CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO:Hacktiviștii Wikileaks dezvăluie publicului internațional informații care nu ar fi avut nici o șansa sa ajunga in presa “convenționala”.


Wikileaks, un hacktivism contemporan

 Wikileaks este varful de lance al unui nou gen de activism care si-a propus sa aduca la cunostinta publicului international informatii care nu ar fi avut nici o sansa sa ajunga in presa “conventionala”.

Wikileaks a fost lansat in  decembrie 2006. In primul an de activitate (2007), saitul a publicat aproximativ 1.2 milioane de pagini care documentau diverse afaceri sau actiuni pe care oamenii de la Wikileaks le-au dezvaluit.

Wikileaks se foloseste de  o versiune modificată a software-ului MediaWiki si este găzduită de un furnizor internet suedez extrem de controversat, numit PRQ. Acelasi furnizor este cunoscut pentru gazduirea faimosului BitTorrent, The Pirate Bay si Kavkaz Center (sit care sustine insurgenta anti-rusa din Caucaz).

In perioada 2007-8, Wikileaks a publicat detalii despre situatia din Somalia si interesele oculte ale unor corporatii in aceasta zona, coruptia fostului Presedinte al Keniei, Daniel Moi, afacerile cunoscutei banci elvetiene Julius Baer in insulele Cayman, coruptia la varful bisericii Scientologice, etc.

 In februarie 2008, domeniul de internet wikileaks.org a fost oprit, după ce Wikileaks si autoritatea pentru domenii internet Dynadot ,au fost date în judecată de banca Julius Baer care a obtinut un mandat judecătoresc de oprire a domeniului.

 Wikileaks a publicat documente ce acuzau banca de operatiuni ilegale în sucursala din Insulele Cayman. Situl a rămas accesibil prin adresa IP numerică. American Civil Liberties Union si Electronic Frontier Foundation au depus o motiune protestînd la cenzura Wikileaks. Judecătorul care a decis mandatul l-a retras pe 29 februarie, iar Wikileaks a putut să-si redobandeasca domeniul. Banca a renuntat la proces pe 5 Martie.

In 2009 Wikileaks a publicat vestitele mailuri legate de fraudarea unor cercetari ecologiste legate de schimbarile climatice, o lista cu toate statele si organismele internationale care cenzureaza internetul.

In mai 2009,  Wikileaks publica rapoartele Bilderberg din anii razboiului rece: 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1962, 1963 si 1980. Interesant este raportul din 1980, in care se discutau posibile schimbari politice in URSS, cam cu 10 ani inainte ca ele sa se petreaca si 5 ani inaintea lui Gorbaciov.

In iulie 2009, Wikileaks anunta un acident nuclear in Iran si in octombrie acelai an publica toate detaliile legate de falimentul bancii Kaupthing Bank, care de fapt a falimentat o  tara intreaga, Islanda. La sfarsitul lui 2009, publica situl 570,000 de interceptari (probabil NSA – National Security Agency) legate de evenimentele din 9/11.

2010 este anul publicarii unor documente legate de razboaiele din Irak si Afganistan. Despre aceste rapoarte vom discuta intr-un articol viitor. În prezent guvernul chinez încearcă să cenzureze orice sit cu o adresă ce contine wikileaks, inclusiv situl principal .org si variatiile regionale .cn si .uk.

Situl este totusi accesibil printr-unul dintre multele numere alternative folosite de proiect, printre care “secure.ljsf.org” si “secure.sunshinepress.org”. Aceste nume alternative se schimbă frecvent. Motoarele de căutare din China, printre care Yahoo si Baidu, cenzurează referintele la wikileaks.

Asa cum Mediafax a anuntat astazi, sit-ul de Internet WikiLeaks, a promis “un anunţ important” azi în Europa, într-un mesaj publicat vineri pe Twitter, în pofida avertismentelor NATO cu privire la dezvăluiri referitoare la războiul din Irak. Mesajul WikiLeaks nu precizează unde anume în Europa şi după care fus orar va fi făcut anunţul. 

Anterior, vineri, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, avertizase la Berlin împotriva unor noi dezvăluiri din partea WikiLeaks, căruia presa i-a atribuit intenţia de a publica în curând mii de documente secrete privind războiul din Irak. La rândul său, Pentagonul, care a anunţat în urmă cu o săptămână că a mobilizat 120 de persoane pentru a evalua consecinţele posibile ale difuzării unor documente, a cerut luni presei să “nu faciliteze scurgerea” de informaţii despre Irak. Site-ul WikiLeaks, a difuzat deja numeroase documente confidenţiale privind războaiele din Irak şi Afganistan, făcând dezvăluiri în special despre victimele civile şi presupusele legături dintre Pakistan şi insurgenţi.

Despre oamenii din spatele acestui proiect si despre documentele publicate, inclusiv pe cele care speram sa le citim astazi, intr-o postare urmatoare.

Pentru interesati aveti link la situl oficial situl miror si facebook.

Update-1: Wikileaks au dezvaluit acum cateva minute 400 000 de documente din surse militare americane, care descriu grozaviile infaptuite de “aliatii” irakieni asupra conationalilor lor. Adam Brookes de la BBC, comenteaza aceste documente in felul urmator:

The true lessons contained in these documents will take months or years to emerge. But an early question they pose is: why do Iraqi security forces appear to be continuing practices that might have died with the fall of Saddam Hussein’s regime? And what has the United States done to end them?

Pe scurt –  “democratizarea”  Irakului nu prea a reusit! Sursa: BBC; Wikileaks

Update 2: 109.032 decese in Irak – 66.081 civili, 23.984 rebeli, 15.196 forte irakiene si 3.771 forte ale coalitiei si 15.000 de decese in randul civililor, despre care pana acum nu s-a stiut, bilantul ajungand astfel la 122.000 de morti civili.

octombrie 23, 2010

 Theophyle Media

28/10/2010 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: