CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cum identifica ”duşmanii poporului” în vederea arestării, KGB-ul in Basarabia ?


La Universitatea de Stat din Moldova, doctorul în istorie Igor Caşu, directorul Centrului de studiere a regimului totalitar, a prezentat lecţia publică „Cum KGB-ul identifica duşmanii poporului, după 1953/1956?”. 

În debutul lecţiei, dr. conf. univ. Igor Şarov, decanul Facultăţii de Istorie a USM, a spus că ideea a fost inspirată în cadrul activităţii în Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist, al cărui vicepreşedinte este Igor Caşu. Lucrând în arhive, autorul a scos în vileag mai multe date legate de mişcarea de eliberare naţională din Basarabia în perioada regimului totalitar comunist.

Cei prezenţi au avut ocazia să afle noi mărturii despre modul în care erau identificaţi şi condamnaţi românii basarabeni care încercau să opună rezistenţă regimului totalitar comunist. Pe atunci, Lilia Neagu avea 19 ani şi era studentă la Şcoala de medicină, iar Asea Andruh, de numai 16 ani – elevă la Şcoala moldovenească nr.1 „Gr. I. Kotovski” din Chişinău. Lozincile scrise de ele purtau următorul conţinut: Trăim la ruşi cu pielea şi-n mănuşi; Scoală, Ştefane cel Mare, scoală, scoală din mormânt, ia-ţi tu sabia cea mare, fă dreptate pe pământ!; Moarte cotropitorilor!; Cadre moldoveneşti!; Întoarceţi-ne alfabetul latin! Acesta este alfabetul nostru!; Puterea – în mâna moldovenilor!; Întoarceţi-ne litoralul!; Cetatea Albă ne-au furat-o!; Ruşii n-au ce căuta la noi; Бодюл – марш из Молдавии! ş.a.Ambele tinere au fost arestate, Lilia Neagu fiind condamnată la doi ani de închisoare, iar Asea Andruh, care era minoră, – exmatriculată de la Şcoala nr. 1 şi trimisă la muncă corecţională la Fabrica „Steaua roşie”. Abia mai târziu, ea a fost înscrisă, mai mult clandestin, la o şcoală medie serală, iar Lilia Neagu aşa şi nu şi-a mai văzut visul împlinit – să-şi continue studiile la Medicină.

La rândul său, Igor Caşu a amintit numele mai multor basarabeni care au avut de suferit în perioada regimului sovietic. Printre aceştia se înscriu Zaharia Doncev, condamnat la sfârşitul anului 1956, Nicolae Dragoş, care avea o minitipografie şi răspândea foi volante cu caracter antisovietic. Tot aici a fost pomenit Gheorghe Muruziuc care, pe 27-28 iunie 1966, a arborat tricolorul la Fabrica de zahăr din Elizavetovca, dar şi Alexandru Usatiuc şi Gheorghe Ghimpu, ambii fiind arestaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie.

Un articol de: Nicolae Roibu

Timpul md.

În calitate de invitate speciale, la eveniment au participat Lilia Neagu şi Asea Andruh care, în dimineaţa zilei de 1 octombrie 1970, au organizat o acţiune antisovietică, răspândind în centrul oraşului un şir de lozinci scrise cu vopsea roşie pe uşile şi pereţii unor clădiri situate pe străzile Lenin, Puşkin, Pirogov, Livezilor, stradela Fântânilor,din Chișinău 

11/11/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: