CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

UN RAZBOI UITAT. FOTOGALERIE-RAZBOIUL DIN COREEA, acum 60 de ani


Harta Coreei de sud

 

Au trecut mai mult de sase decenii de la începutul războiului din Coreea în 1950. După lunga ocupaţie japoneză si dupa capitularea Japoniei, Coreea a fost împărţită în două de Fortele Aliate, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, cu Sudul tarii administrat de SUA şi Nordul de Rusia Sovietică .

Comisia Provizorie a Naţiunilor Unite a propus să fie recunoscută Coreea de Sud; URSS a propus să fie recunoscută Coreea de Nord. Consiliul de Securitate, ca urmare a vetourilor sovietic şi american, a refuzat să primească în ONU  cele două state propuse (începutul anului1949 ).

Totuşi, guvernul Coreei de Sud a fost recunoscut de către numeroase naţiuni, printre care Statele Unite şi China naţionalistă.

Comisia Provizorie a fost înlocuită printr-o Comisie Permanentă a Naţiunilor Unite pentru Coreea, în decembrie 1948 (dintre membrii Comisiei Provizorii, doar Canada şi Ucraina nu mai făceau parte din noua Comisie).

În decembrie 1948, sovieticii au anunţat că îşi retrăseseră trupele de ocupaţie. În ciuda opiniei Comisiei, care considera că ar fi imprudent să se evacueze Coreea de Sud, înainte de realizarea unificării, Statele Unite au procedat la fel şi, în iunie 1949, nu mai rămânea acolo decât o misiune militară de 500 de membri.

Astfel, în linii mari, în Coreea lucrurile au evoluat ca în Gemania. O linie de demarcaţie militară devenise, din cauza incompatibilităţii punctelor de vedere politice ale celor doua regimuri , o frontieră aproape de netrecut, limita însăşi a „Cortinei de Fier”.

De o parte şi de cealaltă a acestei limite, se formaseră două guverne diferite şi ostile,unul patronat de URSS, celălalt de Statele Unite. Principala diferenţă faţă de situaţia din Germania, era că în aceasta, Statele Unite şi Aliaţii lor occidentali menţineau forţe de ocupaţie, în timp ce din Coreea fusesera evacuate  practic toate trupele.

De altfel acesta a fost şi unul din motivele pentru care situaţia din Peninsula Coreea s-a agravat brusc.

Declanşarea războiului din Coreea şi activitatea Consiliului de Securitate al O.N.U.

 

În ianuarie şi în mai 1950, autorătăţile militare sud-coreene au avertizat autorităţile americane şi Comisia Naţiunilor Unite în privinţa iminenţei unei agresiuni nord-coreene.

În zona Paralelei 38, care constituia linia de demarcatie intre cele doua tari coreene, se produceau constant acţoiuni  provocatoare

Pe 25 iunie, forţele nord-coreene au traversat pararela 38 pe toată lungimea sa şi, deşi URSS a declarat mincinos că agresiunea venea din partea sud-coreenilor, amploarea operţiunilor întreprinse de nord-coreeni dovedea indubitabil, că masivul atac  comunist  fusese    premeditat  şi pregătit  cu multă meticulozitate.

Pe 25 iunie (ora New York-ului, era 26 iunie ora Coreei), guvernul american l-a solicitat pe Secretarul general al Naţiunilor Unite, Trygve Halvdan Lie, să convoace imediat Consiliul de Securitate.

Acesta s-a reunit, însă reprezentantul sovietic a refuzat să participe la dezbaterile Consiliului, până ce China comunistă nu obţinea un  loc  permanent, loc care era ocupat  de China naţionalistă.

Reprezentantul sovietic, Malik, declarase cu acest prilej că URSS nu va recunoaşte legalitatea niciunei decizii luate cu participarea reprezentantului Gomindanului (care guverna China nationalista – Taivanul)

Graţie absenţei Uniunii Sovietice de lalucrări, Consiliul de Securitate a fost în măsură să ia decizii fără să se lovească de un veşnic veto.

Guvernul american a propus o rezoluţie care să condamne „atacul armat lansat împotriva Republicii Coreea de către forţele nord-coreene”, considerându-l drept o violare a păcii; rezoluţia mai cerea încetarea imediată a ostilităţilor şi retragerea invadatorilor la nord de paralela 38.

De asemenea, se cerea membrilor Naţiunilor Unite să sprijine punerea în aplicare a acestei rezoluţii şi să nu acorde asistenţă autorităţilor nord-coreene.

Doar reprezentantul iugoslav s-a opus acestei rezoluţii, în afară de punctul care prevedea încetarea imediată a ostilităţilor.

O propunere iugoslavă care viza convocarea unui reprezentant al Coreei de Nord, a fost respinsă cu 6 voturi pentru, 1 vot contra şi 3 abţineri (Egipt,India şi Norvegia)

Trupele din Coreea de Nord,sprijinite de Rusia sovietica si China comunista, au atacat puternic sudul, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a trimis trupe  din 21 de ţări , în principal din Statele Unite si Marea Britanie, pentru a sprijini Coreea de Sud .

Războiul a durat timp de trei ani , cu inaintari  şi  retrageri  de ambele părţi,şi  cu numeroase victime .

În Coreea, deşi majoritatea obiectivelor ONU expuse în cadrul negocierilor  pentru armistiţiu, au fost acceptate, acestea nu au putut fi implementate pe cale paşnică, iar pierderile provocate de război au fost substanţiale: peste 4.000.000 de morţi şi victime dintre care şi civili (1.313.000 de sud-coreeni – 1.000.000 de civili; 2.500.000 de comunişti – 1.000.000 e civili).

SUA au pierdut 37.000 de soldaţi în acţiune, Coreea de Sud – 47.000 şi forţele ONU – 3194.

Pierderile suferite de China s-au ridicat la 900.000 de oameni, iar cele ale nord-coreenilor – 520.000.

Pe parcursul războiului, 2/5 din facilităţile industriale ale Coreei au fost distruse şi 1/3 din locuinţe, devastate

Cele două Corei  sunt  din punct de vedere tehnic încă în război, deoarece ostilităţile s-au  încheiat doar cu o încetare a focului, nu printr-un un tratat de pace în 1953.

Deşi este adesea menţionat ca fiind un” război uitat „,  această colecţie de fotografii  poate sa ne ajute  să ne amintim de evenimentele din 1950-1953 , de cei implicaţi, şi de moştenirea care a rămasîncă astazi,  sase decenii mai târziu.

 

 

 

(Foto AP)

09.26.1950 . (Departamentul american al apărării / US Marine Corps / S. sergentul John Babyak . , Jr. )

recruţi din Coreea de Sud , merg la   război împotriva cotropitorilor nord-coreeni .  17 iulie 1950. (Foto AP)

(Foto AP)

(Foto AP)

U.S . Navy)

( Foto AP / Charles P. Gorry )

august 1950. ( Foto AP / Desfor Max )

Prizonieri comunisti (Foto AP)

Spioni comunisti

(Foto AP)

( Foto AP / U.S . Comandantul armatei americane,generalul Mc.Arthur{cu geaca de piele}

Taejon pe 30 09 1950 . ( Foto AP / Pringle Jim)

Life Walker Hank. ( Foto AP / Walker Hank )

(Departamentul american al apărării / TSGT Robert H. . Mosier )

( Foto AP / Desfor Max )

 

(Departamentul de Apărare U. S. / CPL . P. McDonald )

Atac asupra trupelor  comuniste   pe 28.01.1951 . (Foto AP)

( Foto AP / Desfor Max )

(Foto AP)

(Departamentul de Apărare U. S. / USIA )


Podul libertatii dintre cele doua Corei


Statuia fratilor coreeni

Surse: Boston com. si  http://ro.scribd.com/doc/15177360/INTERVENIA-ONU-IN-RZBOIUL-DIN-COREEA

Cititi si:

Coreea de Sud a fost atacata cu rachete de nord-coreeni.North Korea fires missiles at South


Publicitate

10/07/2010 - Posted by | DIVERSE, PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Cand vom putea vedea fotografii facute de partea ADVERSA ?

  Apreciază

  Comentariu de alexandru c. | 11/11/2010 | Răspunde

  • Partea ”adversă”nu prea discută cu presa liberă.Tot ce se publică acolo e cenzurat ,retușat,falsificat,astfel încât nu e credibil
   .Poate vom afla și de la ei ce a fost și cum a fost,după ce Coreea de Nord se va democratiza.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 11/11/2010 | Răspunde

 2. Impresionante fotografii. Totusi, n-am reusit sa aflu CARE ESTE NUMARUL AMERICANILOR CAZUTI IN ACEST RAZBOI. Daca stie cineva, il rog sa-mi spuna.

  Apreciază

  Comentariu de Costel | 13/09/2012 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: