CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Incredibil! Moldovenii au inventat tehnologia pentru a produce computere de mărimea unui card bancar!


27.07.2010

Un grup de savanţi din Republica Moldova a reuşit să integreze un milion de nanofire metalice într-o fibră optică. Descoperirea reprezintă un record mondial în ceea ce priveşte densitatea de transmitere a informaţiei, iar aplicarea ei ar da posibilitate de a fabrica computere performante de dimensiunea unui card bancar.

Vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Tighineanu, membru al grupului de cercetare, a precizat pentru MOLDPRES că, după aplicarea invenţiei, se va reuşi şi transmiterea informaţiei de la calculatoare într-un volum mai mare şi mai rapid.

Savantul este de părerea că descoperirea are o importanţă mare şi pentru biomedicină şi se va putea utiliza în tratamentul la nivel de celule.

Totodată, integrarea a unui milion de nanofire metalice într-o fibră optică va face posibilă elaborarea unor materiale artificiale noi, cu proprietăţi neobişnuite.

Cercetarea a fost efectuată în R.Moldova, de un grup de savanţi de la Institutul „Eliri”, de la Academia de Ştiinţe şi Universitatea Tehnică.

Activităţile s-au desfăşurat în cadrul Programului de Stat „Nanotehnologii şi nanomateriale” (2009-2012). Pentru efectuarea cercetării, din bugetul de stat s-au alocat 200 de mii de lei (13 mii de euro).

Rezultatele cercetării au fost publicate recent într-o revistă de ştiinţă din Marea Britanie. Anterior, savanţi din SUA, Japonia şi Germania au reuşit să integreze zeci de mii de nanofire metalice într-o fibră optică.

O fibră optică este cea care se vede cu ochiul liber şi are dimensiunea unui fir de păr. Un nanometru reprezintă o milionime de milimetru, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Publicitate

27/07/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: