CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ACCENTE ANTIROMANESTI IN FITUICA UCRAINIANA “Ukrainskie novosti”.


Click to navigate! 

“Presiunea Bucureştiului asupra Kievului este evidentă. România duce în mod constant o ofensivă asupra integritatăţii teritoriale a Ucrainei, iar Kievuluii îi lipseşte o reacţie dură, spune politicianul Svetlana Fabricant pentru “Ukrainskie novosti”.

“Este evident că elita politică românească nu se limitarea va limita doar la eliberarea paşapoartelor româneşti cetăţenilor din Ucraina Bucureştiul nu ascunde dorinţa sa de a”recupera” teritoriul Republicii Moldova, precum şi teritoriile ucrainene din Bucovina şi Basarabia de Sud – parte semnificativă din teritoriul actual a regiunii Odessa.

Politica şi poziţia declarate ale Bucureştiului reprezintă o provocare deschisă la adresa Republicii Moldova şi Ucrainei ca state independente şi o ameninţare a intereselor lor naţionale”,  susţine politicianul.

“În general, aceste iniţiative sunt introduse logic într-o politică comună de revizuire a rezultatelor celui al doilea război mondial. Scopul acestei politici este clar, acela de a submina legitimitatea frontierelor postbelice, în scopul de a face ulterior o tentativă de revizuire a frontierelor existente între aceste state.

La timpul său, din cauza disputelor între România şi Bulgaria pentru Dobrogea au început războaiele din Balcani care au adus la începerea primului razboi mondial. Atacul asupra Ungariei, Ucrainei Carpatice în martie 1939 şi dezmembrarea Cehoslovaciei au fost prologul începutului celui de-al doilea război mondial”, scrie Fabricant.

“România nu are acum nici forţa, nici mijloacele pentru a începe o confruntare cu Ucraina. Cu toate acestea, un astfel de focar de tensiune poate deveni Republica Moldova. Mai mulţi politicieni moldoveni pledează pentru unirea Moldovei cu România într-un singur stat, argumentând că moldovenii şi românii sunt un popor care cu limbă şi cultură comune.

Chiar dacă ar fi  să lăsăm de-o parte latura istorică a formării statalităţii moldoveneşti, în care Kievul şi Liovul au jucat întotdeauna un rol important, cazul dispariţiei Republicii Moldova ca stat este contrar intereselor naţionale ale Ucrainei.

La vremea respectivă, din cauza dorinţei politicienilor de la Chişinău de a se uni cu România a apărut conflictul transnistrean. La frontierile Ucrainei a început războiul, iar Moldova a fost, de fapt, împărţită în două. În cazul repetării încercării de a realiza unirea, vărsările de sânge s-ar putea repeta; mai mult decît atît, în acest conflict neapărat va fi implicată şi Ucraina “, şi-a continuat argumentaţia politicianul ucrainean.

“În primul rând, Kievul ar trebui să abordeze în faţa organelor Uniunii Europene problema anulării oficiale a tuturor paşapoartelor româneşti eliberate cetăţenilor Ucrainei şi abrogării legislaţiei ce reglementează eliberarea acestora. În al doilea rând, este necesară tragerea la răspundere, iar în caz de necesitate expulzarea de pe teritoriul Ucrainei a colaboratorilor consulatelor româneşti care sunt implicaţi în distribuirea paşapoartelor. În al treilea rând, este necesar să lansăm o politică activă pentru protecţia compatrioţilor care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova şi României. Nu este permis să fie subminăm interesele lor ca urmare a venirii la putere în aceste ţări a forţelor anti-ucrainene”.

“România este un concurent puternic şi ferm, care cu premeditare lucrează împotriva intereselor noastre, utilizînd slăbiciunea Ucrainei pentru fortificarea sa. Asta nu înseamnă că românii sînt duşmanii noştri cu care nu poatem coopera. Dar avem nevoie de un parteneriat, nu de un joc de-a şoarecele şi pisica. Trebuie să devenim puternici şi consolidaţi pe plan intern, şi nu mai puţin fermi în apărarea intereselor decît vecinii noştri”, a concluzionat Svetlana Fabricant.

 

Cititi si:Ucraina ia în considerare un război cu România

Publicitate

23/07/2010 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: