CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO.SCANDALUL WIKILEAKS:JULIAN ASSANGE A FOST PLASAT IN AREST PREVENTIV SI I S-A REFUZAT ELIBERAREA PE CAUTIUNE


LONDRA – Julian Assange ,Fondatorul Wikileaks  , care a înfuriat autorităţile SUA prin publicarea de documente diplomatice  secrete, a fost plasat în arest preventiv de către un tribunal britanic, marţi, finnde acuzat  de crime de sex în Suedia.

WikiLeaks founder Assange refused bail by UK court

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, care a făcut public aproximativ 500.000 de dosare clasificate SUA pe războaiele din Irak şi Afganistan, ţine o conferinţă de presă la Geneva Press Club din Geneva, în această fotografie 04 noiembrie, dosarul 2010, cu o zi înainte Unite naţiunii Consiliul pentru Drepturile Omului din SUA examinează situaţia drepturilor omului în programul său de revizuire periodică universală. [Foto / Agenţii]

Fondatorul Wikileaks Julian Assange, un australian de 39 de ani, s-a predat poliţiei britanice după ce Suedia a emis un mandat european de arestare pentru el. Assange, care neagă acuzaţiile, va rămâne în spatele gratiilor până la  audierea sa  pe 14 decembrie.

El a petrecut ceva timp în Suedia şi a fost acuzat  de delicte sexuale de către două femei voluntari suedeză Wikileaks. Un procuror suedez vrea să-l audieze in legatura cu aceste  acuzaţii.
Wikileaks  a provocat furie în Washington datorita dezvaluirilor sale privind secrete de stat ale SUA si le altor tari.,Seful Wikileaks,Julian Assange a promis că va continua a face publice si alte documente secrete americane. Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a salutat vestea arestării.

Judge denies WikiLeaks founder bail

„Nu am auzit aceasta stire , dar sună ca o veste bună pentru mine”, a declarat Gates reporterilor în timpul unei călătorii în Afganistan.

La şedinţa de judecată în Londra,  judecătorul Howard Riddle a spus: „Există motive serioase să credem că el poate să se ascundă în cazul în care i se va acorda eliberarea pe  cauţiune”. Avocatul britanic Mark Stephens a declarat reporterilor ca a facut o reinoire a cererii de cauţiune şi că clientul său este „bine”.

„Avem dreptul să facem apel la o instanţă superioară, la Înalta Curte,  la o altă dată”, a declarat el reporterilor. El a mai spus ca mulţi oameni cred ca urmărirea penală a fost motivata politic”. Un procuror suedez a fost citat de ziarul Aftonbladet spunand ca acest caz nu ar reprezenta o chestiune personală şi nu este în legătură cu munca lui Assange la  Wikileaks. Celebritati se ofera să dea garanţii pentru Assange
Assange,  a declarat judecatorilor ca adresa o casuta postala.  Presat sa  dea o adresă mai precisa, le-a dat o stradă din orasul Victoria, Australia. Jurnalist australian John Pilger, regizorul de film britanic Ken Loach şi Jemima Khan, fosta sotie a  politicianului pakistanez  Imran Khan , s-au oferit sa achite cauţiuni pentru a convinge instanţa ca Assange nu se va sustrae justitiei. Pilger, care a oferit 20.000 de lire sterline (31.600 dolari), a spus instanţei: „Aceste acuzaţii împotriva lui în Suedia sunt absurde”.

Guvernul SUA şi guverne  din întreaga lume au susţinut ca publicarea de documente secrete  este iresponsabila şi ar putea pune securitatea lor naţionale in pericol. Site-ul Wikileaks a fost inchis in urma presiunii politice asupra  prestatorilor de servicii, dar Wikileaks  declara ca a  rămas la dispoziţia publicului. Mai multe documente vor fi va fi lansate cel mai  mai târziu marţi, a spus el.

Avocatul  Gemma Lindfield,care  reprezinta  autorităţile judiciare suedez, a declarat ca s-a cerut extrădare pentru  acuzaţii de patru agresiuni sexuale comise de Assange împotriva a două femei din Stockholm, în august 2010 si că Assange  le-a „molestat sexual „, prin ignorarea  cererii lor  de a folosi un prezervativ, atunci când au facut  sex . O altă acuză facuta de una dintre femei ,a fost aceea ca  Assange a facut sex cu ea fara prezervativ în timp ce ea dormea pe 7 august. Infracţiunea de care este suspectat Assange  este asimilata cu  a trei categorii de viol, care  ar putea atrage o pedeapsa maxima de patru ani în închisoare. Avocatul  suedez a spus ca  Assange  va lupta impotriva extrădarii şi ca puterile străine influenţează Suedia. Swiss PostFinance,ramura a  bancii  de stat Swiss Post, a închis un cont utilizat pentru donaţii Wikileaks ,a suspendat  un serviciu de plata online PayPal si a suspendat, de asemenea, contul  Wikileaks „.

Visa Europe a declarat marţi că a suspendat  si ea plăţile pe site-ul Wikileaks.

 

Sursa: chinadaily.com.cn

 

Publicitate

08/12/2010 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: