CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

NEZAVISIMAIA GAZETA:”Registrul de Stat al Populaţiei Moldovei a fost predat Bucurestiului.”


Moldova, România / Traian Băsescu a făcut lobby public Moldova. Foto Reuters
Traian Basescu a facut lobby public  pentru R.Moldova.
Foto Reuters

În Chişinău , scandalul  continua. România are acces la Registrul de Stat al  Populaţiei Moldovei . Autorităţile moldovene susţin că aceasta hotarare a fost luata  pentru a simplifica munca de acordare a cetateniei romane la consulatele româneşti .

 Expertii  sunt de parere ca astfel de date nu pot fi puse la dispozitia nimanui fara un acord  al cetăţenilor Republicii Moldova,  datele lor personale neputand ajunge la alte   persoane .

Populatiei i s-a explicat ca  scopul masurii este acela de a verifica rapid  persoanele care doresc să obţină un permis de intrare in România în conformitate cu Convenţia privind traficul transfrontalier.

În acest caz , autorităţile române îi verifica rapid pe  moldovenii care locuiesc în apropierea frontierei române  si le elibereaza documentele privind dreptul de libera  circulaţie a acestora  . Dacă ne amintim că România  este  ţară din UE , atunci putem evalua corect documentar manevra de mare viteză pe care o face in Moldova  autorităţile române.

Ctăţenilor Republicii Moldova le sunt necesare documentele de trecere a râului  Prut  pentru a putea patrunde într-o Europă unde există de muncă şi salarii decente .

Capacitatile tehnice ale consulatelor romanesti  sunt un pic in urma si de aceea se  doreşte  si se  promiite deschiderea  în curând a unui nou consulat – în oraşul de frontieră Ungheni .

Moldovenii  doresc sa se  integreze  în Uniunea Europeană pe  ” uşa din spate .

Recent a scris despre aceasta ziarul german  german Der Spiegel , şi aproape simultan alte câteva publicaţii europene.Ziarul italian  Il Giornale , a declarat: ” UE, fără să ştie, are în componenţa sa un membru informal,al  28- lea .

Ediţia il”cearta’pe  preşedintele Traian Băsescu spunand ca  ” a fost o nebunie , oferirea a  sute de mii  de pasapoarte  romanesti cetatenilor moldoveni , cu care aceştia se pot deplasa liber în Europa „.

Ministerul Afacerilor Externe din România, a contracarat  spunand ca guvernul român nu depăşeşte standardele acceptate europene.

 Marţi , cu această ocazie a luat pozitie  însuşi Traian Băsescu: „România are un angajament vital pentru oamenii din Moldova , carora le oferă o cetăţenie română. El a mai subliniat că moldovenii care primesc cetatenia romana raman  în mare parte în România şi că ” europenii nu ar trebui sa isi  faca  griji . „

 În plus, Băsescu a vorbit  în repetate rânduri despre  o „reunificare timpurie a  celor doua State Romanesti”- în cadrul UE.

 Parlamentul român pe 28 octombrie 2009 a adoptat un regulament privind simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române . Potrivit documentului , iniţiat de preşedintele Traian Băsescu , dreptul la cetăţenie din România il au persoanele care erau cetăţeni români, inclusiv rezidenţii  aflati intre frontierele din România până în 1940 (inclusiv pe teritoriul actual al Republicii Moldova şi părţi din Odessa şi a regiunilor Cernauti din Ucraina , ocupat de România în Decembrie 1917 ), precum şi descendenţii acestora la gradul al treilea  si care  au pierdut cetăţenia în situaţii independente de voinţa lor. Conform noilor norme , solicitanţii de cetăţenie sunt exceptati  de la interviurile  pde  cunoaştere a limbii române.

Liderii din Moldova  continuă să insiste asupra retragerii trupelor ruse din Transnistria. Ieri ,Preşedintele Mihail Ghimpu a fcaut   un apel catre toate  parlamentele din lume   de a influenţa Moscova  subliniind : Rusia este de vina în faptul că Republica Moldova  este cea mai săracă ţară din Europa. Pentru ca moldovenii  sa trăiasca  mai bine ,spune Ghimpu, este necesara evacuarea  militarilor  rusi .

Autor: Svetlana Gamow

07/22/2010 /

Sursa: Nezavisimaia Gazeta,Moscova-http://www.ng.ru/cis/2010-07-22/1_kishinev.html

Publicitate

22/07/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA, PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: