CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

DARUL DE LA RUSI E ASEMANATOR UNUI FRUCT OTRAVIT


RUSIA ISPITEŞTE MOLDOVA CU GAZE. UE DĂ LIBER LA VIZE. DARUL DE LA RUŞI ESTE ASEMĂNATOR CU UN FRUCT OTRĂVIT“

Decembrie 14, 2010

Rusia UErusia ue

RUSIA ISPITEŞTE MOLDOVA CU GAZE. UE DA LIBER LA VIZE.

Ion Preaşca, Valentina Baciul

Kremlinul le promite moldovenilor avantaje economice importante în schimbul formării unei alianţe pro-Rusia. De cealaltă parte, oficialii Uniunii Europene, care au vizitat Capitala săptămâna trecută, au promis sute de milioane de euro şi scoaterea vizelor.
Reducerea preţului de import a gazului rusesc pentru Moldova, undă verde la exportul de vinuri şi produse agricole din Basarabia spre Rusia.
Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile Rusiei pentru moldoveni, dacă liderii comuniştilor bat palma la guvernare cu Partidul Democrat.
Informaţia a apărut în ultimul număr al publicaţiei de limbă rusă „Ekonomiceskoie Obozrenie“, care citează surse din rândul delegaţiei lui Serghei Narîşkin, venit acum o săptămână în vizită la Chişinău. Totodată, „ofertanţii“ de la Kremlin ar mai fi promis deschiderea uşilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru aderarea la ea şi a Republicii Moldova.
La pachet, Kremlinul ar fi sugerat şi disponibilitatea de a susţine anumite progrese în soluţionarea problemei transnistrene. „Totul este posibil“, s-a rezumat să comenteze pentru „Adevărul“ vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, dar şi secretar general al Partidului Democrat. „Cred în posibilitatea negocierii unui preţ mai mic la gaze şi a eliminării piedicilor la exportul de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă“, a declarat şi deputatul comunist Igor Dodon.

TKACIUK, FOARTE TRANŞANT
Un alt lider comunist, Mark Tkaciuk, spune că doar în cazul în care democraţii şi comuniştii vor crea o alianţă şi vor veni la conducere, Republica Moldova va putea beneficia de asemenea preferinţe din partea Moscovei. „Dacă rămâne la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, atunci aşa ceva va fi imposibil“, a spus tranşant Tkaciuk.
Pe de altă parte, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat „oferta rusă“ drept o speculaţie jurnalistică. „Narîşkin n-a făcut nicio presiune şi nicio promisiune în acest sens! Acordul cu Gazprom a fost negociat de Zinaida Greceanâi (fost premier comunist – n.r.) şi este valabil şi anul viitor. Nu cred în aşa ceva, a declarat liderul democrat.
OFERTA UE SE MĂSOARĂ
ÎN BANI ŞI ANI
„Susţinerea Uniunii Europene a venit cu mult înainte de vizita lui Narîşkin. Să nu uităm că, în 2009 şi 2010, UE a fost cel mai important donator al Republicii Moldova“, a declarat Vlad Lupan, consilier prezidenţial.
Potrivit acestuia, în ultimul an, Moldova a finalizat Acordul de Asociere şi a iniţiat dialoguri pe marginea regimului liberalizat de vize şi a Acordului de Liber Schimb. „Începutul acestor negocieri a adus mai multă susţinere pe plan politic, asistenţă financiară şi experţi pentru realizarea reformelor“, a mai menţionat consilierul prezidenţial.
Experţii de la Chişinău consideră că felul în care au decurs negocierile cu UE în ultimele zece luni oferă Moldovei speraţe că ar putea obţine regim liberalizat de vize în 18 luni, ca şi statele din Balcanii de Vest. Acest lucru este condiţionat însă de rămânerea la guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană. „Cu cât vom avansa în aceste negocieri, cu atât mai mult suport, inclusiv financiar, vom primi din partea Occidentului“, a mai spus Lupan.
În cazul unei coaliţii pro-ruseşeşti, UE, fără îndoială, va avea o altă abordare pentru Chişinău, mai sugerează consilierul prezidenţial. „Să ne aducem aminte cum au evoluat relaţiile UE-Republica Moldova în timpul guvernării comuniste şi de ce fel de susţinere am avut parte în ultimele 14 luni“, a punctat Lupan.

„NU CRED CĂ E CEVA SERIOS CU IEFTINIREA GAZELOR“
Liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru Buget, Finanţe şi Economie, pune la îndoială oferta ruşilor.
„Nu cred că e ceva serios cu ieftinirea gazelor. Ce dragoste era zece ani în urmă între Rusia şi Belarus şi cu ce scandal se termină această poveste în prezent“, susţine deputatul Partidului Liberal Democrat.
În opinia lui Ioniţă, Rusia “crează situaţii de criză şi apoi le menţine perioade lungi pentru a-şi păstra influenţa“.
„De 20 de ani suntem în spaţiul de influenţă al Rusiei şi singurul rezultat a fost că suntem cea mai săracă ţară din Europa“, afirmă Veaceslav Ioniţă.

Oferta Occidentului
– Regim liberalizat de vize;
– Credite şi asistenţă financiară de 2,6 miliarde de dolari;
– Negocierea Acordului de Asociere la UE;
– Majorarea cu 80% a cotei la exportul vinurilor şi cerealelor pe piaţa UE;
– Negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE, ceea ce presupune abolirea taxelor vamale.

Oferta Rusiei
– Gaze mai ieftine;
– Acces liber al vinurilor şi produselor moldoveneşti pe piaţa rusească;
– Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan;
– Progres în soluţionarea problemei transnistrene.

“Procesul de liberalizare a vizelor ar putea să meargă foarte repede. Importante sunt reformele interne.
Jerzy Buzek,
Preşedintele Parlamentului European

“Vrem ca Moldova să-şi rezolve toate probleme în contextul unei colaborări strategice cu Rusia.
Serghei Narîşkin,
Șeful Administraţiei Prezidenţiale Ruse

“E tentantă propu-nerea de a avea gaz ieftin. Din păcate, am avut prea multe dezamăgiri şi nu mai credem în minuni. “
Nina Ciobanu,
Bucătăreasă
“Ruşii au scumpit gazul şi au interzis importul vinurilor moldoveneşti când Voronin era preşedinte. “
Nicolae Vidraşcu,
Şofer

“Vizita lui Narîşkin aminteşte de cea comisarului sovietic Vâşinski la Bucureşti. După aceasta, Regele Mihai a abdicat. “
Ion Mămăligă,
Intelectual

DARUL DE LA RUSI ESTE ASEMANATOR CU UN FRUCT OTRAVIT“

ciobanu v.

Ion Preaşca
Reprezentanţii opiniei publice din Capitala Moldovei sunt de părere că promisiunile Kremlinului sunt nesigure pentru viitor. Aceştia susţin că o apropiere de Rusia ar compromite legăturile Moldovei cu UE şi că ţara ar putea avea grave probleme financiare.
Vitalie Ciobanu, comentator politic de la Chişinău, spune că oferta rusească era previzibilă. „Pentru a putea obţine formarea unui guvern prorusesc şi pentru a opri mişcarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, Rusia trebuia să vină cu un cadou. Acest dar este însă ca un fruct otrăvit”, crede Ciobanu.
Acesta mai susţine că, dacă Partidul Democrat s-ar alia cu comuniştii, asta ar însemna amanetizarea libertăţii Republicii Moldova. „Dacă pentru moment există ispita obţinerii unor beneficii economice imediate, precum gaze ieftine, exporturi de vinuri şi produse agricole moldoveneşti, preţul politic va fi enorm. Va fi compromisă speranţa de integrare în UE, Republica Moldova riscând astfel să devină o gubernie rusească”, este de părere Vitalie Ciobanu.

„BENEFICII
DE SCURTĂ DURATĂ”
Pe de altă parte, Valeriu Prohniţchi, director al Centrului analitic „Expert-Grup”, nu vede nicio posibilitate ca Federaţia Rusă să reducă preţul gazelor sau să soluţioneze rapid problema transnistreană.
„În regiunea separatistă
s-au consolidat grupări politice şi financiare, care nu vor admite soluţionarea problemei fără o coordonare cu ele”, crede Prohniţchi.
Conform acestuia, acordul cu Gazprom, de import a gazelor, este unul comercial şi e valabil până la finele anului 2011. „O eventuală revizuire a contractului, pentru a reduce preţul, în aceste condiţii, ar însemna că nu mai
este unul comercial, ci unul politic. În cazul unui acord politic, beneficiile obţinute pot fi uşor retrase de Kremlin dacă se schimbă guvernarea pro-rusă”, a mai declarat pentru „Adevărul” expertul. Cât despre vinuri, apoi producătorii moldoveni au trecut deja prin două şocuri provocate de Rusia şi mulţi din ei au indentificat alte pieţe de desfacere decât cea rusească, susţine Valeriu Prohniţchi.
Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, venit vineri la Chişinău, a declarat că, în perioada imediat următoare, Uniunea Europeană va acorda Moldovei asistenţă macro-financiară în valoare de 90 de milioane de euro.

460 DE MILIOANE
DE EURO ÎN DOUĂ LUNI
La această sumă, a mai spus Buzek, s-ar putea adăuga alte 100 de milioane de euro prin proiectele politicii regionale ale UE. „Dacă Moldova va întoarce spatele Uniunii Europene şi ofertelor generoase venite de acolo, în câteva luni va intra în incapacitate de plată”, crede deputatul liberal Boris Vieru.
Pe lângă banii anunţaţi săptămâna trecută de liderul european, Moldova a semnat în noiembrie mai multe acorduri cu structurile financiare controlate de UE. Per total, 270 de milioane de euro, sub formă de credite şi de finanţări nerambursabile, ar trebui să fie investite în Moldova în următorii ani.

Basarabia literara

14/12/2010 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: