NOI MODELE STIINTIFICE DE PREZICERE A PRODUCERII SI MISCARII MAREELOR NEGRE

Foto:Boston com.Efectele recentei poluari cu petrol in Louisiana,S.U.A.
După incidentul grav care a implicat un petrolier britanic în Golful Mexic oamenii de stiinta sunt tot mai preocupati de modalitatile prin care se poate face faţă dezastrelor ecologice care au loc pe mare.
Igor Mežica ,inginer mecanic la UC Santa Barbara , SUA , a dezvoltat un model care poate prezice circulaţia fluidelor contaminate cu derivate petroliere pe suprafaţa oceanelor. Modelul , care asigură previziuni exacte de până la trei zile , este descris în paginile Science poate prezice când şi unde o scurgere de ulei se va deplasa pe suprafaţa unui ocean .
Problema este volumul mare de apă implicat si vantul care se mişcă în mod constant la suprafaţă ,creând curenţi de intensitati si direcţii diferite.Pentru a depăşi aceste probleme, Mežica şi echipa lui au apelat la mecanica fluidelor şi meteorologie .
Ei au incercat sa descrie modul în care o deversare de petrol tinde să fie împărţită în „filamente”, utilizand un model împrumutat de la Marina S.U.A., pentru a înţelege dinamica de circulaţie a apelor oceanice de suprafaţă .
Simularile au prezis timpii si modurile de propagare a petrolului (aveti aici link-ul de descărcare clipuri video),in largul deltei fluviului Mississipi, pe plajele din Florida si in Panama City Beach.
De aceste previziuni s-au servit voluntarii implicati in curatirea apelor de petrol, iar calculele au fost verificate printr-un „survey” aerian realizat de catre National Oceanic and Atmospheric Administration(NOAA),ele dovedindu-se corecte într-o marjă de eroare de două mile.
Potrivit cercetătorilor , modelul poate fi folosit si pentru a anticipa răspândirea altor tipuri de contaminanţi , cum ar fi cei eliberati din cenuşa vulcanică . „Modelul este universal „, a spus Mežica si ” poate fi aplicat ori de câte ori un agent contaminant este răspândit intr-un mediu lichid sau gazos .
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns