CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

POETUL ADRIAN PĂUNESCU A PIERDUT LUPTA PENTRU VIAȚĂ. VIDEO.


Foto:antena 3.ro

Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat  vineri dimineaţă, la ora 8.30:

Azi, la ora 7.15, inima maestrulului a încetat să bată şi nu a mai dorit să pornească. Maestrul a plecat dintre noi “.

În urmă cu o zi, medicul a spus că starea poetului este “extrem de gravă”, “mai având nişte stopuri” şi că boala lui Adrian Păunescu depăşeşte resursele terapeutice ale unităţii.“Nu ştiu cum mai putem face faţă în continuare situaţiei”, a afirmat Brădişteanu.

Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, informa, joi dimineaţa, că   starea luiAdrian Păunescu era staţionară, iar pacientul fiind în continuare conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii.

Medicul adăuga că poetul primeşte transfuzii de sânge.Reamintim că poetul a fost internat  la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din 26 octombrie,având probleme cardiace, renale şi hepatice.Starea acestuia s-a agravat în noaptea de marţi spre miercuri, poetul fiind resuscitat, după ce inima i s-a oprit.

După mai multe ore manevre de resuscitare, inima lui Adrian Păunescu a repornit atunci, fiind susţinută şi de aparate prin care este drenat sângele.(MEDIAFAX)Adrian Păunescu a compus în spital ultima sa poezie pe  31 octombrie 2010 «De la un cardiac, cordial»”, al cărei ultim vers îl implora pe Dumnezeu:

”Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!”.

“De-aicea, de pe patul de spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,

Consider că e-un gest profund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.

Mă monitorizează paznici minimi / Din maxima profesorului grijă,

În jurul obositei mele inimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.

Aud o ambulanţă revenind / Cu cine ştie ce bolnav aicea,

Alarma mi se pare un colind / Cu care se tratează cicatricea.

Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,

De nu doriţi să vină anii grei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.

Eu vă salut de-a dreptul cordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,

Recunoscând că patul de spital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.

Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,

Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!”.

 

Uniunea Scriitorilor din România (USR) şi Asociaţia Scriitorilor Bucureşti, au declarat  într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Adrian Păunescu a fost „o figură de mare popularitate a ultimelor decenii”, iar prin dispariţia sa „literatura română pierde un poet notabil şi un talentat gazetar”.

Poetul Adrian Păunescu va fi înmormântat în Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, aşa cum merită din plin tocmai pentru ceea ce a însemnat el pentru România, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei. Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune emoţionante„, a declarat primarul Sorin Oprescu.

Înmormântarea va avea loc duminică.

Preşedintele Traian Băsescu a depus, vineri seară, în jurul orei 18:10, un buchet de flori la sicriul lui Adrian Păunescu, după care le-a adresat condoleanţe membrilor familiei.

ADRIAN PĂUNESCU-O VIAȚĂ DE POET ROMÂN

Adrian Păunescu (n. Adrian Păun) a văzut lumina zilei  pe  20 iulie 1943 la Copăceni, județul Bălți, Basarabia și a plecat la cele veșnice  pe  5 noiembrie 2010 în  București după o îndelungată suferință. A fost un poet, publicist și om politic român.

Păunescu este cunoscut mai ales ca poet și ca organizator al Cenaclului Flacăra. A fost unul din cei mai prolifici poeți români contemporani.A debutat ca poet în 1960. Din 1973 conduce revista Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploiești din iunie 1985, însă Păunescu devenise cunoscut și pentru criticile la adresa puterii (vezi, de exemplu, poemul Analfabeții, publicat în 1980 în revista Flacăra).

În perioada comunistă, a fost considerat de mulți români un sicofant pentru felul în care îl lăuda pe dictatorul Nicolae Ceaușescu.După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei Flacăra, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista Totuși iubirea.

În calitate de publicist a mai condus ziarul Sportul românesc, o scurtă perioadă în 1999, și a realizat emisiuni de fotbal la postul de televiziune Antena 1.Indiscutabil, orientarea politică a lui Păunescu a fost întotdeauna una de stânga.

 Spre deosebire de alte personalități ale perioadei comuniste, Păunescu a promovat idei de stânga mai liberale, de inspirație occidentală.Relația lui Păunescu cu puterea comunistă poate fi considerată ca ambiguă, Păunescu manifestându-se nu ca un critic radical al sistemului sau al ideologiei.

Critica sa se orientează mai degrabă asupra derapajelor puterii politice și a neajunsurilor economice. Păunescu a întreținut relații strânse cu membri ai aparatelor comuniste de stat și partid. După 1989, Păunescu este unul din puținii care nu renegă complet ideologia socialistă, intrând rapid în Partidul Socialist al Muncii creat de Ilie Verdeț.

Deși născut în Basarabia (în Republica Moldova de astăzi), Păunescu și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova. Tatăl lui Păunescu, membru al Partidului Național Liberal, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru „activități anti-comuniste” de regimul stalinist de după 1945 și din această cauză Păunescu a trebuit să aștepte 3 ani înainte de a se putea înscrie la facultate.

 Păunescu a studiat filologia la Universitatea din București.

Între anii 1970-1980, Păunescu a devenit o figură importantă în mass-media românească. Cenaclul Flacăra, pe care l-a înființat, și revistele pe care le-a dirijat au exercitat o atracție indiscutabilă asupra tineretului și a vieții publice din România datorită combinației de idei de stânga de inspirație occidentală și de naționalism.

Mulți artiști pe care autoritățile comuniste îi puteau considera „subversivi” au fost lansați sau promovați de Păunescu prin Cenaclul Flacăra.

Relația lui Păunescu cu regimul Ceaușescu este în general considerată ca ambiguă, mergând de la scrierea de poeme adulatoare la critici publice directe. Aceasta explică și varietatea pozițiilor pro și contra Păunescu de după 1989.

 • 17 septembrie 1973 – înființează Cenaclul „Flacăra”, adevărat fenomen de masă, cu care susține, până la interzicerea sa, în 16 iunie 1985, 1.615 manifestări de muzică, poezie și dialog, în fața a mai mult de 6 milioane de spectatori

 • Pe scena Cenaclului „Flacăra”, se lansează spre marele public, unele dintre cele mai faimoase figuri ale muzicii tinere românești, poeți și alți creatori

 • În 1982, apare triplul album de discuri LP, „Cenaclul Flacăra în concert”, iar în 1983, este realizată, fără a putea fi cuprinse decat puține filmări, pelicula de 70 de minute „Cenaclul Flacăra – Te salut, generație în blugi”, interzisă imediat de autorități

 • În urma unor incidente înregistrate la un concert al Cenaclului Flacăra la Ploiești, activitatea cenaclului este interzisă până în 1990. Incidentele s-au datorat pe de-o parte condițiilor meteo (furtună) care au făcut să fie oprit curentul electric pe Stadionul Petrolul, iar pe de altă parte faptului că unii participanți au profitat de această ocazie și au creat o busculadă, soldată, se pare cu victime. La acel moment incidentul a fost trecut sub tăcere de către autoritățile comuniste.

 • 7 mai 1990 – înființează Cenaclul „Totuși iubirea”, pe Stadionul din Drobeta Turnu-Severin, sub impulsul ziaristului Dumitru Vișan și al fotbalistului Ilie Balaci. În cei peste zece ani de activitate, noul cenaclu susține concerte de mare succes, în țară și dincolo de actualele granițe, în special la Chișinău.

 •  O parte din activitatea de excepție a Cenaclului „Totuși iubirea” (690 de manifestări, până la 25 mai 2000) se regăsește în seria de casete audio și video editate de Fundația Iubirea, între 1995 și 1999

Câteva poeme remarcabile:

 • Analfabeților

 • Tăierea porcului

 • Iubiți-vă pe tunuri

 • Totuși iubirea

 • Nebun de alb

 • Umbra

 • Ieșirea din sobă

 • Repetabila povară (Rugă pentru părinți)

 • Tăierea porcului

Sursa

La 30 august curent, în ajunul Sărbătorii Naţionale „Limba Noastră cea Română”, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit scriitorului român și basarabeanului prin naștere Adrian Păunescu ,titlul de membru de onoare al Academiei de Ştiințe a Moldovei. În aceeaşi zi, prin decret prezidenţial, scriitorul a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Acum,la plecarea dintre noi a omului Adrian Păunescu,se cuvine să recitim una dintre cele mai curajoase poezii anticeaușiste pe care le-a scris :

 

ANALFABEȚILOR

V-am spus că sunt un om periculos
Şi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
Un plus de-ngrijorare şi de teamă.

V-am spus că fac teribil de urât
De sunt călcat puţin pe libertate.
V-am spus ca sunt oşteanul credincios
Dar care doar cu inamici se bate.

V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
Cenzori capricioşi ai vremii mele,
C-o să vă coste scump măruntul moft,
De a ne face nouă zile grele.

V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
V-am spus că n-o să placa nimănui
Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.

V-am spus că vremurile s-au schimbat
Şi că situaţia e mai complexă,
Nu-i intelectualul – servitor.
Cultura nu-i ceva ca o anexă.

Şi lumea nu se poate cuceri
Umflând la cifre şi mimind tumulturi
Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
Cu papagali care ţin loc de vulturi.

V-am spus şi am puterea să mai spun
Ca nu încape muntele în seră
Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
Şi de la căprioară la panteră.

V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura
Şi voi într-una fără să-l ciţiti
Îl pomeniţi până vă doare gura.

V-am spus că bătălia pentru om
Nu iartă astăzi nici o dezertare
Şi voi v-aţi decorat voi între voi
Când lupta este în desfăşurare.

V-am spus că muzica nu-i un microb
Care ameninţă civilizaţii
E-a omului pentru a fi mai bun,
V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.

V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
Şi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

1979

România a mai pierdut un poet.Generațiile care vor veni îi vor evalua fără patimă și fără prejudcăți opera și o vor așeza acolo unde își are locul, în ISTORIA LITERATURII ROMÂNE.

DUMNEZEU SĂ-L IERTE ȘI SĂ-L ODIHNEASCĂ !

 

Publicitate

05/11/2010 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. ADRIAN PAUNESCU TATAL LITERATURI ROMANE UN OM CU O VALOARE INESTIMABILA PE PLAN NATIONAL SI INTERNATIONAL UN OM CU SUFLET MARE SI DRAGOSTE PENTRU TARA SI OAMENI ,NEAI DESCRETZIT FRUNTILE INCA DE PE VREMURI GRELE NEAI ARATAT CE INSEAMNA OMENIREA, DRAGOSTEA SI FRUMUSETIA SUFLETULUI TI-AI ASTERNUT GANDURILE IN FATA UNUI POPOR ASUPRIT AZI TE RIDICI LA CER ESTI UN INGER CE VA VEGHEA VESNIC ACEST POPOR TU VEI RAMANE NEMURITOR PRIN VERSURILE TALE IDEALURILE TALE E DOAR O SCHIMBARE IN VIATA NOSTRA DESI TRISTA TRECEREA TA IN NEFIINTZA DAR TU ADRIAN PAUNESCU VEI RAMANE VESNIC IN INIMILE SI SUFLETELE NOASTRE SI NEMURITOR CUVINTELE TALE VOR RASUNA DE ACUM INCA ZECI DE VIACURI VEI FI UN EXLEMPLU SI EMBLEMA ADEVARATULUI ROMAN ODIHNEASCASE IN PACE CE A FOSTMAI GREU A TRECUT

  Apreciază

  Comentariu de ANGELICA MIRELA | 05/11/2010 | Răspunde

 2. Adrian Paunescu – Trecutul care nu trece

  http://rotundu.wordpress.com/2010/11/06/adrian-paunescu-trecutul-care-nu-trece

  Apreciază

  Comentariu de Alin Cristea | 06/11/2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: