CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

SE CLATINA RUSIA ?


Rusia se clatină. Dumnezeu o va salva ?

Partizanii „vectorului rusesc” de la Chişinău au tăcut mâlc vizavi de ultimele evenimente din Rusia.

În săptămâna care s-a scurs, această ţară a fost zguduită de seisme etnice fără precedent, fapt care i-a determinat pe înalţii oficiali ruşi să vorbească despre pericolul destrămării Rusiei pe criterii etnice.

Potrivit canalului NTV, în cadrul unei întâlniri cu şefii structurilor de forţă din Rusia, preşedintele Medvedev a cerut ca să se adopte cele mai drastice măsuri pentru a nu admite escaladarea radicalismului etnic.

Relaţiile interetnice în Rusia au fost întotdeauna şi continuă să fie o bombă cu efect întârziat, care nimeni nu ştie când poate exploda. Rusia niciodată nu s-a priceput să gestioneze de o manieră civilizată aceste relaţii, nu întâmplător încă în secolul XIX a fost calificată drept o „închisoare a popoarelor”.Dezagregarea URSS a avut la bază tot factorii interetnici. Ca şi Rusia ţaristă, actuala Federaţie Rusă este un colos multinaţional, încropit timp de sute de ani, în urma unor sângeroase războaie de cucerire. Formal constituită pe principii federale (are 83 de entităţi federale), Rusia rămâne şi astăzi un stat centralizat, în care etniile nu au drepturi naţionale şi sunt supuse unui proces feroce de deznaţionalizare.

Rusia a rămas un imens imperiu, întins pe două continente, unde popoarele neruse dau semnale clare de trezire a conştiinţei naţionale.

Această concluzie nu se referă doar la regiunile tradiţional vulnerabile, „fierbinţi”, cum ar fi, de exemplu, Icikeria (Cecenia), Daghestan şi Inguşetia, ci şi la imensele regiuni din ţinutul Altai, cu populaţii neruse.

Ceea ce am văzut săptămâna trecută la Moscova, în Piaţa Manejnaia, dovedeşte că administraţia de la Kremlin, ostatecă a ideologiei imperiale, face tot mai greu faţă acestor provocări.

Deloc întâmplător în ajutor i-a sărit Biserica Rusă, instituţie care întotdeauna a fost un stâlp de nădejde al ţarismului în opera de oprimare şi deznaţionalizare a popoarelor neruse.

Cu un adevărat manifest politic s-a produs săptămâna trecută patriarhul Kirill, fapt ce demonstrează că tulburările etnice din Moscova nu sunt un simplu incident, neglijabil. Retorica apelului lansat de patriarhul Kirill e cea tradiţională – velicorusă, şovină şi panslavistă.

Iată o mostră: „Aş vrea să remarc aportul deosebit al Bisericii Ortodoxe Ruse la păstrarea păcii între naţiuni atât în Imperiul Rus, cât şi în Rusia de astăzi. Biserica a cultivat întotdeauna spiritul păcii, capacitatea de a împărtăşi durerea aproapelui, indiferent de confesiunea acestuia. Anume cultivarea acestui spirit al păcii a şi condus la faptul că în Rusia, practic, nu au existat niciun fel de războaie interreligioase sau interetnice”.

Citind aceste rânduri te cutremuri: cu cât cinism poate minţi cea mai înaltă faţă bisericească a Patriarhiei ruse! Kirill se face a uita cum trimisul acestei Patriarhii, Lebedev, în anii ’70 ai secolului XIX, a dat ordin ca să fie arse toate cărţile bisericeşti în limba română din Basarabia ocupată. Astfel a „cultivat Biserica Rusă spiritul păcii”…

Kirill uită, de asemenea, cum Biserica Rusă a sprijinit şi sprijină criminalii de la Tiraspol, onorându-l pe Igor Smirnov cu cele mai înalte distincţii ale Patriarhiei ruse…

Multe, foarte multe ar fi de spus la această temă. Închei însă aici cu concluzia: iată unde împing Moldova partizanii reincluderii acesteia pe orbita Rusiei, care a fost şi rămâne o zonă de periculoasă insecuritate etnică, religioasă şi politică. Rusia imperială se clatină. Dumnezeu o va salva?

  • Un articol de: Constantin Tănase
  • 21 Decembrie 2010
  • Sursa: Timpul md.

21/12/2010 - Posted by | POLITICA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: