CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Vladimir Voronin riscă până la 10 ani de închisoare


Închisoare de până la 10 ani, pierderea dreptului de a îndeplini o funcţie de răspundere pentru o perioadă de până la 5 ani şi achitarea unei despăgubiri de 1,5 miliarde de dolari SUA. Atât va trebui să plătească ex-preşedintele Vladimir Voronin pentru prejudiciul adus miliardarului moldovean, Anatol Stati, dacă judecata îl va găsi vonovat.

Președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, a fost acționat în judecată de către președintele ASCOM Group, Anatol Stati, încă în aprilie 2010, pentru o scrisoare pe care Vladimir Voronin ar fi expediat-o preşedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

„Este o scrisoare în care autorităţile kazahe sunt informate eronat despre „pericolele” şi „problemele” pe care companiile lui Stati le-ar putea aduce statului kazah. Imediat după această scrisoare, autorităţile de drept din Kazahstan a început controale, au deschis dosare penale şi administrative, care au dus la confiscarea bunurilor imobile şi a materiale companiilor din grupul ASCOM, „Tolkyneft” şi „Kazpolmunay”, care practic şi-a sistat activitatea”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al ASCOM Group, Vitalie Diaconu.

Potrivit lui Diaconu, în rezultat, omul de afaceri Anatol Stati a fost prejudiciat cu 1 miliard 550 de milioane de dolari SUA, iar unul dintre directorii companiilor lui Stati a fost trimis după gratii pentru 4 ani.

Reprezentanţii ASCOM Group îl mai acuză pe Vladimir Voronin că a dus un prejudiciu de 1,6 miliarde de dolari SUA cetăţenilor moldoveni. „Fosta guvernare a zădărnicit posibilitatea Republicii Moldova de a cumpăra gaze naturale la un preţ de 77 de dolari pentru o mie de metri cubi, preţ care este de 4 ori mai mic decât cel livrat astăzi de Gazprom. Potrivit unui memorandum, companiile ASCOM urmau să livreze în RM 3 milioane de metri cubi de gaz până în 2016-2018”, a ținut să sublinieze și Artur Lungu, vicepreședinte al ASCOM SA.

Vicepreşedintele ASCOM a anunţat că în cadrul acestui memorandum, compania lui Stati urma să construiască o centrală electrică la Bălţi şi un depozit subteran care urma să asigure cu gaze în cazul unor crize energetice şi să investească în modernizarea CET 1 şi CET 2.

La sesizarea lui Anatol Stati, în baza acestor cazuri Procuratura Generală a intentat, la 30 aprilie, un dosar penal împotriva fostului președinte al Republicii Moldova. În acest moment, urmărirea penală este în curs de derulare. Dacă va fi găsit vinovat de exces de putere şi implicarea ilegală în activitatea unie companii private, ex-preşedintele Vladimir Voronin riscă între 6 și 10 ani de închisoare, între 2 și 5 ani sistarea dreptului de avea funcţii de răspundere şi achitarea unei pagube de 1,5 miliarde de dolari SUA.

ASCOM Group este o societate din Republica Moldova, creată în 1994. La ora actuală, grupul condus de basarabeanul Anatol Stati are afaceri cu petrol în Kazahstan, Sudanul de Nord, Irak. În Republica Moldova, Anatol Stati are companii în domeniul agriculturii, textilelor, în sectorul imobiliar, etc. 

sursa: jurnal.md

15/07/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA, PRESA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: