CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Poetul basarabean Valeriu Matei a facut un apel la municipalitatea ploiesteana sa schimbe numele strazii Kutuzov din oras.


Valeriu Matei cere eliminarea lui Kutuzov de la Ploieşti
 

Prezent pentru cateva zile la Ploiesti, pentru a participa la manifestarile dedicate lui Constantin Stere, poetul basarabean Valeriu Matei a facut un apel la municipalitatea ploiesteana sa schimbe numele strazii Kutuzov din oras, scrie ziarul Prahova. Artera aflata in spatele Cinematografului “Patria» poarta numele comandantului rus Mihail Kutuzov, care a semnat, in 1812, Pacea de la Bucuresti, prin care Imperiul Otoman ceda Rusiei Basarabia. A urmat o perioada extrem de nefasta pentru populatia de peste Prut, aceasta fiind asuprita, umilita, masacrata de catre cei care ocupasera teritoriul.
Valeriu Matei l-a numit pe Kutuzov “calau al poporului nostru», mentionand vorbele acestuia: “Lasati-le romanilor doar ochii, sa aiba cu ce sa planga».

 “Va mentionez acest lucru pentru ca este o rusine, a declarat poetul in cadrul unei conferinte de presa. (…) Adresam o rugaminte prin intermediul presei, catre Consiliul Municipal Ploiesti, sa schimbe numele strazii.
 
Noi, basarabenii, nu vrem sa mai venim la Ploiesti si sa trecem pe strada Kutuzov» .
El a mai precizat ca in Basarabia nu mai exista localitati sau strazi care sa poarte acest nume.
La randul sau, directoarea Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Lia Maria Voicu, a afirmat ca nenumaratele demersuri facute catre Primaria Ploiesti de catre aceasta institutie pentru schimbarea numelui strazii au ramas fara ecou. Muzeul ar dori ca aceasta artera, pe care se afla Muzeul “Ion Luca Caragiale», sa poarte numele lui Iorgu Caragiale.

Ana-Maria MAXIM

Publicitate

27/06/2010 - Posted by | PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: