CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VODCA-UNA DIN CAUZELE PRABUSIRII IMPERIULUI SOVIETIC


URSS s-a prăbuşit din cauza vodcii?

În 1985, Mihail Gorbaciov, noul conducător al URSS, moştenise un gigantic aparat birocratic (18 milioane persoane/ costa 40 miliarde ruble anual), alcoolizat şi îmbătrânit în mare parte.

Se cerea o acţiune care să permită înnoirea aparatului birocratic, o acţiune care să ducă la eliminarea funcţionarilor care nu îndeplineau rapid ordinele venite de la centru.

În legătură cu aceasta, la 7 mai 1985 M. Gorbaciov declanşează campania cu denumirea „Să depăşim beţia şi alcoolismul!”. S-a pus următorul scop: în următorii 3 ani producerea şi comercializarea vodcii să fie redusă cu 50 %. Acţiunile care au urmat au dus la înnoirea cu peste 50 % a aparatului de stat, însă, în cei 3 ani de campanie, au cauzat pierderi de 75 mlrd. ruble.

Pe de altă parte, pentru că s-au închis jumătate din magazinele care comercializau băuturi alcoolice, oamenii, cuprinşi de o psihoză totală, formau cozi gigantice. Anume atunci a apărut gluma: „Staţia – magazinul cu vodkă, următoarea staţie – capătul cozii !”

Către 1990 bugetul Uniunii Sovietice avea un deficit de 75 mlrd. ruble (20 %  din venitul brut total !), deficit care nu-i permitea să mai întreţină aparatul de stat.

15 noiembrie 2010
Autor : Dr. Veaceslav Stavila

 

 

 

 

 

 

Publicitate

15/11/2010 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: