CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Tensiuni între Moldova şi Ucraina! Granicerii ucraineni au scos bornele de granita, pe o porţiune din frontiera cu Republica Moldova.


Grănicerii ucraineni au scos bornele de la graniţa cu Moldova

Tensiuni între Moldova şi Ucraina! Granicerii ucraineni au scos bornele de la o porţiune de graniţă cu Republica Moldova. Un responsabil de la Kiev a spus că Ucraina a obosit să aştepte o decizie a Chişinăului în problema demarcării frontierei moldo-ucrainene. La rândul său, Ministerul moldovean de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei ucrainene din Chişinău.

Grănicerii ucraineni au demontat, fără explicaţii, în noaptea de 15 noiembrie, semnele de frontieră ale Republicii Moldova din preajma satului Palanca. Bornele fusese instalate acolo la începutul acestui an, când a demarat procesul de demarcare a frontierei moldo-ucraineneMinisterul de Externe de la Chişinău l-a convocat pentru explicaţii pe însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Ucrainei în Moldova, Mîhailo Harâşin.

Într-un comunicat oficial, diplomaţia moldovenească şi-a exprimat „îngrijorarea profundă faţă de acest pas”. „O astfel de abordare nu este de natură să contribuie la continuarea dialogului pragmatic şi constructiv pe problematica demarcării frontierei de stat moldo-ucrainene”, se arată în comunicatul citat.

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, susţine că incidentul de la Palanca este unul regretabil:   „Mie îmi pare rău că s-a produs acest incident. Ucraina ştia foarte bine că suntem în discuţii pe această chestiune. Au rămas pilonii Republicii Moldova care confirmă linia de hotar. Rămâne să discutăm”.

Fostul şef al Direcţiei pentru proiecte internaţionale din cadrul MAE moldovean, Eugen Revenco, cel care anterior s-a ocupat de problemele demarcării frontierei moldo-ucrainene, a explicat într-un interviu că respectivele semne de frontieră „nu sunt definitive”.

Ele nu au fost aprobate printr-un act juridic internaţional, cum ar fi tratatul care va fi încheiat după demarcarea frontierei.   Revenco a spus că era de datoria comisiei mixte de demarcare a frontierei să dispună scoaterea bornelor de acolo.

„Este un gest neprietenesc! Nu trebuie să exagerăm, pentru că urmează demarcarea altor sectoare mult mai complicate, cum ar fi segmentul transnistrean”, a menţionat Revenco.

Un funcţionar al Ambasadei Ucrainei din Chişinău a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia „Infotag” că motivul acestor divergenţe „se referă doar la partea tehnică a problemei”. „Ucraina s-a adresat în repetate rânduri Moldovei cu propunerea de a instala semnele de frontieră în cadrul unei comisii bilaterale, dar Chişinăul nu a oferit nici un răspuns”, a precizat sursa.

Potrivit acesteia, reacţia oficială a MAE al Ucrainei va fi făcută publică în cel mai scurt timp. Funcţionarul Ambasadei ucrainene a mai spus că, „cel mai probabil, problema tehnică va fi soluţionată la nivelul experţilor din comisia bilaterală pentru demarcarea frontierei”.

Autor: Vitalie Călugăreanu, Deutsche Welle Chişinău
Redactor: Ovidiu Suciu

18.11.2010

19/11/2010 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: