CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„În R.Moldova vor fi alegeri cu o miza enorma ,pentru că se alege între trecut si viitor, între Est si Vest.


 

Dan Dungaciu: In R.Moldova nu se face politica ci geopolitica. Asa se va intampla si la 28 noiembrie

Dan Dungaciu:„Vor fi alegeri cu o miza enorma pentru ca in R.Moldova se alege intre trecut si viitor, intre Est si Vest. 

Destinul R. Moldova sta sub sabia lui Damocles, pentru ca acest context politic si geopolitic extrem de favorabil R. Moldova ar putea fi cu usurinta pierdut, din nefericire, daca vectorul european asumat de catre guvernarea de la Chisinau si de catre majoritatea cetatenilor din R. Moldova nu va fi contiunuat.

Cetatenii R. Moldova, in marea lor majoritate, doresc integrarea europeana, dar in acelasi timp foarte multi considera ca principalul partener strategic al R. Moldova trebuie sa fie Rusia. Aici, e o cofuzie de termeni generata de 8 ani de guvernare Voronin care a amestecat enorm lucrurile si a lasat electoratul sa creada ca poate fi in ambele luntre, ca poate fi la Est si la Vest in acelasi timp si cu aceeasi intensitate.

 In aceasta confuzie inca ne mai aflam in R. Moldova. Totusi, AIE a reusit sa-si asume guvernarea, sa vorbeasca despre integrarea europeana si chiar sa faca integrarea europeana.

Electoratul AIE este destul de divers. E un electorat care voteaza partide din AIE , nu neaparat AIE in integralitatea ei,  si aceasta este logica pentru care AIE a decis sa nu mearga intr-un bloc electoral, pe 28 noiembrie, la alegeri.

E greu de imaginat ca electoratul presedintelui Mihai Ghimpu s-ar mobiliza daca l-ar vedea pus  pe aceeasi lista cu Marian Lupu.

E vorba de o strategie electorala care sa capteze cat mai mult electorat din R. Moldova,  necomunist si proeuropean, si  care sa permita AIE sa urmeze acelasi curs pe care si l-a asumat la alegerile din 2009.

De-a lungul anilor, comportamentul alegatorului moldovean nu s-a schimbat foarte mult. In RMoldova nu se face politica , ci geopolitica. Asa se va intampla si la 28 noiembrie. Liderul PC, V.Voronin, a inceput sa faca declaratii extrem de apasate cu privire la relatiile cu Rusia; se vorbeste mai mult depre participarea in uniunea vamala Rusia-Belarus decat despre integrarea in UE…

Sa ne amintim ca, in 2001, cand Partidul Comunist a castigat primul mandat, a avut in programul politic afilierea la uniunea Rusia-Belarus. Din acest punct  vedere, lucrurile intra intr-un fel de deja vu. Deci, tot de o alegere intre si intre  va fi vorba si acum.

Diferenta care a aparut este ca aceasta  cantitate de electorat pe care o are PC s-a stabilizat pe la 30% , un electorat extrem de stabil care voteaza secera si ciocanul indiferent de ce zice Voronin; nu-l voteaza pe Voronin, ci simbolistica pe care acesta o reprezinta.

Nici politologia, nici sociologia nu explica acest tip de comportament electoral, ci mai degraba istoria si antropologia. E un electorat captiv, incremenit intr-un tip de proiect ideologic. Celalat electorat, care vorbeste despre UE dar care o ia chiar in serios, incepe sa devina, cel putin pe hartie, mai numeros.

 Daca AIE va reusi sa aduca tot electoratul sau real si potential, atunci AIE are mari sanse sa castige majoritatea in aceste alegeri.”

 

Emisiunea Romanii de langa noi,

Radio Romania International, oct. 2010

22/10/2010 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: