CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

In Moldova se despart apele.BASARABIA TREBUIE SĂ DECIDĂ:E CU ROMÂNII SAU E CU RUŞII


Reproduc aici largi extrase din articolul:”BASARABIA TREBUIE SĂ DECIDĂ: E CU ROMÂNII SAU E CU RUŞII

 27 iunie 2010

Cu romanii sau cu rusii

Imi pare foarte rau ca am pus acest titlu. Dar trebuie sa recunoastem ca este adevarul dur si pur. Timp de aproape 20 de ani, dupa proclamarea suveranitatii RM, noi ne-am tot ascuns dupa deget. Mai exact dupa degetul “hai sa fim satui si incaltati, hai sa nu fim cu fundul gol”. Si unde am ajuns? Cu fundul gol si cu mindrie statala.

Iata asta e adevarul si el este cauzat de lipsa de identitate nationala, romaneasca, de oportunismul vechilor si noilor nomenclaturisti de a se incalzi (unii – chiar de a se frige) pe linga banul public, in contul adevarului istoric, cel care este ca sintem romani, ca sintem, istoric, parte a Romaniei, ca fara constiinta nationala si fara demnitate nu vom avea nici investitii, nici crestere economica, nici pensii ori salarii bune, nici stat, nici viitor.
Comunistii au dezbinat societatea, favorizindu-i in toate pe antiromani.

Au incercat Voronin si tkaciucii “prohaos-isti si cheghevaristi” sa ne faca stat multinational, sa ne faca si stat rusesc, sa alunge romanii din politica, din structurile de stat, din rindul functionarilor publici.

 Au crezut ca au reusit. NU POATE REZISTA NIMIC CE E ARTIFICIAL. BUHNESTE!!!

Mihai Ghimpu a folosit minunat oportunitatea – si  Raportul Comisiei Cojocaru, si 28 iunie, si dreptul sefului de stat. Si nu trebuie sa cedeze, oricare vor fi presiunile. Chiar cu riscul ruperii Aliantei. I-am trimis un mesaj avind continutul: “Mihai, nu ceda. Nu retrage Decretul”.

Timpurile si oamenii se trec, dar adevarul e unul. Vitalia Pavlicenco.

Stiti de unde aceasta panica in rindul zisilor parteneri ai lui Ghimpu? Va spun. Se tem ca Ghimpu le ia electoratul.

 Prin acordarea identitatii romanesti populatiei statului nostru, ca al doilea stat romanesc, Ghimpu a polarizat societatea in proromani si prorusi.Insa societatea trebuie sa fie polarizata, dupa care sa incepem o apropiere sanatoasa, nu pe baza ideologiei staliniste.
Practic, Ghimpu, reuseste sa anuleze falsul privind statul, natiunea, nationalitatea si identitatea “moldovenesti’, de aici incolo punind transant problema – “sinteti cu romanii sau sinteti cu rusii?”
Odata si odata avea sa apara problema – sintem cu adevarul sau cu partea de societate prorusa? Poate ca, daca acum toti vor fi uniti in jurul Decretului, lumea si-ar schimba opinia si ar intelege sa nu mai voteze comunistii.

Pai, fratilor, daca Natalia Morari va arata sondajele in care o treime este proromaneasca, o treime este proruseasca, iar din cealalta treime la sigur o parte oscileaza – asa cum a fost mereu in RTM, de 20 de ani – de ce sa se insiste ca aproape jumatate din populatia proromaneasca sa tina neaparat cont de o treime inca rusificata in societatea noastra?

De ce aceasta treime, in loc sa se integreze in societatea noastra nationala, sa decida soarta celui de-al doilea stat romanesc, a carui populatie este inca rezultatul al deznationalizarii prin metode bolsevice si comuniste? De ce? Cum altfel vom schimba, cindva, parerea celeilalte treimi?
Intre 30 si 50 la suta din cetateni vor reunirea cu Romania, asta in conditiile cind tema unirii este inca tabu la televiziuni.

Dar daca s-ar ridica supapa si lumea ar spune fara frica ce gindeste? Astazi, tinerii national-liberali au adunat nesperat de multe semnaturi pentru lichidarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

Electoratul se schimba, domnilor, si nu doar ticnitii pledeaza pentru reunificarea celor doua state romanesti…
 Fratilor jurnalisti, nu scoateti comanda politica in fata.

Prin Decretul privind ocupatia sovietica Ghimpu i-a pus pe toti din societatea noastra in fata dilemei – esti cu romanii, cu demnitatea, cu adevarul istoric, vrei un viitor nefals romanesc, euratlantic, sau esti cu rusii, adica vrei o bilbiiala pentru inca 20 de ani in mlastina moldoveneasca, drept masca a scremetelor poststalinistilor de a face un stat rusesc din RM – “territoria liubvi”?

Fratilor, nu veti reusi nimic! Este extrem de mare presiunea Kremlinului, pe toate caile si prin toate mijloacele, sa nu ne permita sa fim liberi. Noi, PNL, am avut mesajul “Libertatea e aproape!” Credeam, intr-un moment, ca e depasit.

 Nu e depasit. Ba chiar ma tem ca libertatea se indeparteaza. Consider ca toti care au demnitate nationala trebuie sa fie alaturi de Mihai Ghimpu in ziua cind va condamna comunismul in baza raportului Comisiei Cojocaru.

 Noi, PNL, vom merge cu steagurile noastre. Iar intelectualii care merg incolonati de Sandulachi la Filat sa se inverzeasca la modul direct si indirect, trebuie sa se intrebe – avem, fratilor, sau nu avem demnitate?

 Eu, Pavlicenco, inca nu vad sa o aveti. Dar voi ar trebui sa fiti in primele rinduri ale luptatorilor pentru demnitatea de roman. Daca sinteti romani, si nu, pur si simplu, verzi.
E tot mai trist in RM. Dar e bine ca se despart apele. Numai asa vom putea construi altceva, ceea ce corespunde sufletului si spritiului nostru, romanesc.

 Autor:VITALIA PAVLICENCO

 Sursa:http://basarabialiterara.com.md/

Publicitate

27/06/2010 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: