CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cartea ultranaţionalistului rus, Alexander Dughin, „Fundamentele Geopoliticii”, in limba romana


Cartea unui ultranaţionalist rus, Alexander Dughin, „Fundamentele Geopoliticii”, în traducere românească.

Un extremist rus este pe cale de a fi descoperit în spaţiul lingvistic românesc. Este vorba despre ultranaţionalistul, Alexander Dughin.

Prefaţatorul, cunoscut din perioada ceauşistă ca un reprezentant al aşa numitului „protocronism“, a găsit sprijinitori-simpatizanţi şi în editorii revistei neoconservatoare „Axa“, ce apare la Chişinău.

Alexandr Dughin

Dughin este un produs cultural tipic postcomunist. Încercînd să înlocuiască vechea ideologie bolşevic-leninistă cu ceva nou, Dughin a început să fie cunoscut pe la mijlocul deceniului trecut ca un propagator al naţional-bolşevismului.

Împreună cu un alt exaltat naţionalist, Eduard Limonov, fusese dealtfel şi unul dintre fondatorii Partidului Naţional-Bolşevic. Ulterior Dughin s-a certat cu Limonov şi a început să-şi creeze propria organizaţie antiliberală şi antioccidentală, concepută în spiritul Noii Drepte din apusul european.

Teoria eclectică a lui Dughin este un amestec de naţionalism slavofil cu religia ortodoxă, de exaltare a ţarismului şi stalinismului imperialist ambalat în straiele unor concepte preluate din scrierile lui René Guénon, Julius Evola, Mircea Eliade, Corneliu Zelea Codreanu, Alain de Benoist sau Carl Schmitt. Interesant este că Dughin îşi revendică gîndirea ideologică şi din scrierile unui filozof-aventurier român, Jean Pârvulescu.

Într-un eseu publicat în revista sa „Arktogaia“, intitulat „Steaua imperiului invizibil” (titlul fiind omonim cu un roman al lui Pârvulescu), Dughin expune indirect şi viziunea sa geopolitică asupra unui vast imperiu totalitar.

În anul 2002 a înfiinţat Partidul Eur-Asia (transformat mai tîrziu în Mişcarea pentru Eurasia). Ideologia acestei formaţiuni are la bază scrierile de inspiraţie metafizic-ezoterică ale lui Dughin.

Din toate scrierile semnate de Dughin se desprinde ideea necesităţii creării unui spaţiu geografic lărgit. În opinia sa acest spaţiu ar trebui să cuprindă zona de la Vladivostok pînă la Dublin. Numai prin această reîmpărţire geopolitică, susţine Dughin, se poate stopa expansiunea culturii de inspiraţie americană.

 Toate aceste idei profund antidemocratice şi antiamericane sunt sintetizate şi-n lucrarea „Fundamentele geopoliticii” care urmează să apară acum şi în limba română.

William Totok

http://www.europalibera.org/

03/08/2010 - Posted by | POLITICA, PRESA INTERNATIONALA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: