CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CE S-A INTAMPLAT CU DOSARELE AGENTILOR K.G.B.DIN R.MOLDOVA?


Dosarele KGB-iştilor din Moldova

În primăvara lui 1991, deşi Republica Moldova era suverană, nu-şi controla încă propriul minister al securităţii, acesta supunându-se direct Moscovei. Folosindu-se de această situaţie, conducerea Uniiunii Sovietice transferă peste Nistru (la Tiraspol) mai multe mii de dosare ale agenturii KGB din Moldova.

Dl Anatol Plugaru a devenit ministru al securității naționale (președinte al Comitetului pentru Securitatea Statului) la 29 august 1991, adică la 2 zile de la declararea independenţei Republicii Moldova. De mai multe ori el a declarat presei că a încercat să recupereze dosarele agenturii KGB din Moldova.

 Recent dlui a afirmat următoarele: „Pentru că aveam acces atunci în regiune, am mers la Tiraspol, în audienţă la Smirnov, şi am încercat să negociez returnarea arhivei. După ce am fost tratat cu refuz i-am spus că personal îi voi trage un glonte din arma din dotare dacă o să văd pe undeva publicat numele vreunui agent de-al nostru”.

În legătură cu afrimaţia de mai sus apar două întrebări:
1.    Când agenţii KGB-ului din Moldova au reuşit să devină “agenţii noştri”?

2.    Urmare a strămutării dosarelor agenturii KGB din Moldova peste Nistru, zeci de mii de agenţi “sovietici” deveniseră invizibili pentru conducerea de la Chişinău. Unica soluţie pentru anihilarea activităţii lor împotriva Republicii Moldova era – deconspirarea.

 În acest context, din ce cauză A. Plugaru (ministrul securităţii Republicii Moldova!) l-a ameninţat cu moartea pe I. Smirnov, liderul sepratiştilor, în cazul dacă acesta ar fi publicat vreun nume de KGB -ist din Moldova?

Sursa

20 septembrie 2010

Autor: Dr. Veaceslav Stavila

Publicitate

21/09/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Anatol Plugaru, fost şef al Ministerului Securităţii Naţionale din Republica Moldova: „Pentru distrugerea arhivei KGB [din Republica Moldova] am apelat la omologul meu din România, Virgil Măgureanu”
    http://mariusmioc.wordpress.com/2010/09/22/pentru-distrugerea-arhivei-kgb-din-republica-moldova-am-apelat-la-omologul-meu-din-romania-virgil-magureanu-declara-anatol-plugaru/

    Apreciază

    Comentariu de mariusmioc | 22/09/2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: