CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Extremiştii ameninţa cu violenţe pe 1 Decembrie la Chişinău


Chisinau: Extremistii ameninta cu violenţe de 1 Decembrie

 

.Solicitarea a două grupuri de iniţiativă „Spirit românesc” şi „Deşteptarea”, alcătuite din elevi şi studenţi din Republica Moldova, de a organiza un marş în centrul Chişinăului de Ziua Naţională a Românei,a declanşat reacţia violentă a 35 de organizaţii non-guvernamentale, mai mult sau mai puţin cunoscute în Republica Moldova. Reprezentanţii acestora susţin că se vor opune organizării marşului şi avertizează autorităţile că, în cazul în care nu vor anula manifestările, acestea pot degenera într-un nou „7 aprilie”, scrie Jurnal.md.

 Asociaţia Obştească „Scutul moldovenesc”, Mişcarea de Tineret „Voievod”, Mişcarea Naţional-Democrată din Moldova, Congresul Popoarelor din Moldova, în total vreo 35 de organizaţii neguvernamentale, majoritatea filoruse, formate din amatori de lupte marţiale, au lansat o declaraţie comună în acest sens.

Nicolae Pascaru, liderul mişcării de tineret „Voievod” , susţine că tinerii care îşi propun să organizeze Marşul Unirii la Chişinău sunt reprezentanţi ai unor organizaţii „legionare”, „paramilitare”, „extremiste” din România. „Vă rog, opriţi-i la Prut. Noi nu avem nevoie de organizaţii paramilitare, extremiste în Moldova. Nu transformaţi această sărbătoare într-o provocare. Noi nu suntem agresivi, dar avem putere”, a avertizat Pascaru.

„Trimite-ţi oameni de cultură din România, numai nu legionari. Aceştia sperie copiii noştri scandând ‘Republica Moldova nu există’, ‘Basarabia – pământ românesc’.

Fiecare are dreptul la libera exprimare, dar să nu uităm că avem statul Republica Moldova pe care trebuie să-l construim împreună. Nu suntem numai o organizaţie, suntem mai multe, se aliniază toată federaţia de arte marţiale. Băieţi, liniştiţi-vă, noi vă rugăm, să nu se transforme 1 decembire în 7 aprilie”, a fost apelul pe o notă ridicată al lui Pascaru. 

Liderul organizaţiei „Spirit românesc”, Pavel Munteanu, a declarat pentru JURNAL că de Ziua Naţională a României şi-au propus să organizeze un marş din faţa Academiei de Ştiinţe a Moldovei până în scuarul Teatrului de Operă și Balet unde, la ora 17.00, participanţii vor întinde o horă a Unirii și vor putea asista la un concert cu ocazia sărbătorii, aşa cum au mai sărbătorit şi în anii precedenţi. „Suntem elevi şi studenţi din Republica Moldova.

Am invitat doar trei persoane din România. Nu suntem o grupare extremistă, cu atât mai mult una paramilitară din România. Nu dorim să contestăm suveranitatea Republicii Moldova, ci doar să evocăm semnificaţia zilei de 1 Decembriei – ziua unităţii naţionale a tuturor românilor ”, a ţinut să precizeze Pavel.

La rândul său, Serghei Laşcu, liderul Mişcării Naţional-Creştine „Noua Dreaptă”, a respins acuzaţiile aduse de liderul organizaţiei „Voievod”: „Organizaţiile extremiste sunt în afara legii, în timp ce a noastră este înregistrată oficial în Republica Moldova. Împărtăşim valorile organizaţiei legionare „Arhanghelul Mihail”, înfiinţată în perioada interbelică în România.

Unul din scopurile acesteia era lupta împotriva expansionismului comunist, dar nu am îmbrăcat uniforme militare şi nu am îndemnat la acţiuni de violenţă”. Laşcu a relevat că cel mult zece persoane vor veni din România să sărbătorească alături de ei această zi la Chişinău. „Vom participa la Marşul Unirii aproximativ 100 de tineri care împărtăşim aceleaşi valori. De obicei, scandăm „Unitate naţională” sau „Trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, a mai spus Sergiu.

P.S. Fotografia de la începutul materialului este un afiş al portalului Patriotism.md, care luptă împotriva pan-românismului şi promovează ideea realizării unei Moldove Mari. Printre partenerii siteului se numără Garda Secuiască şi Csibi Barna, liderul Gărzii Maghiare din Miercurea Ciuc. Printre titlurile promovate de portalul amintit se numără: „Teroarea şi abuzurile sub ocupaţia română”, „Exemplu demn de urmat-Ungaria a interzis organizarea Zilei naţionale a Romîniei pe teritoriul său”, „Mișcarea Național Democrată contra panromânismului”, „92 de ani de la fondarea Batalionului Secuiesc”, „CONGRESUL POPOARELOR MOLDOVEI CERE CONDUCERII SĂ NU ADMITĂ DESFĂŞURAREA MARŞULUI LEGIONARILOR PE 1 DECEMBRIE”.

 

Marţi, 30 Noiembrie 2010 

 ziuaveche.ro

Citeşte mai mult pe www.ziuaveche.ro

Publicitate

30/11/2010 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: