CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ROMANIA A DUBLAT NUMARUL BURSELOR PENTRU TINERII BASARABENI


Foto:in fata consulatului Romaniei la Chisinau

Peste o mie de dosare au fost depuse numai în zilele de sâmbătă şi duminică la Consulatul României din Chişinău.

Dacă adăugăm la ele alte câteva sute depuse aici pe parcursul zilei de ieri, precum şi cele 400 de dosare recepţionate la Consulatul de la Cahul, vedem că interesul basarabenilor pentru a-şi continua studiile în România este foarte mare anul curent. În aceste condiţii, Guvernul român a dublat cele 2150 de burse oferite iniţial. Admiterea la studii în România continuă.

Ieri, în faţa Consulatului României de la Chişinău de pe strada Grigore Ureche s-a adunat mai multă lume. Unii stăteau aici de duminică seară, alţii – de la ora 6.00 dimineaţă.

 În faţa panoului cu informaţie am vorbit cu o tânără din Chişinău, Alexandra Popa.

 Ea ne-a spus că doreşte să studieze în una dintre universităţile din România şi că a venit, deocamdată, să se informeze. Pe panou erau afişate doar ofertele de burse, nu însă, din păcate, şi lista actelor necesare pentru a fi completat dosarul.

 Din acest motiv, unii sunt nevoiţi să se întoarcă acasă. Este şi cazul Tatianei Macovei, care n-a ştiut că media din actul de studii trebuie rotunjită. De pe panou mai aflăm că cei care doresc să studieze în liceele din România trebuie să aibă în mod obligatoriu la dosar şi foaia matricolă cu mediile pentru clasele V-IX, eliberată de şcoala absolvită şi legalizată la notar.

 Tot de aici aflăm că, la Consulatul României din Chişinău, dosarele se primesc în perioada 26-28 iulie, între orele 15.00-18.00. Rezultatele vor fi disponibile pe pagina web http://www.edu.ro după 6 august pentru licee şi după 20 august pentru universităţi.Potrivit unor date furnizate de către Ambasada României la Chişinău, în prima zi, sâmbătă, au fost depuse 900 de dosare, iar în cea de duminică – 200. Solicitat de TIMPUL, Cosmin Ungureanu, ataşat de presă al Consulatului de la Cahul, ne-a spus că, în perioada 21-24 iulie, aici au fost depuse 104 dosare pentru licee şi 315 pentru universităţi.

Potrivit sursei citate, deoarece recent Guvernul României a dublat cele 2150 de burse oferite tinerilor basarabeni, o parte a comisiei itinerante va reveni, astăzi, 27 iulie, la Cahul, pentru a continua primirea dosarelor. Pe 30 iulie, membrii comisiei se vor afla deja la Consulatul din Bălţi, unde, la Universitatea Pedagogică „Alecu Russo”, vor depune dosarele tinerii din raioanele de nord ale republicii.

Radu Ciobotea, ataşat de presă al Secţiei Bălţi, ne-a asigurat că au fost create condiţii optime pentru primirea dosarelor, e necesar doar ca acestea să fie complete.

Publicitate

29/07/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: