CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CHINA A SURCLASAT JAPONIA,DEVENIND A DOUA MARE PUTERE ECONOMICA A LUMII, DUPA S.U.A.


Panorama puternicului centru industrial si financiar al Chinei,  Shanghai ,si a fluviului  Huangpu , vazuta de pe  acoperisul Shanghai World Financial Center (492 metri inaltime)

Japonia a pierdut locul al doilea in economia mondiala

Cele mai recente date guvernamentale japoneze au indicat  ca  creşterea PIB-ului Japoniei a încetinit la 0,4% în  trimestrul II al acestui an.

De-a lungul întregului an , prognozele crediteaza economia Japoniei cu o  extindere  cde 2-3% , in timp ce economia Chinei este în creştere , cu aproximativ 10 % în fiecare an .

Diferenţa dintre marimea  celor două economii la sfârşitul anului trecut a fost deja foarte mica, iar  cele mai recente statistici pun China în faţa vecinului sau asiatic.Cu o populaţie în creştere rapidă şi o  industrie în plină expansiune,  China va depăşi SUA si va avea cea mai mare economie din lume , încă din 2030,prevad expertii.

 „Ne aşteptam ca economia chineză să crească într- un ritm rapid şi să devină  mai mare decât cea a Japoniei  de mai mulţi ani , deci nu este o surpriza „, a spus Robert Feldman , economist-sef la Morgan Stanley MUFG Securities din Tokyo.

” Problema este dacă acest lucru va fi un motiv pentru schimbări de politică în Japonia. „

Japonia a deţinut poziţia a doua,după SUA din 1968 , când a preluat locul doi de la Germania de Vest ,iar economia sa  a crescut  devenind  un centru de putere economic  şi financiar la nivel global .

Între timp, în ultimii ani, economia Chinei a depasit-o  pe cea a  Marii  Britanii, Franţei şi Germaniei ,iar acum   se îndreaptă spre o lupta directa pentru locul I detinut de  SUA.

Doar cinci ani în urmă, PIB-ul Chinei a fost  jumătate din  cel al Japoniei .Cu toate acestea, expansiunea rapidă nu a fost resimţită de către o mare parte a  societatii chineze .

Deşi in China există zeci de miliardari in dolari , venitul mediu pentru restul de 1,3 miliarde de locuitori este printre cele mai scăzute din lume .

China are un venit pe cap de locuitor de doar 2300 lire sterline, comparativ cu un venit pe cap de locuitor de £ 24,250 în Japonia.

Americanii rămân cea  mai bogata natiune  din lume, cu un venit pe cap de locuitor de peste £ 27,000 , şi economia lor este încă de departe cel mai mare .

  Sursa: Sky News

CITITI VA ROG SI :

Se va dezvolta China la infinit? https://cersipamantromanesc.wordpress.com/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/08/18/ce-stiati-si-ce-nu-stiati-despre-china/

Publicitate

16/08/2010 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: