea armată şi arta militară de la întemeierea Principatului  Valahiei pînă acum” (09.01-29.10.1844)

– 1865 –

În România, se pune în circulaţie emisiunea filatelică „Alexandru Ioan Cuza”, cu efigia în oval.

1870 – Moare Alexander I. Herzen, scriitor şi filosof rus (n. 1812)

1873 -Moare  Împăratul Napoleon al III-lea (1852-1870) (n.20.04.1808)

1878 -Moare  Victor Emanuel al II-lea, rege al Sardiniei (1849-1861) si primul rege al Italiei unificate (1861-1878) (n.14.03.1820)

– 1888 –

În România, este promulgată legea pentru înfiinţarea unui serviciu de navigaţie fluvială şi maritimă

– 1892 –

Are loc la Sibiu, Transilvania, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român

 

Dr. Ioan Raţiu de Noşlac (n.19 august 1828, Turda – d.1902, Sibiu), om politic şi avocat din Transilvania

La 8-9 ianuarie 1892 are loc la Sibiu, Transilvania, Conferinţa extraordinară a Partidului Naţional Român, care alcătuieşte un memorandum (Memorandumul Transilvaniei) către împăratul austro-ungar Franz Joseph, cuprinzînd revendicările românilor din monarhia austro-ungară. Conferinţa alege preşedinte al partidului pe dr. Ioan Raţiu.

După Ausgleich-ul din 1867 (n.r. termenul german se referă la „compromisul” din februarie 1867 prin care s-a fondat Dubla Monarhie austro-ungară, promulgată de împăratul Franz Joseph şi o delegaţie maghiară condusă de Ferenc Deák), românii deşi erau populaţie majoritară în Transilvania nu aveau un statut oficial de etnici. Memorandumul Transilvaniei a fost scris de către liderii Partidului Naţional Român – Ioan Raţiu, Gheorghe Pop de Băseşti, Eugen Brote, Vasile Lucaciu şi alţii. Românii din Imperiul austro-ungar solicitau drepturi etnice egale cu ale populaţiei maghiare şi încetarea persecuţiilor şi a încercărilor de maghiarizare.

Franz Josef a trimis memorandumul la Budapesta, iar autorii săi au fost judecaţi de trădare de ţară la Cluj între 25 aprilie şi 7 mai 1894, fiind condamnaţi la ani grei de temniţă în cadrul Procesului memorandiştilor. Cu această ocazie Ioan Raţiu a rostit celebra frază: „Ceea ce se discută aici este însăşi existenţa poporului român. Existenţa unui popor însă nu se discută, ci se afirmă”.

Această situaţie a dus la scăderea încrederii în casa regală habsburgică şi la creşterea grupului românilor ce susţineau drept unică soluţionare a situaţiei lor în Transilvania, unirea regiunii cu Regatul României. Pe de altă parte, arhiducele Franz Ferdinand al Austriei se arăta interesat de promovarea ideii unei federalizări a imperiului în Statele Unite ale Austriei Mari.

 

Semnatarii Memorandumului din Transilvania: Rîndul de sus (de la stînga la dreapta): Dionisie Roman, Patriciu Barbu, Dr. D.O.Barcianu, Gherasim Domide, Dr. Teodor Mihali, Dr. Aurel Suciu, Mihaiu Veliciu, Rubin Patiţa; Rîndul de jos (de la stînga la dreapta): Niculae Cristea, Iuliu Coroianu, Gheorghe Pop de Băseşti, Dr. Ioan Raţiu, Dr. Vasile Lucaciu, Dimitrie Comşa, Septimiu Albini.

1900 – S-a înfiinţat clubul de fotbal  Lazio. Este primul club de fotbal din capitala Italiei, Roma.

1902 -Se naste  Octav Doicescu, arhitect, membru al Academiei Române; printre marile ansambluri arhitectonice pe care le-a realizat se numara: Opera Româna si Institutul Politehnic Bucuresti si  Complexul de pe malul lacului Snagov (d.10.05.1981)


1905 – „Duminica sângeroasa”

S-a tras la Petersburg asupra a  circa 100 de mii de manifestanti, care se îndreptau spre Palatul de Iarna pentru ai înmâna suveranului rus o petitie (“Duminica sângeroasa”)

1908 -S-a nascut  Simone de Beauvoir, scriitoare franceză, o luptătoare în slujba egalităţii în drepturi dintre sexe, cunoscută ca teoreticiană a mişcării feministe din anii ’70 (“Mandarinii”, “Invitaţia”, “Sîngele celorlalţi”, “Amintirile unei fete cuminţi”, “Bătrîneţea”) (d.14.04.1986)

1913 – S-a nascut Richard Milhous Nixon, al 37-lea preşedinte al SUA.A fost silit să

demisioneze la 08.08.1974 ca urmare a scandalului Watergate. (d.22.04.1994)

1916 – Ia sfarsit  Campaniaantiotomana de la Gallipoli din Primul Razboi Mondial, odata cu retragerea ultimelor trupe britanice.

1918 – Armatei române, care se îndrepta spre Chisinau, între Cornesti si Straseni incearca sa i se opuna unitatea militara bolsevica, condusa de basarabeanul Iona Iachir, ulterior exterminat din ordinul lui Iosif Stalin (11.VI.1937)
1918 – Reprezentantii Sfatului Tarii au eliberat circa 1 000 de voluntari din Ardeal arestati de “Front”-ul bolsevic si tinuti în închisoarea din Chisinau.

1951 – Este inaugurat oficial noul sediu ONU din New York. El a fost construit cu ajutorul donatiei facute de John Davison Rockefeller  Junior


 

1954 – Inaugurarea Teatrului de Operă şi Balet din Bucureşti, azi Opera Naţională Română

1993 – A murit Anton Crihan, fruntas al vietii politice si publice din Rusia, Basarabia, România si SUA, deputat in Sfatul Tarii din Moldova si ulterior in Parlamentul Romaniei Mari

2000 – În Uzbekistan au loc alegeri prezidenţiale: Islam Karimov este acreditat cu… 99% din voturi.

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. http://ro.wikipedia.org/wiki/Memorandumul_Transilvaniei

    3.Istoria md.

    4.istoriculzilei.blogspot.com

 

Publicitate

09/01/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: