CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Breaking News. Vesti proaste din R.Moldova: Decretul presedintelui Mihai Ghimpu,privind desemnarea zilei de 28 iunie 1940 zi a ocupației sovietice,a fost declarat NECONSTITUȚIONAL de catre Curtea Constitutionala


Breaking News: Vesti proaste de la CC: Decretul lui Ghimpu este NECONSTITUȚIONAL și va fi declarat nul

Decretul președintelui interimar, Mihai Ghimpu, privind declararea zilei de 28 iunie 1940, zi a ocupației sovietice, este neconstituțional. Verdictul a fost dat acum câteva minute de către judecătorii Curții Constituționale.

„Președintele Mihai Ghimpu a încercat, prin decretul său, să dea o notă juridică evenimentelor istorice”, astfel au motivat judecătorii decizia luată.

Prezent la Curte, reprezentantul deputaților comuniști, care au sesizat instanța privind constituționalitatea decretului, a menționat că decizia luată de magistrați este „logică și previzibilă”. „Decretul a fost emis cu încălcări ale Constituției Republicii Moldova. Autoritățile emit acte încălcând legea. Sper să fie o lecție pentru viitor”, a spus juristul PCRM, Sergiu Sârbu.

„Guvernul și-am expus opinia, dar decizia a fost luată și trebuie respectată. Decretul va fi anulat”, a declarat, la rândul său, reprezentantul Guvernului, Oleg Efrim.

Anterior, PCRM l-a acuzat pe Mihai Ghimpu de faptul că acesta și-ar fi depășit atribuțiile, instituind o asemenea zi, în situația în care sunt și cetățeni ai Republicii Moldova care cred că în 1940 teritoriul actual al RM a fost, de fapt, eliberat. Pe de altă parte, preşedintele Ghimpu a declarat, în repetate rânduri, că apără astfel suveranitatea şi independența Republicii Moldova.

După emiterea decretului, Mihai Ghimpu a fost criticat de colegii săi din Alianța pentru Integrare Europeană, care s-au arătat nemulțumiți că Ghimpu a luat această decizie de unul singur. Ulterior, Duma de Stat a Rusiei a condamnat decretul președintelui moldovean. Sursa: Jurnal.md

Mişcarea Acţiunea Europeană  dezaprobă decizia Curţii Constituţionale care a declarat neconstituţional decretul preşedintelui interimar al R. Moldova, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată «Zi a Ocupaţiei Sovietice».

Preşedintele MAE, deputatul Veaceslav Untilă consideră că aceasta este o decizie politică. «Justiţia a demonstrat încă odată că nu este independentă, este o decizie ruşinoasă, un semn că sistemul judecătoresc din R. Moldova este unul defectuos. Nu a existat nici o premiză prin care decretul putea fi declarat neconstituţional. Decizia înalţilor magistraţi este o înfrângere a democraţiei şi un triumf al sistemului corupt», a declarat Untilă.

MAE susţine condamnarea, într-un mod explicit şi categoric, a regimului totalitar de sorginte comunistă şi invită toate forţele democratice să susţină acest act simbolic, care ar pune capăt  falsului istoric menţinut pe parcursul anilor de regimul comunist din Moldova.

„Este o ruşine, nu putem nega un lucru evident, demonstrat de istorie. Această decizie a arătat încă odată că frica de adevăr este  cea mai mare problemă a societăţii moldoveneşti în ansamblu. Indiferent de toate, MAE va continua să lupte pentru adevărul istoric. Trebuie să ne debarasăm  de moştenirea pe care a lăsat-o în urma sa acest regim criminal, crimele nu se uită, crimele nu se iartă», a declarat prim-vicepreşedintele MAE, Anatol Petrencu, membru al Comisiei pentru cercetarea crimelor regimului totalitar comunist.

Sursa:Ziarul de Garda,Chisinau

Publicitate

12/07/2010 - Posted by | POLITICA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Se pare ca, comunistii mai au, inca, putere

  Apreciază

  Comentariu de szaszsebespaul | 12/07/2010 | Răspunde

  • Nu comunistii,aia sunt niste basinosi care n-ar face doi bani fara Rusia.Aici este in spate ca de obicei,tanti Rusia care a reactionat isteric la aflarea stirii ca si in Moldova,nu doar in tarile Baltice si Polonia sunt condamnate crimele facute de soviete in urma cu 70 de ani.Ce stim noi este ca pot sa se dea cu fundul de pamant,istoria nu poate fi interzisa prin decrete de rahat date de judecatori de rahat.Adevarul iese la lumina intotdeauna.Pacat de acei multi dintre basarabeni a caror memorie este in continuare batjocorita de lepadaturile astea tradatoare.Ce putem simti cand ii vedem decat scarba ,asa cum scarba ne incearca la vederea sobolanilor cand ies la lumina…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 12/07/2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: