CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PE PLAN MONDIAL ,10% DIN CUPLURI NU POT CONCEPE ÎN MOD NATURAL COPII


Robert Edwards

Premiul Nobel pentru omul de ştiinţă britanic Robert Edwards inventatorul fertilizării in vitro

Omul de ştiinţă britanic Robert Edwards, considerat „părintele fertilizării in vitro“, a primit Premiul Nobel pentru medicină pe anul 2010.

Savantul Robert Edwards, în vârstă de 85 de ani, şi Patrick Steptoe, care a decedat în 1988, au fost cei care au dezvoltat tehnica fertilizării in vitro, prin care ovulele sunt fertilizate în afara corpului şi apoi sunt implantate în uter. Primul copil născut datorită acestei tehnici a fost Louise Brown, care a venit pe lume la 25 iulie 1978.

Potrivit statisticilor, 10% din cuplurile din întreaga lume nu pot concepe în mod natural, iar din 1978 până acum, în lume s-au născut aproximativ 4 milioane de copii care au fost concepuţi prin tehnica inventată de Robert Edwards şi de Patrick Steptoe.

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro nu se deosebesc de cei concepuţi natural

Fertilizarea în vitro este pe larg răspândită şi în Republica Moldova chiar dacă preţul care trebuie achitat pentru o fertilizare in vitro este destul de mare. Deşi s-a demonstrat ştiinţific că, din punctul de vedere al inteligenţei sau al procentului de malformaţii, nu este nicio diferenţă între aceşti copii şi cei concepuţi natural, moldovenii au anumite temeri, reticenţe când vine vorba de a face public faptul că au reuşit să nască un copil în urma fertilizării in vitro. E timpul să dispară prejudecata din atitudinea faţă de copiii concepuţi „în eprubetă”. Iată istoria unei familii fericite care a reuşit să aibă un copil graţie acestei metode.

„Mă gândeam că niciodată nu-mi voi strânge în braţe propriul copilaş”

„Întorceam capul după toţi copiii pe care îi vedeam jucându-se în stradă. Mi se umpleau ochii de lacrimi când mă gândeam că niciodată nu voi strânge la piept un copilaş sânge din sângele meu. Deseori îmi imaginam cum va gânguri dimineaţa când se va trezi, cum îmi va căuta nervos sânul ca să sugă lapte, cum va ţine jucării în mânuţele lui micuţe şi moi, apoi, stângaci, se va învăţa să facă primii paşi. Totul părea atât de real încât îi simţeam mirosul pielii şi îi auzeam glăsciorul. Tot mai des mă trezeam lângă buticurile cu mărfuri pentru copii. Visul nostru însă nu putea deveni realitate fiindcă aveam anumite probleme de sănătate, din care motiv nu puteam rămâne însărcinată. Într-o zi, în timp ce mă plimbam printr-un parc din Chişinău în pauza de masă şi anume prin preajma locului de joacă pentru copii, am auzit o voce foarte cunoscută. Era soţul meu. Se juca cu un băieţel de vreo doi anişori. Privirea lui era plină de dragoste. Până atunci nu bănuiam că şi el îşi doreşte la fel de mult ca şi mine un copilaş, căci, probabil, din frica de a nu mă răni, evita să discute despre acest subiect. În acea zi am stat câteva ore de vorbă. Citisem multe despre fertilizarea in vitro şi am decis să recurgem la această metodă. După un an, timp în care am dat tot felul de analize, am fost supuşi diverselor tratamente, medicii mi-au plasat embrionii în uter. A fost o reuşită. Astăzi, casa mea e plină de lumină datorită Linei, comoara noastră de trei anişori”, ne împărtăşi cele trăite şi retrăite chişinăuianca Eleonora D. Deşi cunoaşte că toţi copiii concepuţi in vitro nu se deosebesc prin nimic de cei concepuţi pe cale naturală, Eleonora nici până astăzi nu le-a spus rudelor datorită cărei minuni au reuşit să aibă un prunc. „Nu aş vrea ca fetiţa mea să constituie subiectul de discuţie al celor care consideră că prin fertilizare in vitro se nasc copii anormali”, ne mărturisi Eleonora.


50% din fertilizările in vitro reuşesc

Specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală din R. Moldova susţin că în jur de 50% din fertilizările in vitro reuşesc. Iar cea mai mare lacună, consideră ei, este faptul că în R. Moldova legislaţia privind reproducerea asistată nu este pusă la punct. Ei susţin că preţurile pentru o fertilizare sunt relativ mici – procedura în sine costă câteva sute de lei, însă cele mai scumpe sunt medicamentele, unele ajungând la câteva sute de euro.
Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, condus de Veaceslav Moşin, a fost format la 8 august 2003 prin Hotărârea Guvernului RM şi este unica instituţie medicală de nivelul trei, unde sunt tratate cuplurile ce suferă de infertilitate, femeile gravide din „grupa de risc genetic” etc. La Centru, anual sunt consultaţi peste cinci mii de pacienţi cu risc sporit genetic, se efectuează peste o mie de investigaţii citogenetice şi aproximativ opt sute de cercetări molecular-genetice în vederea prevenirii naşterii copiilor cu malformaţii congenitale. Anual, peste 15.000 de cupluri cu dereglări ale funcţiei reproductive beneficiază de consult ginecologic, diagnostic şi tratament.

În R. Moldova, primul copil conceput în eprubetă s-a născut în 1996. Cea mai bătrână mamă care a rămas însărcinată prin această metodă este o femeie de 67 de ani din Spania, Carmela Bousada. Ea a doborât recordul Adrianei Iliescu, românca ce a fost pentru puţin timp cea mai bătrână mamă.

„Infertilitatea este o problemă de sănătate publică”

Boris Gâlcă, reprezentant adjunct UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în R. Moldova, ne-a declarat că infertilitatea este o problemă de sănătate publică în R. Moldova, dar care poate fi prevenită. „An de an tot mai multe cupluri se confruntă cu această problemă. Din păcate, a crescut numărul cazurilor infertilităţii masculine, ajungând la acelaşi nivel cu cea feminină. Acest lucru este o dovadă că, din păcate, sănătatea bărbaţilor nu preocupă pe nimeni. Mai mult ca atât, nici bărbaţii nu acordă prea mult timp propriei sănătăţi. De cele mai dese ori infertilitatea apare în urma unor infecţii sexual transmisibile netratate corespunzător, din cauza condiţiilor de muncă dificile.
Este bine cunoscut faptul că e mult mai uşor să previi o maladie decât să o tratezi. Anume de prevenirea morbidităţii se ocupă UNFPA, acţiunile principale fiind orientate spre a educa populaţia, a promova servicii de consiliere şi informare în domeniul sănătăţii reproducerii, planificării familiei, a promova mijloace moderne de contracepţie şi prevenire a infecţiilor cu transmitere sexuală, inclusiv prin promovarea prezervativului. Problemele care sunt depistate pe acest segment al vieţii omului constituie un argument în plus în favoarea introducerii în şcoală a educaţiei pentru sănătate şi a educaţiei sexuale. Orice persoană trebuie să ştie din adolescenţă cum să-şi protejeze sănătatea reproducerii”, susţine Boris Gâlcă.

Sursa:Timpul md.

09/10/2010 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , ,

16 comentarii »

 1. Intrebare:
  De ce sa se fertilizeze in vitro niste cupluri sterile (costuri materiale enorme, suportate tot de saracii locali) si sa nu se ingrijeasca adecvat copii deja nascuti in familii fara posibilitati materiale adecvate ?

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 10/10/2010 | Răspunde

  • Întrebarea e legitimă.Cred că ar trebui urmate toate căile pentru salvarea viitorului speciei umane.Să nu uităm numărul mare de copii victime ale războaielor,molimelor,foametei.
   Asta e lumea noastra…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/10/2010 | Răspunde

 2. Specia umana nu va dispare din cauza lipsei de procreere, ci dimportiva, prin suprapopularea planetei si epuizarea resurselor ei.
  Dar, nimic nou sub soare. Nu ar fi singura specie care si-a distrus mediul care o sustinea. Au fost atitea extinctii in evolutia pamintului !!!
  Unii au estimat ca numai 1% (mi se pare cam drastic) din toate formele de viata care au existat vreodata traiesc si astazi.
  Noutatea ar consta in pretentia acestei specii de a fi inteligenta.

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 10/10/2010 | Răspunde

  • Avem două aspecte ale problemei.Una este cea legată de creșterea numărului de perechi sterile și a scăderii fertilitășii femeilor.Existâ de asemenea problema creșterii homosexualității ceea ce înseamnă cnu procrează.
   Al doilea e legat de proliferarea unor boli ,a foametei și a războaielor.Creșterea populației se datorează în special lumii a treia,adică acelei categorii de oameni la care speranța de viață nu e mai mare de 40 de ani și unde mortalitatea infntilă atinge cote inimaginabile.
   Interesant ,dar problemele de reproducere apar tocmai acolo une nu există foamete și unde asistența medicală e corespunzătoare,adică în țările dezvoltate economic.
   Europa e confruntată cu îmbătrânirea populației și cu limitarea voluntară in sânul familiiilor al nașterilor,astfel încât in câteva decenii procesul de scădere a populației poate deveni ireversibil.Infertilitatea este numai unul din aspectele problemei.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/10/2010 | Răspunde

 3. Daca Europa si America vor fi depopulate, mare necaz!!! Nu se pune in pericol supravietuirea speciei. Pericolul, in acest sens, vine , cum am spus, de la suprapopulare.
  Inca odata, nu reusesc sa inteleg. De ce, in loc sa se realizeze conditii pentru scaderea mortalitaii infantile in tarile lumii a treia si cresterea nivelului de viata acolo, se pune in pricol biologia speciei, prin manilularea unor procese mult prea complexe pentru a fi interferate.
  Nu mi-ati raspuns. Mi-ati spus numai ca lumea intiina are mei multe drepturi decit lumea a treia.
  Nici nu ma asteptam la altceva. Dupa modul in care ati pus problema.

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 10/10/2010 | Răspunde

  • Am spus că trebuie acționat pe toate căile,inclusiv prin tratamente împotriva sterilității,prin combaterea bolilor,foametei ,avorturilor etc.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/10/2010 | Răspunde

 4. Si tot ramine problema suprapopulatiei…

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 10/10/2010 | Răspunde

  • Suprapopularea nu ar trebui să existe.Chiar cu mijloacele științei actuale,Pământul ar fi capabil să hrănească o populație de 5 ori mai numeroasă.Pământul României are capacitatea de a întreține 100.000.000 oameni,Zonele deșertice ale globului pot fi și ele fertilizate,oceanele ar fi o sursă inepuizabilă de hrană.În stadiul actual al istoriei nu putem vorbi de suprapopulare ,decât ca o constatare a faptului că liderii noștri nu sunt capabili să se ocupe de problemele reale pe care le ridică hrănirea populației .

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 10/10/2010 | Răspunde

 5. Stiu si pareri diferite de afirmatiile de mai sus.
  Adica suprapopularea exista chiar in acest moment.
  Cuvintul „inepuizabil” nu defineste realitatea concreta.
  In istoria civilizatiilor au existat atitea momente in care ecositemele in care existau oameni au fost epuizate.
  In ceea ce priveste pamintul roanesc, el nu intretine in acest moment nici pe cei 17-18 milioane care au mai ramas in tara… daramite suta aceea … Ca sa nu mai intreb unde ar locui respectiva suta…

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 11/10/2010 | Răspunde

  • 11% in populația SUA lucrează in agricultură si produce atât cât să hrăneasca populați țării și să rămână pt.export.În Amglia 2% din populație lucrează în agricultură ,in Franța vreo 15%.Israelul e o țară semideșertică ,dar cu toate astea are o agricultură performantă capabilă să asigure necerul populșiei.cazul României nu e relevant acum,după catastrofa comunistă.Inainte de al II-le a război mondial România era o țară în care se produceau atât de mult cereale încât prețurile burselor internaîionale aceasta .Există intr-adevăr zone și perioade istorice in cvare unele regiuni și unele popoare nu au fost ăn stare să depăsească crizele alimentare sau probleme legate de schimbarea climei .Pe ansamblu însă omenirea a crescut numeic și are capacitatea să crească în continuare.Agriculturile țărilor performante dau motive de optimism,nu de pesimism.Rămane însă ca o problemă majoră relația dintre nivelul de trai și dezvoltarea demografică.Ciudat,dar sărăcia însemna creștere explozivă a populației iar bogășia imbătrânirea poporului și diminuarea s numerică.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 11/10/2010 | Răspunde

 6. Inainte de 44 productia la griu in Romanaia era de 1 000kg/ha, iar cea de porumb, tot atita. In timpul comunistilor la griu era o medie de 3 ooo iar la porumb se ajunsese la vreo 14 000.
  Acum productia la ambele este de sub 500.
  In SUA lucreaza 5%, stiiam eu. 11%, inseamna ca a crescut. Numai ca aia 11% sint cei care sint numarati. In afara de astia, mai pune matale si pe cei pe care nu-i numara nimeni. Recte mexicanii care muncesc la negru.

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 11/10/2010 | Răspunde

  • Toată lumea știe că România a fost grănarul Europei.Chiar dacă îi punem și pe mexicani,ideea rămâne valabilă.America are o agricultură foarte productivă capabilă să hrănească singură jumătate din omenire.la fel și UE este o mare putere agricolă.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 11/10/2010 | Răspunde

 7. Am citit in urma cu mai muulti ani o lucrare despre populatia lumii. Nu mai stiu daca era din vremea aceea sau numai o reeditare a uneia de prin anii 60. Tin minte, numai, ca prin anii 60 se estimau niste cresteri de populatie pentru sfirsitul de mileniu. Singurele zone in care s-au potrivit estimarile au fost Europa si SUA. In rest, au fosr SUBESTIMATE grosolan.
  Actuala populatie a globului este de 6 miliarde si ceva aproape 7…
  1,5 MILIARDE IN CHINA
  1 MILIARDin India
  300 000 000 SUA
  145 000 000 Rusia
  850 000 000 Europa
  1 miliard Africa
  Este firesc sa creasca populatia in tarile sarace. Mie mi se pare eveident de ce. O crestere minima a nivelului de trai a permis cresterea duratei vietii si reducerea mortalitatii infantile. Chiar daca aceste cresteri sint mici, la nivel global se cunoaste. Asta este caracteristica popoarelor tinere. Popoarele lumii vechi s-au sclerozat in istoria lor de doi bani si in filozofia lor elitista. Merita sa dispara de pe fata pamintului cu evreii in frunte si cu alti elitisti individualisti care au pierdut parametrul uman si il au numai pe cel de consumator.

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 11/10/2010 | Răspunde

  • Evreii nu dispar,stiu să facăsi agricultură ,și comerț și în plus stăpânesc arta supraviețuirii.Restul popoarelor dezvoltate nu cred că merită să dispară/Pur și simplu e necesară o nouă politică demografică și o nouă filosofie în abordarea acestor probleme.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 11/10/2010 | Răspunde

 8. Evident, evreii nu dispar. Le-a tras-o Sabyc-ul cu ovulele de la tiganci. Ce mai evreiasi au iesit de acolo folosind tehnica deomnului de mai sus,mama, mama !!!
  In alta ordine de idei, in istorie s-a supravietuit prin superioritate fizica si nu culturala. Vezi Homa Sapiens Sapiens versus Homo Neanderthaliensis (de la care a mostenit Sapiensul cultura). A supravietit numai cultura. Ceea ce este interesant. Asa am patit eu cu primul calculator. Desi ii ramasese numai carcasa, la urmatoarea montare (cu piese noi) dadea acelasi tip de eroare.

  Apreciază

  Comentariu de geomarz | 11/10/2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: