CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Moldovenii mai săraci ca românii?


Moldovenii mai săraci ca românii?

Foto: cojocari.ro

“O ducem sărac, noi, românii, dar la voi, în Moldova, este şi mai rău, sărmanii de voi”, îmi este dat să aud foarte des această adresare de la cei care află că sunt din Republica Moldova.

Mulţi vorbesc în cunoştinţă de cauză. Au fost pe la Chişinău ori “mi-a spus cineva care a vizitat Basarabia”. De altfel, foarte mulţi români consideră că Moldova este extrem de săracă, poate chiar înfometată.

Oricum, totul se tranşează în comparaţie – amicii mei români compară România cu Moldova şi au pe undeva dreptate. Fie că a fost ajutată de UE, fie că a reuşit singură, dar România a crescut mult în ultimii 10 ani. Desigur, în ceea ce mă priveşte, imi vine greu să-mi dau seama. Stau preponderent în Bucureşti, iar aici, ştiţi cum este, rutină, serviciu, aceleaşi probleme zilnice – realizezi mai greu schimbările. Recent, însă, am ieşit într-o mică deplasare spre Constanţa.

Am rămas uimit. Cum mergi pe autostradă, pe stânga ori pe dreapta vezi tot felul de făbricuţe, fabrici, mici întreprideri. Unele au legătură cu agricultura, altele nu. Majoritatea sunt noi, strălucesc la soare cu acoperişurile lor din tablă. În plus, par puţin poluante, iar asta bucură, pentru că în jurul lor trăiesc oameni, oameni care au nevoie de muncă, dar şi de un aer proaspăt.

Am rămas plăcut surprins, vă ziceam. Descoperisem parcă o altă Românie, cea tăcută şi, sper eu, cea majoritară, care munceşte în linişte, nu deranjează pe nimeni, dar duce tot greul economiei.

Este al naibii de plăcut să vezi că ţara asta se dezvoltă. Chit că a trecut şi trece printr-o recesiune extrem de dificilă. Eu zic că a iese cu capul sus.

Continuare pe blogul lui Vitalie Cojocari…

23/12/2010 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: